Cinci oferte au fost depuse pentru realizarea Studiului de fezabilitate pentru proiectul „Drum de mare viteza Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj”. Anuntul a fost facut de ministrul Transporturilor Catalin Drula (unde altfel decat pe Facebook) si vine cu precizarea ca licitatia pentru acest proiect s-a tinut pe noul model de caiet de sarcini. Potrivit precizarilor ministrului Drula, acest lucru va permite ca dupa finalizarea Studiului de fezabilitate sa se lanseze licitatia pentru proiectare si executie, in baza unui SF care da libertatea constructorului de „a inova si adapta proiectul” atunci cand intampina suprize neplacute in teren, fara a mai amana executarea lucrarilor.
Iata anuntul ministrul Transporturilor Catalin Drula:
„Dovada ca vestile bune nu vin nici ele singure: astazi s-au depus 5 oferte in cadrul acestei licitatii.
Proiectul este unul esential pentru asigurarea unei conexiuni moderne si rapide intre doua dintre regiunile tarii, Oltenia si Banat.
Autostrada/drumul expres va avea o lungime de circa 250 de km si are avantajul de a fi lansat/a pe un model nou de caiet de sarcini care vine in ajutorul proiectantului, pe de o parte (prin stabilirea unui calendar clar de termene si plati) si, pe de alta parte, avantajeaza si beneficiarul care primeste la final un studiu de fezabilitate foarte detaliat (un asa-numit „preliminary design”).
Acesta va permite, pe viitor, lansarea unei licitatii pentru proiectare si executie, avand la baza un SF care elimina surprizele neplacute de pe traseu, dar care da, in acelasi timp, constructorului libertatea de a inova si adapta proiectul.
#RevolutiaBuneiGuvernari, in fiecare zi”.
Licitatia pentru elaborarea studiului de fezabilitate Drum de mare viteza Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj a fost lansata la inceputul lunii iunie 2021 de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, fiind urmata de o alta solicitare a CNAIR de obtinere de finantare nerambursabila alocata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1 – imbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a metroului, Obiectiv Specific 1.1 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – sprijin pregatire proiecte de investitii, Operatiunea- Cresterea mobilitaþii pe reþeaua rutiera TENT centrala pentru „Drum de mare viteza Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj”: „Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea infrastructurii si serviciilor capabile sa fie suportul activitatii economice si sociale, pentru imbunatatirea calitatii vietii. Strategia privind infrastructura rutiera din Romania are in vedere preluarea eficienta a traficului, dezvoltarea regionala echilibrata, eliminarea decalajelor si aplicarea unui sistem eficient de gestionare si intretinere a tuturor drumurilor nationale”, preciza CNAIR.
Totodata, CNAIR preciza ca valoarea totala a proiectului este de 130,220,945.91 lei si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 93,295,889.70 lei, 15% contributia proprie 16,463,980.54 lei, restul de 20,461,075.67 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata totala a proiectului va fi de 27 luni.
Iata care sunt cei cinci ofertanti:
1. Asocierea EGIS ROMANIA SA (lider de asociere) – SEARCH CORPORATION S.R.L.– ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL – GEOSTUD S.R.L. – ECO GEODRUM S.R.L. – EGIS INTERNATIONAL SAS
2. Asocierea SC IRIMAT CONS SRL (lider de asociere) – SC STUDIO CORONOA SRL CIVIL ENGINEERING – G&M ROAD BUILDING ENGINEERING SRL
3. Asocierea – SC EXPLAN SRL (lider de asociere) – SC GEOLOGIC SITE SRL – DP CONSULT SA –SCA TEAHA&FUZESI
4. Asocierea SC TPF INGINERIE SRL (lider de asociere) – TPF-CONSULTORES DE ENGENHARIA E ARQUITETURA SA – SC STEROGIS PROIECT SRL – SC SAIDEL PROIECT SRL – SC SIDEL ENGINEERING SRL – SC ERNST & YOUNG SRL
5. Ofertant YUKSEL PROJE AS