UN NOU TERMINAL CARGO LA AEROPORTUL DIN ORADEA – Contractul de 32 milioane euro a fost semnat

Un terminal cargo se va construi la Aeroportul Oradea, investitie de 32 milioane euro. Directorul executiv al companiei CTP România, Ana Dumitrache, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, si directorul general interimar al Aeroportului Oradea, Razvan Horga, au semnat la Oradea contractul pentru realizarea Terminalului Cargo. 

Realizarea acestei investitii in urmatorii doi ani va asigura conditii pentru transportul pe cale aeriana al produselor necesare companiilor din Oradea in procesul de productie, care se aduc de la mari distante.

Suprafata destinata acestei investitii este de 14,4 hectare, terenul fiind transferat in acest scop din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administrarea Consiliului Judetean Bihor in anul 2013 (prin HG 843/2013). Conditia este ca proiectul sa fie realizat in termen de 10 ani, altfel terenul intra din nou in administrarea Ministerului.

Autoritatea judeteana va pune la dispozitie terenul si va organiza procedura de licitatie, in timp ce Primaria Oradea va acorda facilitati fiscale pentru stimularea investitiilor. Aeroportul Oradea se angajeaza sa realizeze racordarea amplasamentului printr-o cale de rulare la pista de aterizare si decolare, iar Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO) va oferi acces la drumurile publice si utilitatile Parcului Industrial Eurobusiness II.

CTPark va investi in urmatorii doi ani 32.078.869 euro pentru materializarea proiectului la Aeroportul Oradea. Potrivit ofertei depuse, pentru constructia cladirilor (depozite si hangare) va fi alocata suma de 25,7 milioane de euro, iar pentru calea de rulare, platforma de acces, rulare si garare a aeronavelor, respectiv acces auto, si platforma de garare aferenta terminalului este prevazuta suma de 6,4 milioane de euro„, a anuntat Consiliul Judetean Bihor.

Pe 22 iulie a fost lansata procedura de licitatie deschisa pentru realizarea terminalului cargo de la Aerorportul Oradea. Potrivit caietului de sarcini, investitia va include urmatoarele: cladiri (hangar, depozit; vor ocupa maxim 60% din suprafata totala a terenului), platforma de acces, rulare si garare a aeronavelor, acces auto, platforma de garare aferenta terminalului si gard de imprejumire a obiectivului de investitii.

Investitorul va mai realiza, pe propria cheltuiala, o cale de rulare a aeronavelor la sol, menita sa asigure legatura dintre pista de decolare/aterizare a aeronavelor din incinta Aeroportului Oradea si platforma de garare a aeronavelor aferenta terminalului cargo.

Ne bucuram ca am reusit sa adaugam Oradea pe harta investitiilor CTP. Ne vom stradui sa nu inselam asteptarile comunitatii locale din Oradea. Vom realiza o constructie premium, durabila si sustenabila, care sa creeze plusvaloare pentru toti cei implicati„, a precizat Ana Dumitrache, CEO CTP România. 

Pâna in 2023 terminalul ar trebui sa devina operational.

Terminalul Cargo era o infrastructura logistica ce lipsea in judetul Bihor. Realizarea acestei investitii in urmatorii doi ani va asigura conditii pentru transportul pe cale aeriana al produselor necesare companiilor din Oradea in procesul de productie, care se aduc de la mari distante. Se va crea, de asemenea, posibilitatea de a se transporta ceea ce se produce in Oradea catre partenerii companiilor din strainatate. Va fi generata o noua baza logistica in judetul Bihor. Impreuna cu Aeroportul Oradea ne vom asuma partea de responsabilitati in acest parteneriat, in vederea proiectarii infrastructurii care va ramane in zona publica a aeroportului si pentru autorizarea proiectelor. Multumim partenerilor nostri ca au decis sa investeasca in acest proiect important in judetul Bihor si suntem convinsi ca peste doi ani terminalul va fi operatinoal, conform prevederilor contractuale”, a declarat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor. 

Terenul pus la dispozita companiei prin acordarea dreptului de superficie are o suprafata de 143.880 mp.  

Investita va fi derulata in trei faze: 

  • prima faza a proiectului, in suma de 10,9 milioane euro si care reprezinta 34% din totalul investitiei propuse, va incepe in trimestrul IV al anului 2021 si se va derula pe parcursul anului 2022;
  • a doua faza a proiectului,in suma de 11,8 milioane euro si care, impreuna cu prima faza, reprezinta 71% din totalul investitiei, se va desfasura pe parcursul anului 2023;
  • a treia faza a proiectului, in suma de 9,4 milioane euro si care, impreuna cu faza unu si doi, reprezinta 100% din investitie, se va desfasura pe parcursul anului 2023.

Inainte de semnarea contractului, a avut loc o intâlnire a tuturor partenerilor implicati in dezvoltarea aeroportului. Pe lânga cei mentionati anterior, au participat la discutii primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, si directorul general al Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea, Alina Silaghi.  

CTPark IOTA SRL este parte din grupul CTP, principal dezvoltator de spatii industriale si de logistica din Europa Centrala si de Est, având un portofoliu de peste 6,3 milioane mp suprafata inchiriabila in mai multe tari europene (Republica Ceha, România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Olanda).

Articolul precedentDAIMLER OPRESTE PRODUCTIA LA FABRICA DIN UNGARIA – Criza cipurilor nu s-a incheiat
Articolul următorUNA DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE COMPANII AVIATICE ANUNTA PIERDERI „DIABOLICE” – S-au inregistrat pierderi de peste 1 miliard de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.