CRESTE VITEZA DE DEPLASARE PE DRUMURILE EXPRES – Camera Deputatilor a adoptat legea privind limita maxima de viteza pe drumurile expres la 120 km/h

Camera Deputatilor a marit limita maxima de viteza pe drumurile expres de la 100 km/h la 120 km/h. Proiectul a fost adoptat miercuri, 13 aprilie 2022, in plenul Camerei Deputatilor, fiind anterior votat si de Senat.

Urmeaza astfel ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, data de la care se va putea circula pe drumurile expres cu o viteza maxima de 120 km/h.

Prin acest proiect au fost astfel aduse modificari art. 49 alin. (4) care prevede ca „limitele maxima de viteza in afara localitatilor sunt:

a)pe autostrazi – 130 km/h;

b)pe drumuri expres – 120 km/h;

c)pe drumuri nationale europene (E) – 100 km/h;

d)pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.”

Totodata in proiectul de lege a fost introdus un nou punct, respectiv 5 indice 1 care reglementeaza notiunea de „drum expres” ca fiind „drum national rapid, semnalizat specializat, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, cu sau fara remorci, care nu serveste proprietatii riverane, prevazut cu doua cai unidirectionale, spearat printr-o zona mediana sau, in mod exceptional, prin alte modalitati, cu exceptia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, avand cel putin doua benzi de circulatie si acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise”.

Proiectul de lege a fost initiat de grupul USR, acestia motivandu-si initiativa de crestere a vitezei de deplasare pe drumurile expres prin faptul ca in OUG 195/2002 nu este prevazut un regim diferentiat intre drumurile expre si drumurile natinoale europene (E), desi proiectarea acestora a avut in vedere „posibilitatea adaptarii pe viitor a acestora la profil de autostrada, in functie de evolutia fluxurilor de trafic”.

De aceea, se arata in expunerea de motive, este necesara implementarea in regim de urgenta a unor modificari legislative in ceea ce priveste majorarea limitei maxime de viteza admise pentru drumurile expres, prin raportare la viteza de proiectare stabilitate pentru aceste drumuri cat si extinderea utilizarii regulilor aplicabile autostrazilor si pentru categoria de drumuri expres„.

Adoptarea proiectului de lege pentru modificarea OUG 195/2002 vine in contextul in care Drumul Expres Craiova-Pitesti se afla intr-un stadiu avansat de constructie, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare urmand sa fie dati in circulatie si cei circa 18 km din DE Craiova-Pitesti (varianta de ocolire a orasului Bals).

Articolul precedentPORTUL BRAILA, MODERNIZAT CU FONDURI EUROPENE – Printr-o investitie de peste 26 de milioane de euro se va dezvolta intreaga infrastructura a zonei
Articolul următorLISTA NEAGRA IN TRANSPORTUL AERIAN – 117 companii aeriene sunt interzise in spatiul aerian al UE. Ele nu indeplinesc standardele de siguranta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.