AUTOBUZE CU HIDROGEN, IN PREMIERA IN ROMANIA – Romania poate cumpara autobuze nepoluante cu fonduri europene

Autobuzele nepoluante cu hidrogen, despre care se spune ca reprezinta mijloacele de transport ale viitorului, vor circula si in Romania. Producatorul de vehicule electrice pentru transport public Solaris Bus & Coach va prezenta in premiera in Romania autobuzul pentru transport in comun Urbino 12 cu hidrogen, in cadrul unui tur national. Timp de doua luni, autobuzul Solaris cu hidrogen va fi prezent in douasprezece orase din Romania dupa urmatorul traseu: Cluj-Napoca, Targu Mures, Brasov, Sfantu Gheorghe, Iasi, Galati, Constanta, Bucuresti, Ramnicu Valcea, Craiova, Timisoara si Oradea.

In prezent, niciun mijloc de transport public cu hidrogen nu circula in Romania.

Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen va circula timp de cateva zile in fiecare oras din cadrul turului, pentru a fi testat de administratiile locale, in vederea familiarizarii cu cea mai noua tehnologie de propulsie si a constientizarii eficientei folosirii hidrogenului ca sursa de energie complet curata si a diminuarii emisiilor poluante de dioxid de carbon.

Turul autobuzului Solaris Urbino 12 cu hidrogen prin cele douasprezece orase din Romania cuprinse in traseu este realizat in colaborare cu Linde Gaz Romania, partener care asigura alimentarea acestuia cu hidrogen. 

In premiera nationala aducem autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen pe strazile mai multor orase din Romania, pentru a prezenta administratiilor publice locale beneficiile achizitionarii unor astfel de vehicule inovatoare in industria de transport public pe termen lung, atat din punct de vedere al costurilor, dar si al protectiei mediului si a calitatii vietii locuitorilor. Solaris Urbino 12 cu hidrogen este fara nicio indoiala solutia viitorului, disponibila deja, iar componenta sa ecologica garanteaza unicitatea unei experiente de calatorie sustenabila, lipsita complet de emisii poluante”, a declarat Daniel Ciolan, general manager Solaris Bus & Coach Romania. 

Lansat in iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, Solaris Urbino 12 reprezinta avangarda tehnologica a vehiculelor pentru transportul public fara emisii nocive si totodata o solutie sustenabila pentru orasele care doresc sa investeasca in calitatea mediului pentru locuitorii lor.

Ne bucura sa vedem interesul unor autoritati din Romania pentru testarea ultimelor tehnologii in domeniul decarbonizarii transportului in comun. Hidrogenul este o solutie optima, precum si o prioritate la nivelul UE. In Romania autoritatile pot dezvolta proiecte de hidrogen accesand instrumente de finantare europeana. Linde ofera solutii pentru transportul in comun, pe baza experientei de peste 15 ani in lume, unde am montat peste 200 de statii de incarcare cu hidrogen”, a declarat Ciprian lslai, director general Linde Gaz Romania. 

Alimentat cu hidrogen, vehiculul inovator ofera o autonomie de pana la 400 km, pastrand in acelasi timp toate avantajele unui motor electric. 

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen este caracterizat de un nivel scazut de zgomot in timpul deplasarii, ce garanteaza o experienta placuta de calatorie atat pentru soferi, cat si pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat si de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar si un sistem modern de informare. De asemenea, acestia isi vor putea reincarca dispozitivele mobile in porturile USB disponibile, in timp ce persoanele cu mobilitate redusa vor avea la dispozitie o rampa si un compartiment pentru scaune cu rotile.

In ceea ce priveste caracteristicile sale tehnice, autobuzul Solaris cu hidrogen foloseste un set de celule de combustie pentru a genera energie. Hidrogenul furnizat celulelor de combustie este transformat in electricitate, care la randul sau alimenteaza direct sistemul de actionare a autobuzului care consta intr-o punte motoare cu actionarea in roti.

