CNAIR SOMEAZA CONSTRUCTORUL CENTURII TARGU JIU SA GRABEASCA LUCRARILE – Proiectul treneaza de 7 ani

Ionel Scriosteanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, alaturi de Cristian Pistol, director general al CNAIR, au mers sambata, 6 noiembrie 2021, in control sa verifice stadiul lucrarilor la centura Targu Jiu, proiect care treneaza de peste sapte ani. Aici situatia nu este deloc fericita. Oficialii au cerut public constructorului sa grabeasca ritmul lucrarilor si anunta ca au rezolvat o parte din probleme.

Mai mult, seful CNAIR, Cristian Pistol, da asigurari ca va aloca in continuare banii necesari pentru ca acest proiect sa fie finalizat la timp. El spune ca a rezolvat o parte din problemele privind natura terenului de fundare si chiar a gasit o cale de comunicare cu antreprenorul. Cu toate acestea, CNAIR precizeaza ca nu va tolera eventuale intarzieri ale investitiei.

Alaturi de Ministrul Transporturilor, Dan Vilceanu, am verificat astazi santierul Variantei Ocolitoare Targu Jiu. Vrem ca si pe acest santier sa creasca ritmul lucrarilor, asa cum am vazut tot astazi ca este posibil, pe santierul tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitesti. Domnul ministru, Dan Vilceanu este gorjean si prezenta sa aici arata o data in plus determinarea pentru ca acest obiectiv sa fie abordat cu cea mai mare seriozitate. Trebuie sa spun ca prin masurile luate am reusit sa deblocam acest proiect care treneaza de mai mult de 7 ani. Ma bucur sa constat ca si aici mobilizarea a devenit mai buna iar constructorul a avansat. Am reusit sa solutionam o serie dintre problemele privind natura terenului de fundare si sa gasim o cale de comunicare cu antreprenorul. Insa i-am atras atentia constructorului ca nu vom tolera intarzieri in executia lucrarilor si nici depasirea termenului de finalizare a contractului. Daca si acesta intelege ca este important sa se mobilizeze corespunzator si sa atace tot frontul de lucru, atunci in mod sigur va avea in noi un partener serios si onest. Am alocat si vom aloca in continuare resurse necesare si suficiente pentru ca acest proiect sa fie finalizat la timp. Orasul care l-a dat pe unul din cei mai mari sculptori din istoria lumii, pe Brancusi, trebuie sa benificieze de o infrastructura rutiera decenta. Voi face tot ce este necesar ca lucrarile la acest obiectiv sa fie duse la bun sfarsit, iar Targu Jiu sa intre in randul oraselor europene cu o infrastructura rutiera modernizata, prin constructia acestei Variante Ocolitoare. Vreau sa ii multumesc pentru sprijinul acordat CNAIR si secretarului de stat in Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu, care a fost alaturi de mine astazi si la verificarile de pe santierul tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitesti„, a declarat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, dupa inspectia efectuata pe santierul variantei ocolitoare Targu Jiu.

Constructia variantei ocolitoare a municipiului Targu-Jiu a inceput in urma cu sapte ani si trebuia sa se finalizeze, conform contractului, in termen de doi ani. Lucrarile castigate de italienii de la Collini Lavori SPA au durat putin peste doi ani de zile, ca in 2017 santierul sa fie inchis, iar lucrarile realizate, conservate, la cererea beneficiarului.

Lucrarile au fost oprite in 2017 de catre fostul constructor al centurii, Collini Lavori SPA, firma care a abandonat santierul dupa ce a realizat o serie de lucrari. Compania a reusit sa realizeze, in aceasta perioada, o serie de poduri si viaducte, pe tronsonul lucrarii, dar nu pe toate cele din proiect.

In ce priveste contractul, castigat atunci de Collini Lavori SPA, acesta se ridica la peste 151 de milioane de lei (fara TVA), din care 85% fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de catre Guvernul Romaniei.

Compania SECOL a preluat investitia privind realizarea centurii ocolitoare a municipiului Targu-Jiu de la Collini Lavori, a reusit sa realizeze 14% din lucrare. SECOL Romania a semnat, in noiembrie, contractul pentru continuarea lucrarilor pentru centura municipiului Targu Jiu. Ordinul de incepere a investitiei a fost dat in februarie a acestui an, dar lucrarile au inceput efectiv dupa cateva luni, intarzieri cauzate de vremea nefavorabila si de criza acuta a materialelor eferente, pe piata de profil.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat anul trecut contractul pentru finalizarea lucrarilor la Varianta Ocolitoare a municipiului Targu Jiu, proiect in valoare de 207 milioane lei fara TVA.

Investitia trebuie acum finalizata de actualul constructor, SECOL, la finalul anului viitor.

Vara aceasta, cand au inceput lucrarile, peste o suta de lucratorii ai firmei SECOL Romania erau angrenati in teren, pe toata lungimea de 20 de km a arterei rutiere, alaturi de aproape o suta de masini si utilaje.

La kilometrul zero al lucrarii, este podul realizat de Collini Lavori, care va fi completat cu alte lucrari, de catre SECOL.

Articolul precedentPRIMUL DRUM EXPRES DIN ROMANIA, CRAIOVA-PITESTI, VA FI GATA IN 2024 – Autoritatile sunt multumite de ritmul de lucru al UMB – Tehnostrade – SA&PE Construct
Articolul următorAUTOMOBILELE DEVIN DISPOZITIVE DE PLATA – Din 2022 sunt disponibile platile direct din masina, folosind amprenta digitala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.