COMPANIILE DIN TRANSPORTURI PRIMESC VOUCHERE DE VACANTA – Valoarea maxima a voucherelor in sectorul privat poate ajunge la 13.800 lei

Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei. Angajatii din sectorul bugetar vor primi aceste vouchere pana la data de 31 decembrie 2026. Astfel de beneficii vor primi asadar inclusiv companiile de stat din sectorul Transporturilor şi Infrastructurii. De asemenea, vouchere de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, iar valoarea maxima a acestora poate ajunge la 13.800 lei.

Astfel, Guvernul Romaniei a adoptat vineri, 17 decembrie, Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026.

In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta urmeaza sa fie emise doar pe suport electronic.

Astazi, in cadrul sedintei de Guvern, a fost promovata reluarea acordarii voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar. Tinta reglementarii a fost atat asigurarea refacerii capacitatii de munca si cresterea productivitatii beneficiarilor, cat si stimularea dezvoltarii turismului intern. Subliniez acest lucru, pentru ca aceasta masura trebuie sa fie corelata cu asigurarea unui mediu concurential sanatos. Din acest motiv, actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptarii acestor vouchere de vacanta pe acei operatori economici care au o conduita neconforma cu reglementarile fiscale si urmareste, in perspectiva, cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Mai exact, acceptarea voucherelor de vacanta, acordate de institutiile publice, se adreseaza doar unitatilor afiliate care nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, mai vechi de 90 de zile.

Totodata, de la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise titularilor in sistemul naţional RO e-Factura.

In plus, avand in vedere actualul context epidemiologic, a fost necesara si prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta emise in ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, pana la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luata in conditiile in care o parte dintre vacantele achizitionate de romani in perioada pandemica, prin aceasta metoda de plata, nu au putut fi derulate corespunzator.

De asemenea, masura va incuraja practicarea turismului intern in extrasezon, mai arata ministerul.

Valoarea voucherelor in sectorul privat poate ajunge la 13.800 de lei

In sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de munca, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţara. 

Voucherele de vacanţa sunt soluţia optima pentru a susţine refacerea capacitaţii de munca a intregii echipe, spune ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, direct de catre angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordina in regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparatie cu angajatii din sectorul public, cei care lucreaza la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanta. Datorita impactului pozitiv de pe plan economic si social, incurajez companiile sa le ofere in continuare, iar pe viitor imi propun sa identific metode prin care sa poata creste atractivitatea acordarii acestora, fara a afecta, insa, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Printre avantajele angajatorilor care acorda vouchere de vacanta sunt: 100% deductibilitate fiscala in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contributiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear.

Legislaţia in vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificarile şi completarile ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanta poate fi facuta doar de catre entitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice.

In perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, in vederea digitalizarii, sunt disponibile aplicatii mobile gratuite pentru utilizatori, cat si platforme online de comanda pentru angajatori, prin care se asigura accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide si se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operatiuni si tranzactii.

Articolul precedentINCEPE LICITATIA PENTRU EXECUTIA CENTURII BUFTEA – Proiectul se ridica la 192,2 milioane de lei, fara TVA
Articolul următorCFR ISI SCHIMBA CONDUCEREA – Ion Alexandru Simu, noul director general al CFR are obiective marete: prioritizarea proiectelor feroviare incluse in PNRR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.