NOUL TERMINAL AL AEROPORTULUI DIN CRAIOVA INTRA IN LINIE DREAPTA – Contractul pentru constructia terminalului a fost semnat, investitia se ridica la 480 de milioane de lei

Realizarea noului terminal al Aeroportului International Craiova intra in linie dreapta, anunta Cosmin Vasile, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Megaproiectul Consiliului Judetean Dolj si al Aeroportului International Craiova a intrat, de astazi, intr-o noua etapa. In aceasta dimineata, am participat la evenimentul organizat pentru semnarea contractului de proiectare si executie a lucrarilor de „Extindere si modernizare a Aeroportului International Craiova”. Asocierea de firme care a castigat licitatia are la dispozitie 25 de luni pentru a duce proiectul la bun sfarsit”, anunta Cosmin Vasile.

Concret, se va construi un terminal nou de pasageri si toata infrastructura necesara functionarii la standarde inalte. Se va amenaja suprafata pistei si a caii de rulare, se vor asigura suprafetele de protectie impuse de lege si se vor construi drumuri rutiere tehnologice si de acces, gard perimetral, puncte de acces si de control, precum si o parcare care sa deserveasca aeroportul.

Odata finalizata aceasta extindere, Aeroportul International Craiova va putea sa proceseze pana la 2 milioane de pasageri pe an.

Proiectul este finantat din fonduri europene in valoare de peste 280,5 milioane de lei, fara TVA, si o cofinantare asigurata de Consiliul Judetean Dolj. Valoarea totala a proiectului este de aproape 480 de milioane de lei, inclusiv TVA.

Aeroportul International Craiova este primul dintre aeroporturile din tara care au accesat fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, iar proiectul pentru care s-a obtinut finantarea este cea mai mare investitie implementata de Consiliul Judetean Dolj si Aeroportul International Craiova.

Pe terenul pe care se va ridica cel de-al doilea terminal al Aeroportului International Craiova se lucreaza la defrisarea vegetatiei si la indepartarea molozului rezultat din demolari. Odata finalizate aceste operatiuni, constructia va putea fi demarata.

Contractul face parte din Proiectul „Extinderea si modernizarea Aeroportului International Craiova“, finantat in cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectiv specific 2.3 – Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor, Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 cu o valoare totala de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinantare UE 280.518.150,44 lei fara TVA.

Contractul presupune proiectarea si executia mai multor obiective, printre care doua noi cai de rulare, un nou terminal de pasageri, o noua zona de transfer pasager, o centrala fotovoltaica si una termica, precum si drumuri de acces, parcare si altele.


In 20 de ani, se estimeaza ca numarul de pasageri pe Aeroportul International Craiova va depasi 1,9 milioane de persoane, iar numarul de miscari aeronave/an va atinge 18.600.

Proiectul presupune totodata amenajarea a peste 40 de hectare de teren, suprafata ocupata de noul terminal, o parcare dimensionata la 270 de locuri, drumuri de acces, cai de rulare pentru aeronave, platforme de imbarcare-debarcare si degivrare, gard perimetral de securitate, o noua centrala termica, un post de transformare si o zona de transfer al pasagerilor.

In plus, va fi reabilitata infrastructura de miscare, vor fi asigurate utilitatile si vor fi achizitionate utilaje aeroportuare, echipamente si sisteme de control pentru securitate.

In prezent, Aeroportul International Craiova dispune de un terminal de pasageri, cu o suprafata construita de 4.552 mp si o suprafata desfasurata de 7.593 mp, avand o suprafata utila de 6.547 mp.

Terminalul de pasageri existent, inclusiv extinderea acestuia realizata in anul 2020-2021, are o capacitate de 691.495 pasageri/an, fiind suficient dimensionat numai pana in anul 2026, cand, conform studiului de trafic, devine insuficient pentru procesarea numarului de pasageri si a bagajelor acestora.

De asemenea, aeroportul din Craiova dispune de sase cai de rulare, insa doar una este operationala. Proiectul vizeaza deschiderea a doua noi cai de rulare.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat in decembrie 2021 contractul pentru extinderea si modernizarea Aeroportului International Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.