LEGISLATIA IN ACHIZITII PUBLICE SE MODIFICA – Ministrul Grindeanu anunta ca schimba procedurile de eliberare a avizelor si stopeaza “santajul” antreprenorilor

Modificarea legislatiei achizitiilor publice si a procedurilor de eliberare a avizelor a intrat in linie dreapta, anunta ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Propunerile sunt acum in faza de consultare publica, postate pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Vor fi astfel eliminate intarzierile evaluarea ofertelor, ofertele pre amici, iar proiectele nu vor mai fi blocate in faza de implementare.

De ce este nevoie de aceste modificari?

Faza de licitatie:

Eliminam INTARZIERILE artificiale in evaluarea ofertelor.

stabilim un singur termen limita pentru raspunsul catre ofertanti, privind documentele justificative.

Eliminam OFERTELE nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauza ca Antreprenorii nu mai au bani suficienti pentru a finaliza contractele.

stabilim un prag de 80% pentru oferte.

– sub acest prag ofertele vor fi considerate neobisnuit de scazute

– aceste oferte vor fi supuse unei noi analize.

– daca se constata ca preturile consemnate sunt sub valoarea de piata, ofertele vor fi response”, spune Grindeanu.

Ministrul spune ca proiectul va elimina blocarea contractelor in faza de implementare din cauza cresterii preturilor.

Introducem obligatia ajustarii preturilor pentru contractele cu o durata mai mare de 6 luni, in functie de evolutia preturilor din piata (in baza unei formule de ajustare). Eliminam CONTESTATIILE nejustificate. Autoritatea va retine obligatoriu cautiunile firmelor care pierd contestatiile”, mai spune oficialul.

In faza de implementare, va fi eliminat ”SANTAJUL antreprenorilor care dupa semnarea contractelor nu se mobilizeaza si nu respecta termenele contractuale”.

De asemenea, contractantul neserios va putea fi inlocuit cu un nou contractant, fara a mai fi relicitat intregul contract.

Eliminam INTARZIERILE PE TERMEN LUNG si INDISCIPLINA”, adauga el.

Emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de excecutie se va face din 90 in 90 de zile.

Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea castiga licitatii daca participa in perioada in care are deja in derulare un contract pe care intarzie

Eliminam NOTIFICARILE (CLAIMURILE) depuse chiar la inceputul contractelor. Introducem ordine de incepere separate pentru faza de Proiectare si pentru Faza de Executie: Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv ca si-a mobilizat inutil resursele”, precizeaza ministrul Transporturilor.

In Faza de avizare, vor fi eliminate TIMPII PIERDUTI provocati de birocratia excesiva in domeniul exproprierii terenurilor detinute de autoritatile publice locale.

De asemenea, terenurile din proprietatea autoritatilor locale se for transfera de drept in cea a Autoritatii Contractante care deruleaza proiectul.

Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitarii pentru analizarea documentatiei necesare eliberarii: Certificatelor de Urbanism si Avizelor de la Apele Romane/ ISU/ Consiliilor Locale/ Proprietarilor de utilitati.

Daca aceste entitati au observatii, pot emite doar o singura data certificate, avize sau autorizatii conditionate. Ulterior masurilor pe care beneficiarul le ia conform cerintelor din document, autoritatile respective nu mai pot emite alte solicitari. Autoritatile in cauza sunt obligate sa emita autorizatiile in termen de 5 zile dupa ce beneficiarul indeplineste conditiile”, adauga ministrul.

In caz contrar se va considera ca documentele respective au fost emise tacit, precizeaza ministrul Transporturilor.

Articolul precedentEXPROPRIERI DE 7,12 MILIOANE LEI PENTRU AUTOSTRADA PLOIESTI-BUZAU – Drumul are o lungime de 63,25 km si se imparte in 3 tronsoane
Articolul următorFABRICILE DIN ROMANIA AU PRODUS APROAPE 80.000 DE MASINI – In primele doua luni au fost inmatriculate 17.953 masini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.