SORIN GRINDEANU, LA ”LUMEA INFRASTRUCTURII”: Vom termina fondurile europene cu 6-7 luni inainte de termen si vom mai cere bani de la alte programe operationale

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune ca fondurile europene alocate sectorului vor fi absorbate cu 6-7 mai repede decat termenul limita. Seful de la Transporturi l-a informat si pe premier ca va solicita din fondurile alocate altor programe operationale, pentru a majora plafonul la Transporturi. Declaratiile au fost facute in emisiunea ”Lumea Infrastructurii” de la ETNO TV. Emisiunea a debutat joi, 12 mai, de la 19:30, iar ministrul Sorin Grindeanu a acceptat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor Dana Chera si Razvan Savaliuc in cea mai noua emisiune de pe ecrane.

Una din tintele pe care mi le-am propus venind la sfarsitul anului trecut este ca sa fie pentru prima data cand vom termina banii europeni pe exercitiul bugetar 2014-2020. Stiti ca exista acea regula de N+3, adica poti sa-i cheltuiesti pana la sfarsitul anului 2023, la sfarsitul anului viitor. La ritmul la care se lucreaza acum, vom termina cu vreo 6-7 luni mai repede toate fondurile europene pe care le-am avut pe exercitiul financiar trecut. Si o cerem – eu am si anuntat in Guvern – ca pe ultimele luni ale anului 2023, avand in vedere ca sunt alte programe operationale care nu isi cheltuie banii, sa cerem sume astfel incat sa marim cuantumul de la Transporturi. L-am anuntat pe prim-ministrul ca, pe calendarul pe care il urmaresc foarte strict, vom termina fondurile europene cu 6-7 luni inainte de termen si pe diferenta aceasta vom mai vrea sume de bani pentru ca vom reusi sa le cheltuim si sa nu se intoarca la Bruxelles”, a spus Grindeanu.

Mai mult, ministrul a spus ca si la rectificarea bugetara va mai solicita fonduri suplimentare pentru Transporturi.

El a mai precizat ca, intr-o saptamana-doua, Ministerul Fondurilor Europene va veni cu o noua formula de calcul de actualizare a preturilor materialelor de constructie, care sa fie acceptata de Comisia Europeana. Suma ar putea fi decontata din fonduri europene.

Aproximativ jumatate din ofertele care vin pe fiecare lot de drum scos la licitatie, in ultimul an, sunt de la companii turcesti.

Mi-as dori din tot sefletul ca la finalizarea mandatului meu aici sa nu avem doar o singura companie mare romaneasca care e in stare sa faca lucrari de infrastructura majore. Mi-as dori sa fie mai multe”, a mai spus el, referindu-se la cele trei firme controlate de Dorinel Umbrarescu – Tehnostrade, Spedition UMB si SA&PE Construct – care sunt printre marile companii de constructii, care lucreaza in Romania.

Seful de la Transporturi a vorbit si de modificarea legii privind achizitiile publice, pentru a sprijini companiile romanesti. CNAIR poate plati direct subcontractorii si furnizorii.

Interviul integral cu ministrul Transporturilor poate fi urmarit aici.

Articolul precedentMINISTRUL SORIN GRINDEANU, LA ”LUMEA INFRASTRUCTURII” – Tinta in acest an este  sa semnez contracte noi de 10 miliarde euro, pe toate tipurile de infrastructura. Dezvoltarea infrastructurii de transporturi, una din prioritatile tarii noastre pe urmatorii zece ani
Articolul următorTIMISOARA ISI CUMPARA 25 DE TROLEIBUZE PRIN PNRR – Primarul a depus proiectul de 12,5 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.