SOLUTIE PENTRU TRAFICUL DE PE VALEA PRAHOVEI – Ministerul Transporturilor vrea sa construiasca un pasaj subteran in Comarnic

Trafic

Ministerul Transproturilor are in plan constructia unui pasaj pietonal subteran in Piata Centrala din Comarnic, la intersectia DN 1 cu strada Ghiosesti. Acest lucru ar mai putea relaxa traficul si asa sufocant de pe Valea Prahovei.

In prezent traficul rutier in interiorul orasului Comarnic se realizeaza cu dificultate din cauza numarului mare de autoturisme ce tranziteaza orasul cu precadere inspre zonele montane adiacente. De asemenea, circulatia rutiera este ingreunata din cauza prezentei trecerilor de pietoni ce maresc timpul de asteptare al soferilor in interiorul localitatii.

Ministerul Transporturilor a pregatit astfel un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al acestei lucrari declarata de utilitate publica de interes naţional.

Pasajul subteran va avea o lungime de aproximativ 30 de metri si este prevazut cu doua accesuri situate de o parte si alta a drumului national DN 1.

Amplasamentul propus pentru realizarea pasajului pietonal este situat in orasul Comarnic, in zona Pietei Centrale, la intersectia Drumului National DN1 cu strada Ghiosesti. Zona de analiza cuprinde atat intersectia, cat si trecerea de pietoni din zona, ce traverseaza DN1.

Sumele individuale estimate de expropriator, aferente justelor despagubiri pentru imobilele proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ‘Amenajare pasaj pietonal subteran Piata Centrala din Comarnic – intersectie DN 1 cu strada Ghiosesti’, aflate pe raza localitatii Comarnic, judetul Prahova, sunt in cuantum total de 27.000 lei si se aloca de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in conformitate cu Legea bugetului de Stat pe anul 2021, nr. 15/2021, la capitolul 84.01 Transporturi, subcapitolul 03 Transport Rutier, titlul 58 ‘Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020’, articolul 58.01 – ‘Programe din Fondul European de Dezvoltare Regionala’ – FEDR„, arata proiectul consultat de „Lumea Infrastructurii„.

Dupa finalizarea procedurilor de expropriere este necesara elaborarea unui proiect de act normativ pentru inscrierea imobilelor obiect al exproprierii in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

In prezent, siguranta circulatiei este asigurata prin indicatoare rutiere si marcaje rutiere longitudinale si transversale, pe partea carosabila. Din cauza trecerii de pietoni din zona, care ingreuneaza fluenţa circulaţiei rutiere si duce la timpi de asteptare ridicati in interiorul orasului Comarnic, se doreste reconfigurarea intersectiei prin eliminarea trecerii de pietoni de la nivelul Drumului National DN1 si amenajarea unui pasaj pietonal subteran in locul acesteia„, se mentioneaza in Nota de fundamentare.

Drumul National DN1 (strada Republicii) este prevazut cu doua benzi de circulaţie reglementata in dublu sens. Adiacent partii carosabile exista suprafete pietonale (trotuare), iar legatura dintre dintre acestea se realizeaza printr-o trecere de pietoni aflata in apropierea intersectiei.

Prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii 1017/2021 au fost aprobaţi indicatorii tehnico – economici ai acestui obiectiv de investitii si pana in prezent nu s-a semnalat necesitarea actualizarii acestora.

Pentru realizarea obiectivului de investitii, este necesara ocuparea unei suprafete de teren de 408 mp aferenta unui numar de 3 imobile proprietate privata, pentru care, prin prezentul proiect de act normativ se urmareste aprobarea declansarii procedurii de expropriere, conform prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare„, se mai arata in document.

Pentru prezentul proiect de Hotarare a Guvernului este necesara aprobarea sumei de 27.000 lei necesara efectuarii plaţii despagubirilor imobilelor proprietate privata care urmeaza a fi supuse procedurii de expropriere, pentru un numar de 3 imobile, in suprafata totala de 408 mp.

Suma de 27.000 lei aferenta imobilelor prevazute la prezentul proiect de Hotarare a Guvernului rezulta din raportul de evaluare intocmit in luna aprilie 2021 de catre expertul autorizat ANEVAR, Drula Claudiu.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

1) aprobarea amplasamentului lucrarii de utilitate publica de interes national „Amenajare pasaj pietonal subteran Piata Centrala din Comarnic – intersectie DN 1 cu strada Ghiosesti„, prevazut in anexa nr. 1, la prezenta hotarare, conform variantei finale a studiului de fezabilitate;

2) aprobarea declansarii procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Amenajare pasaj pietonal subteran Piata Centrala din Comarnic – intersectie DN 1 cu strada Ghiosesti„, a listei cuprinzand imobilele proprietate privata supuse exproprierii, a proprietarilor si a altor titulari de drepturi reale ai caror imobile sunt afectate de coridorul de expropriere, situate pe razalocalitatii Comarnic, judetul Prahova, asa cum rezulta din evidenţele unitaţii administrativ-teritoriale, precum si sumele individuale estimate de catre expropriator aferente despagubirilorin cuantum total de 27.000 lei pentru un numar de 3 de imobile, in suprafata totala de 408mp, prevazute in anexa nr. 2 la hotarare.

Articolul precedentPROBLEME PENTRU TRANSPORTATORII DE MARFA – Scumpiri pentru toate transporturile care vin din si spre Marea Britanie. Salariile soferilor de tir si camion vor creste
Articolul următorROMANIA, SUFOCATA DE MASINI – Romanii isi cumpara tot mai multe autoturisme

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.