Romania se dezvolta si pe partea de Est. Dupa ani de zile in care investitiile in marea infrastructura au fost directionate preponderent spre partea de Vest a tarii, a venit randul zonei de Est, Sud-Est a Romaniei sa se dezvolte. S-a inceput cu mult asteptata Autostrada a Moldovei (A7) si se continua cu drumurile expres, la randul lor parte din reteaua rutiera TENT-T, care urmeaza sa scurteze timpii de deplasare de la Constanta (A2) si pana la Galati. Pentru aceasta, se pregatesc nu unul, ci doua proiecte de Drum Expres.
Concret, Compania Nationala de Administrare a Infrastructuri Rutiere (CNAIR) a elaborat si depus cererea de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru Drumuri de legatura cu conexiune la Drumul Expres Constanta – Tulcea – Braila”, in vederea obtinerii de finantare nerambursabila alocata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, OS 2.1 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – sprijin pregatire proiecte de investitii, Operatiunea- Cresterea mobilitatii pe reteaua rutiera TEN-T globala.
Cererea a fost depusa inca din 21 aprilie 2022.
Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea competitivitatii economice a Romaniei prin dezvoltarea infrastructurii de transport care faciliteaza integrarea economica in UE, contribuind astfel la dezvoltarea pietii interne cu scopul de a creea conditiile pentru cresterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reteaua de drumuri europene.
Rezultatul asteptat al proiectului este elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic de executie.
Drumul dintre Constanta si Tulcea se parcurge in prezent in aproximativ doua ore. Prin construirea drumului expres dintre cele doua localitati se are in vedere reducerea timpului de calatorie si implicit a conditiilor de siguranta a traficului rutier.
La inceputul anului au fost prezentate patru alternative de traseu cu lungimi cuprinse intre 106 si 158 km. Valoarea initiala estimata a contractului este de aproximativ 18 milioane lei.
„Prin construirea acestui drum expres cel mai mult va avea de castigat sectorul turistic al celor doua judete, Constanta si Tulcea. Totodata, acest drum expres va avea un impact major pozitiv asupra cresterii economice din regiune, precum si a numarului agentilor economici”, a spus Mihai Lupu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, in luna ianuarie 2022.
Propunerea initiala a Drumului Expres (DX8 sau „Dobrogea Expres“) prevedea un singur punct de acces in municipiul Tulcea, in zona strazii Barajului. In urma solicitarilor transmise catre Ministerul Transporturilor, a fost luata in considerare propunerea Primariei Municipiului Tulcea, de realizare a unor drumuri de legatura cu regim de drum expres, conectate la DX8.
Astfel, drumurile actuale de acces in municipiu, E87 (Cataloi), E87 (Somova), DJ 222 (Agighiol), DJ 222C (Malcoci), vor fi interconectate prin intermediul acestor drumuri de legatura, formand o noua centura a orasului, cu acces la Drumul Expres Constanta – Tulcea – Braila.
Licitatie pentru SF si PT pentru Drumul Expres Braila-Galati
Deloc de neglijat este faptul ca in aceeasi perioada, CNAIR a elaborat si depus o cerere de finantare pentru un nou Drum Expres, care urmeaza sa vina in continuare Drumului Expres Constanta-Braila. Este vorba despre DX Braila – Galati si VO Galati pentru care CNAIR a prevazut ca va fi realizat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 cu 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 5.029.748,79 lei si 15% contributia proprie – 887.602,73 lei.
Redam in continuare comunicatul CNAIR:
„COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., in calitate de Solicitant, a elaborat și depus, in data de 26.04.2022, Cererea de Finantare pentru proiectul “Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C) si obtinerea Autorizatiei de Construire (A.C) pentru obiectivul de investitii Drum de legatura intre DX Braila – Galati si VO Galati” in vederea obtinerii de finantare nerambursabila alocata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, OS 2.1 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – sprijin pregatire proiecte de investitii, Operatiunea- Cresterea mobilitatii pe reteaua rutiera TENT-globala.
Obiectivul general al proiectului este sustinerea unei dezvoltari economice sustenabile plecand de la asigurarea unei infrastructuri corespunzatoare si imbunatatirea competitivitatii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care faciliteaza integrarea economica in UE, contribuind astfel la dezvoltarea pietii interne cu scopul de a creea conditiile pentru cresterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reteaua de drumuri europene.
Rezultatul asteptat al proiectului este realizarea Studiului de Fezabilitate .
Valoarea totală a proiectului este de 7.002.396,66 lei și va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 5.029.748,79 lei, 15% contributia proprie – 887.602,73 lei, diferenta pana la valoarea totala reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata proiectului: 13 luni.
Cod proiect 155248.
Proiect cofinantat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Generala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020″.