Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunta ca este deschis firmelor turcesti care au capacitatea tehnica si profesionala pentru derularea unor proiecte importante de infrastructura. Oficialul precizeaza ca asteapta ca aceste firme sa participe in continuare la licitatii organizate in Romania.
Grindeanu participa la Istanbul la cea de a 27-a Reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare Economica Romania-Turcia.
Schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au ajuns la aproximativ 10 miliarde de dolari.
El s-a intalnit, joi dimineata, cu ministrul turc al Transporturilor si Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, cu care a discutat despre oportunitatile pe care le poate oferi colaborarea dintre tarile noastre in acest domeniul infrastructurii.
”Asteptam ca aceste firme sa participe in continuare la licitatii, respectand bineinteles rigorile legislatiei romanesti si europene. Am discutat si despre modul in care putem sa atragem cat mai multe rute de transport in Portul Constanta, dar si despre modernizarea infrastructurii portuare. Omologul meu, Adil Karaismailoglu a dat asigurari ca Turcia se aliniaza la actualele politici europene privind transportul verde si va sustine investitiile in infrastructura de transport din Romania”, spune Grindeanu.
De asemenea, la intalnirea de la Istanbul cu vicepresedintele turc, Fuat Oktay, a apreciat relatia bilaterala care se afla la un nivel excelent, afirma Grindeanu.
”Parteneriatul Strategic dintre Romania si Turcia ramane unul solid si ofera un punct de referinta important in relatia dintre tarile noastre. Cooperarea este cu atat mai importanta in aceasta perioada de criza, cand ne confruntam cu provocari de securitate fara precedent. Am apreciat eforturile depuse inclusiv de partea turca pentru reluarea, dupa 9 ani, a lucrarilor acestei Comisii Mixte”, a mai mentionat Grindeanu.
In domeniul cooperarii economice si sectoriale, Turcia este al doilea partener comercial din exteriorul Uniunii Europene si prima destinatie pentru exporturile romanesti extra-comunitare.
Schimburile comerciale au ajuns la aproximativ 10 miliarde de dolari.
”Am subliniat si importanta majora a recentelor decizii adoptate la Summit-ul UE de saptamana trecuta privind eliminarea treptata a dependentei de energia furnizata de Rusia. In context am scos in evidenta ca Romania a propus deja utilizarea gazoductului BRUA si a Interconectorului Giurgiu-Ruse (dintre Romania si Bulgaria), respectiv a Interconectorului Bulgaria-Grecia pentru viitoarele etape de dezvoltare a Coridorului Sudic de Gaze”, afirma Grindeanu.
Acest gazoduct ofera avantajul unei infrastructuri de transport a gazului interconectata la pietele importante din regiune si are un rol important in consolidarea securitatii energetice regionale.
”Contam pe deschiderea si pe sprijinul Turciei pentru promovarea acestei optiuni la nivel regional”, adauga ministrul.