Autobuzul este, de asemenea, echipat cu o baterie Solaris High Power, care actioneaza ca o instalatie suplimentara de stocare a energiei electrice. 

Hidrogenul necesar pentru propulsare, furnizat de Linde Gaz in cazul acestui proiect, este stocat in stare gazoasa in rezervoare de ultima generatie, plasate pe partea superioara a autobuzului. Singurele subproduse generate in timpul functionarii autobuzului sunt caldura si apa sub forma de vapori, fapt pentru care vehiculele nu elibereaza substante nocive pentru mediu.

Potrivit reprezentantilor Solaris in Romania, pana in prezent, nicio municipalitate din tara nu a plasat comenzi pentru autobuzele cu hidrogen, insa exista un interes la nivelul mai multor administratii locale pentru achizitionarea unor astfel de vehicule. 

La nivel european, compania Solaris a preluat deja comenzi pentru livrarea a zeci de autobuze Urbino 12 cu hidrogen catre operatori de transport public din Germania, Olanda, Italia, Suedia si Austria, fiind totodata prima companie care a inceput productia in masa pentru acest tip de vehicul. De asemenea, autobuze Solaris cu hidrogen au fost  deja livrate si folosite in ciruitul de transport public in orasele Köln (Germania) si Bolzano (Italia). Conform previzunilor pietei, segmentul autobuzelor urbane alimentate cu hidrogen va creste exponential in urmatorii zece ani, si va constitui pana in 2030 o parte substantiala a flotei de vehicule  de transport in comun din Europa. 

Linde colaboreaza deja in Europa cu mai multe municipalitati pentru alimentarea cu hidrogen a vehiculelor folosite in transportul comun. 

Comisia Europeana isi propune ca in intervalul 2024-2030, hidrogenul sa devina o componenta intrinseca a unui sistem energetic integrat, cu un obiectiv strategic la capitolul productie de pana la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil in UE. Utilizarea hidrogenului va fi extinsa treptat in transportul public, cel cu camioane, feroviar si la unele aplicatii de transport maritime.

Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mari producatori din Europa de autobuze si troleibuze. In cei 25 de ani de existenta, compania a produs peste 20.000 de vehicule folosite in transportul public din sute de orase europene. In prezent, Solaris este lider de piata pe segmentul de e-mobilitate in transportul public, gratie gamei sale largi de troleibuze, autobuze electrice cu acumulator si autobuze hibrid livrate. In septembrie 2018, Solaris Bus & Coach s-a alaturat grupului spaniol CAF.

Linde este unul dintre liderii mondial in domeniul industriei de gaze si inginerie, cu vanzari in 2020 de 27 de miliarde de dolari (24 de miliarde de euro). Compania deserveste o varietate de domenii si industrii: aerospatiala, chimica, alimentara si bauturi, electronica, energie, medicina, prelucratoare si metalurgica. Gazele industriale produse de Linde sunt utilizate in nenumarate aplicatii, de la oxigen in spitale pentru salvarea vietilor, pana la gaze de inalta puritate si gaze speciale pentru fabricarea electronicelor, hidrogen pentru combustibili ecologici si multe altele. De asemenea, Linde ofera solutii de ultima generatie pentru procesarea gazelor pentru a sprijini dezvoltarea clientilor, imbunatatirea eficientei si reducerea emisiilor.  

Articolul precedentHONDA LANSEAZA UN NOU TIP DE AVION – Zboara la inaltimi pe care nu le-a atins nicio aeronava usoara si are emisii reduse de CO2
Articolul următorTOYOTA TRECE LA FACUT BATERII – Cel mai mare producator auto din lume investeste 3,4 miliarde dolari pentru dezvoltarea si producerea de baterii. Ford anuntase in septembrie ca aloca 11,4 miliarde de dolari pentru constructia a trei fabrici de baterii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.