7 MILIOANE DE VEHICULE DACIA PRODUSE LA MIOVENI – Dacia inseamna 3% din economia Romaniei

La uzina de la Mioveni a fost fabricat marti, 18 ianuarie 2022, vehiculul Dacia cu numarul 7 milioane. Modelul aniversar este un exemplar al Seriei Limitate Duster Extreme, de culoare Grey Urban, echipat cu motorul TCe 150 CP in versiunea cu cutia de viteze automata EDC.

Vehiculul este destinat unui client din Romania, anunta producatorul auto, fara a da mai multe detalii.

In prezent, din totalul productiei de vehicule Dacia, peste 85% sunt destinate exportului, in principal pe pieţele din Europa, dar si in Nordul Africii si Orientul Apropiat.

Inaugurata in august 1968, uzina de la Mioveni a produs, de-a lungul timpului, sase generatii de modele, de la Dacia 1100 pana la noul vehicul de familie, Jogger.

Jalonul de 1 milion de vehicule a fost atins in anul 1985, cel de 2 milioane in 1998, iar cel de 5 milioane, in anul 2014.

Lansat in anul 2010, SUV-ul Duster – ajuns deja la a doua generatie – este cel mai produs model din istoria uzinei, cu doua milioane de exemplare fabricate.

Automobile Dacia este una din cele mai mari companii din Romania si reprezinta 3% din PIB-ul tarii si 7% din exporturi.

In 50 de ani, Dacia a trecut de la statutul de marca locala la cel de marca internationala, aflata in permanenta expansiune. Dacia este totodata considerata cel mai bun ambasador al Romaniei pe plan industrial si comercial.

Vanzarile totale ale marcii Dacia au ajuns in anul 2021 la 537.095 de unitati, in crestere cu 3,1% fata de anul precedent, in conditiile unei piete stabile dar puternic afectate de criza sanitara si de cea a componentelor electronice. In perimetrul sau de comercializare, Dacia a inregistrat o crestere a cotei sale de piata cu 0,1 puncte procentuale, pana la 3,5%. Cresterea vanzarilor se explica in mod special prin succesul noii game Dacia in randurile clientilor particulari.

In 2021 Dacia a atins in Europa o cota de piata record de 6,2% in segmentul vanzarilor catre clientii particulari, devenind in premiera a treia marca cea mai vanduta in randurile acestei categorii de public.

In afara Romaniei, Dacia este marca cea mai vanduta catre clientii particulari in Franta si se situeaza in Top 5 in alte 9 tari europene (Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Austria, Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Croatia). In Germania, marca se afla in Top 10. Dacia este de asemenea lider de piata in Maroc. Aceasta performanta este sustinuta de succesul modelelor Sandero si Duster, arata compania.

In Romania, Dacia a vandut 38.120 de vehicule in 2021. Modelele Dacia figureaza pe patru din primele cinci pozitii ale topului celor mai vandute vehicule de pe piata locala.

Modelele Logan s-au vandut in numar de 13.482 unitati in Romania, Duster (9.045 unitati) si Sandero (8.227 unitati), fiind in fiecare an in fruntea clasamentului de vanzari, in timp ce modelul Spring a ajuns pe locul cinci in topul celor mai bine vandute autoturisme din Romania. In numai trei luni de la inceputul livrarilor catre clienti au fost inmatriculate 3.068 de exemplare, ceea ce inseamna aproape 48% din totalul vanzarilor de vehicule electrice de pe piata din Romania in 2021.

Dacia Sandero a inregistrat un volum de vanzari cifrat la 226.805 de exemplare, din care aproape 90% au fost reprezentate de cea de-a treia generatie a modelului. In 2021, pentru al cincilea an consecutiv, Dacia Sandero a fost cel mai vandut model din Europa catre clientii persoane fizice. In unele tari, Sandero a fost chiar cel mai vandut model catre toate categoriile de clienti. In aceste conditii, Sandero s-a situat la sfarsitul anului pe locul al doilea in clasamentul celor mai vandute modele din Europa.

Aceeasi tendinta a fost valabila si in cazul modelului Dacia Duster, care este, din 2018, cel mai vandut SUV din Europa catre clientii particulari. Cu 186.001 unitati comercializate in 2021 pe toate pietele, Duster a depasit 2 milioane de exemplare vandute de la lansarea sa in 2010.

Dacia Spring, lansat in primavara trecuta, si-a facut o intrare pe piata vehiculelor 100% electrice cu 27.876 unitati vandute si peste 46.000 de comenzi la finele anului 2021.

Totodata, versiunea Stepway reprezinta 70% din vanzarile de Sandero, in timp ce 60% dintre clientii modelului Duster au preferat versiunea Prestige.

In 2022 Jogger se va alatura modelelor gamei Dacia, vehicul de familie cu pana la 7 locuri.

Articolul precedentCNAIR JOACA IN PRELUNGIRI PE AUTOSTRADA SIBIU-PITESTI – A fost amanat pentru a doua oara termenul de depunere a ofertelor pentru sectiunea 3 Cornetu – Tigveni
Articolul următorNOUTATI DE LA PASAJUL DOMNESTI – S-a turnat placa de suprabetonare si a inceput realizarea suprastructurii la rampa de urcare dinspre Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.