LISTA NEAGRA IN TRANSPORTUL AERIAN – 117 companii aeriene sunt interzise in spatiul aerian al UE. Ele nu indeplinesc standardele de siguranta

20 companii aeriene rusesti au fost adaugate pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta. Comisia Europeana a actualizat astfel Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta. Decizia nu reprezinta insa o alta sanctiune impotriva Rusiei, ci a fost luata exclusiv pe baza unor motive tehnice si de siguranta.

Deciziile din cadrul Listei UE pentru siguranta aeriana se bazeaza pe standardele internationale de siguranta, in special pe cele ale Organizatiei Aviatiei Civile Internationale.

Comisia a actualizat Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta, adica cei care fac obiectul unei interdictii de exploatare sau al unor restrictii operationale pe teritoriul Uniunii Europene deoarece nu respecta standardele internationale de siguranta. In urma acestei actualizari, 21 de companii aeriene certificate in Rusia sunt incluse in prezent pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta”, anunta Comisia Europeana.

Aceasta situatie reflecta ingrijorari grave in materie de siguranta cauzate de reinmatricularea fortata de catre Rusia a unor aeronave aflate in proprietate straina, permitand operarea acestora cu buna stiinta fara certificate de navigabilitate valabile. Acest lucru incalca standardele internationale de siguranta a aviatiei.

Agentia Federala Rusa de Transport Aerian a permis companiilor aeriene rusesti sa opereze sute de aeronave detinute de proprietari straini fara un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene rusesti in cauza au facut acest lucru cu buna stiinta, incalcand standardele internationale de siguranta relevante. Aceasta nu reprezinta doar o incalcare clara a Conventiei privind aviatia civila internationala (Conventia de la Chicago), ci si o amenintare imediata la adresa sigurantei. Traim in contextul agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Rusiei impotriva Ucrainei. Cu toate acestea, doresc sa fac foarte clar faptul ca aceasta decizie nu reprezinta o alta sanctiune impotriva Rusiei; ea a fost luata exclusiv pe baza unor motive tehnice si de siguranta. Nu amestecam siguranta cu politica”, spune Comisarul pentru transporturi, Adina Valean.

Dupa actualizarea de astazi, 117 companii aeriene sunt interzise in spatiul aerian al UE:

  • 90 de companii aeriene certificate in 15 state, din cauza unei supravegheri inadecvate a sigurantei aviatiei din partea autoritatilor aeronautice din respectivele state;
  • 21 de companii aeriene certificate in Rusia, precum si 6 companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficiente grave de siguranta identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) si Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Alte doua companii aeriene fac obiectul unor restrictii operationale si pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) si Air Koryo (Coreea de Nord).

Actualizarea Listei UE a transportatorilor aerieni care nu indeplinesc standardele de siguranta se bazeaza pe avizul unanim al unor experti in domeniul sigurantei aviatiei din statele membre, care s-au reunit prin videoconferinta la 5 aprilie 2022, sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranta aeriana. Comitetul este prezidat de Comisia Europeana cu sprijinul Agentiei Uniunii Europene pentru Siguranta Aviatiei. Comisia pentru transport din Parlamentul European a sprijinit actualizarea.

Articolul precedentCRESTE VITEZA DE DEPLASARE PE DRUMURILE EXPRES – Camera Deputatilor a adoptat legea privind limita maxima de viteza pe drumurile expres la 120 km/h
Articolul următorBLUE AIR DESCHIDE O NOUA BAZA LA IASI – Compania anunta noi destinatii pentru romani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.