11,6 MILIARDE DE DOLARI – Pierderile companiilor aeriene globale sunt colosale

Pierderile nete ale operatorilor aerieni sunt estimate acum la 11,6 miliarde de dolari, de la 51,8 miliarde de dolari in 2021. Nivelul pierderilor pentru acest an fusese estimat in aprilie la 47,7 miliarde de dolari. Pierderile companiilor aeriene globale vor scadea semnificativ anul viitor, deoarece redresarea „cu viteze multiple” in urma pandemiei de COVID-19 demareaza, anunta Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), potrivit Reuters. IATA reprezinta aproximativ 290 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Numarul total de pasageri ar urma sa creasca la 3,4 miliarde in 2022, de la 2,3 miliarde in 2021, dar mult sub nivelul de 4,5 miliarde din 2019.

Pentru 2020, IATA previzionase in aprilie pierderi de 126,4 miliarde de dolari, dar acum estimeaza un nivel de 137,7 miliarde de dolari.


Am depasit cel mai greu moment al crizei. Desi se mentin problemele dificile, drumul spre redresare se intrevede„, afirma directorul general al IATA, Wilie Walsh.

Desi companiile aeriene din toate regiunile ar urma sa aiba performante mai bune, cele din America de Nord ar urma sa revina pe profit in 2022. IATA a cerut guvernelor sa mentina schemele de sprijinire a locurilor de munca si reglementarile privind sloturile, pana la redresarea traficului aerian international.

Cererea pentru calatorii aeriene internationale ar urma sa se dubleze anul viitor, ajungand la 44% din nivelul inregistrat in 2019. Dar ritmul redresarii va fi determinat de succesul campaniei de vaccinare si de ridicarea restrictiilor de calatorie, apreciaza IATA.

De asemenea, cererea pentru calatorii aeriene interne este estimata sa ajunga in 2022 la 93% fata de nivelul inregistrat inaintea pandemiei, o imbunatatire de 20 de puncte procentuale fata de 2021.


Cererea pentru transportul aerian de marfuri ar urma sa depaseasca cu 13,2% nivelul inregistrat in 2019, sustine IATA.

Turismul isi revine la nivel global

Turismul mondial a dat semne de revenire in luna iulie, gratie progreselor campaniilor de vaccinare si relaxarii restrictiilor de calatorie, dar ramane inca foarte departe de nivelul la care era inaintea pandemiei, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului (UNWTO).


54 de milioane de turisti internationali au fost inregistrati la nivel mondial in luna iulie 2021, cea mai mare cifra inregistrata dupa luna aprilie 2020, cand a debutat criza sanitara, dar cu toate acestea cu 67% sub cifra inregistrata in luna iulie 2019, a anuntat organizatia din subordinea ONU cu sediul la Madrid.

Comparativ, in luna iulie a anului trecut au fost inregistrati 34 de milioane de turisti internationali iar in luna iulie 2019 o cifra de 164 de milioane de turisti internationali.


Relaxarea restrictiilor de calatorie pentru calatorii vaccinati, cumulata cu progresele inregistrate in campania de vaccinare, au contribuit la imbunatatirea increderii consumatorilor si restabilirea graduala a conditiilor sigure de mobilitate in Europa si alte parti ale lumii. In schimb, multe destinatii din Asia raman inchise pentru calatorii non-esentiale„, spun reprezentantii Organizatiei Mondiale a Turismului.


Cu toate acestea, 2021 continua sa fie un an dificil pentru turismul mondial, in conditiile in care in perioada ianuarie-iulie 2019 sosirile internationale sunt cu 80% sub nivelul din perioada similara a anului 2019„, adauga organizatia internationala.


In primele sapte luni ale acestui an, regiunea Asia-Pacific a inregistrat cea mai grava scadere a numarului de calatori internationali comparativ cu 2019 (minus 95%), urmata de Orientul Mijlociu (minus 82%), Europa si Africa (ambele cu un minus de 77%).


Doar unele mici insule din Caraibe, Africa si Asia Pacific, precum si un numar foarte mic de destinatii europene au inregistrat in lunile iunie si iulie un numar de sosiri de turisti comparabil si, in unele cazuri, chiar mai mare decat nivelul de dinainte pandemiei.


Separat, Spania, care inaintea pandemiei era a doua destinatie turistica mondiala, a anuntat ca in primele opt luni ale acestui an a primit 15 milioane de turisti internationali, cu 4,2% mai putini decat in aceiasi perioada a lui 2020 (15,7 milioane). Aceste cifre pun sub semnul intrebarii obiectivul guvernului de la Madrid care pentru acest an vrea sa primeasca 45 de milioane de turisti, adica aproximativ jumatate din cifra pentru anul 2019.


Exista in mod clar o cerere solida pentru turism international. Cu toate acestea, adevarata relansare a turismului si a beneficiilor pe care le aduce, se lasa asteptata, din cauza lipsei de coerenta a regulilor si a ratelor inegale de vaccinare, care continua sa afecteze increderea in calatorii„, a declarat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.


Cu privire la perspectivele pentru perioada urmatoare, Organizatia Mondiala a Turismului mizeaza pe o redresare a turismului mondial in 2022 dar crede ca sectorul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei decat incepand din 2023 sau 2024.

Articolul precedentASFALT PE AUTOSTRADA A10 – AKTOR a turnat stratul de asfalt pe Lotul 2 Sebes-Turda, in zona alunecarilor de teren de la Oiejdea. Lucrarile avanseaza pentru darea in trafic in acest an a segmentului de drum
Articolul următorLICITATIE PENTRU VARIANTA OCOLITOARE IASI-EST – CNAIR aloca 5 milioane lei pentru studiul de prefezabilitate si studiul de fezabilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.