DESCENTRALIZAREA PROIECTELOR DE INFRASTRUCTURA CONTINUA – Proiectarea si constructia drumurilor va fi urgentata pentru sase obiective de investitii

Procesul de descentralizare a proiectelor de infrastructura rutiera continua, alte sase protocoale fiind semnate cu autoritatile locale. Consiliile judetene urmeaza sa deruleze procedurile de atribuire a contractelor, iar CNAIR va acorda asistenta tehnica. Dupa finalizarea aceastei etape vor fi lansate in licitatie contractele pentru proiectare si executie.

Protocolul semnat se inscrie in strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere conform Planului Investitional.

Prin aceasta abordare imi doresc sa urgentam proiectarea si constructia mai multor obiective cu impact local:

– Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) si obtinerea Autorizatiei de Construire pentru obiectivul de investitii „Drum de legatura intre DX Braila – Galati si VO Galati

– Elaborare Studiu de Fezabilitate si realizare documentatie tehnica pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) pentru obiectivul de investitii TransRegio Braila – Slobozia – Drajna – Chiciu si Drajna- A2

– Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) si obtinerea Autorizatiei de Construire pentru obiectivul de investitii „Modernizare drum existent DN 25, intre Galati si Tudor Vladimirescu

– Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investitii Varianta de ocolire Curtea de Arges

– Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC si elaborare Proiect Tehnic pentru Drum de ocolire Municipiul Resita intre DN58 si DN58B – Faza 1 si Drum de ocolire Municipiul Resita intre DN58B si DJ581 – Faza 2

– Elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizarea documentatiei tehnice pentru Autorizatia de Construire (P.A.C.) si obtinerea Autorizatiei de Construire pentru obiectivul de investitii Varianta de ocolire Babeni (judetul Valcea)”, anunta ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cel mai important proiect de infrastructura rutiera (de interes national) transferat de la CNAIR catre autoritatile locale este drumul expres Oradea -Arad, investitie de un miliard de euro pe care o deruleaza Consiliile Judetene Bihor si Arad, respectiv primariile celor doua municipii.

In luna ianuarie s-au semnat protocoale de colaborare si pentru realizarea studiilor de fezabilitate destinate variantelor ocolitoare ale oraselor Fieni-Pucioasa si Municipiului Targoviste.

Si centura ocolitoare a municipiului Calarasi va trece la administratia locala, pentru ca aceasta sa urmareasca lucrarile.

Ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, spunea pe 11 ianuarie 2022 ca sustine ideea descentralizarii unor proiecte de infrastructura rutiera, cum ar fi drumuri de tip transregio sau centuri ocolitoare ale unor orase. Oficialul a spus ca astfel de proiecte ar trebui trecute in administrarea autoritatilor locale sau judetene, pe motiv ca CNAIR este „sufocata” de numeroasele proiecte pe care le are in gestiune.

Grindeanu considera ca este necesar acest pas important si ca poate fi o solutie pentru implementarea mai rapida a unor proiecte.

In urma cu doua zile, ministrul a avut intalnirea bilunara cu echipa tehnica de la CNAIR, careia i-a cerut sa impuna un ritm alert care sa permita finalizarea lucrarilor chiar inainte de termenii contractuali.

In martie incepe oficial sezonul de constructii si nu ne mai permitem noi intarzieri in executia lucrarilor demarate. Este obligatia CNAIR sa identifice problemele si sa gaseasca solutii pentru a evita aparitia blocajelor. In paralel, continuam procesul de modificare a legislatiei pentru a putea debloca situatiile care intervin in derularea proiectelor si am cerut CNAIR sa vina cu propuneri clare„, le-a transmis Grindeanu.

Ministrul a trecut in revista si stadiul proiectelor in derulare:

– Saptamana aceasta se lanseaza in licitatie ultimele doua loturi ale sectorului Buzau-Focsani (parte din A7).

Activitatea in santiere:

– Sunt constructori care lucreaza inclusiv in perioada de iarna dar sunt si santiere care au o evolutie slaba.

– Cei care sunt in intarziere trebuie sa recupereze timpii pierduti.

Am sa verific in continuare toate santierele si am sa ofer sprijin acolo unde solutionarea problemelor tine de minister. Acest lucru este valabil si la contractele pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate si a Proiectelor Tehnice. Imi doresc insa si ca antreprenorii sa fie, la randul lor, corecti si sa respecte contractele semnate„, a mai spus el.

Articolul precedentAUTOSTRADA BUZAU-FOCSANI ESTE LICITATA INTEGRAL – Soseaua de 82 km va costa 6,12 miliarde de lei, fara TVA
Articolul următorBLUE AIR ANUNTA RUTE NOI – Compania devine cel mai mare transportator intre Romania si Grecia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.