PROIECT DE PESTE 25 MILIOANE LEI IN PORTUL CONSTANTA – O noua dana specializata in zona cu adancimi mari a fost implementata

Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a finalizat investitia privind implementarea unei dane specializate intr-o zona cu adancimi mari – Dana 80, proiect inceput in anul 2018.

Proiectul a fost realizat prin executia a doua obiective: Obiectivul 1 – Modernizarea Danei 80 prin instalarea de noi echipamente pentru dana (amortizori, bolarzi), adecvate primirii de nave de cereale mari; Obiectivul 2 – Modificarea LFI Agigea Nord prin construirea unei linii CF la Dana 80„, precizeaza compania.

Lucrarile au fost executate de asocierea ABC VAL SRL Constanta –Euro Construct SA Constanta – Vamig SRL Constanta – Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Prin alocarea Danei 80 pentru alte activitati, se eficientizeaza utilizarea danelor de mare adancime existente in Portul Constanta. Realizarea racordului CF va conduce la suplimentarea traficului feroviar si prin aceasta la eficientizarea sistemului feroviar din Sectorul Fluvio-Maritim al portului si a celui din tara”, mai arata compania.

Valoarea finala a lucrarilor de executie este de 14.216.109 lei (fara TVA), valoare care contine si organizarea de santier.

Receptia la terminarea lucrarilor a avut loc in data de 24 august 2021.

Durata de garantie a lucrarilor este de 60 luni.

Lungimea totala a liniei CF executate este de 4,114 km, s-au montat trei aparate de cale, trei podete tubulare, suprafata construita totala fiind de 39.527 mp, din care linie CF de 35.251 mp, santuri dalate 3.895 mp, santuri de pamant 380,57 mp.

S-au montat 132 amortizori de cheu si 6 bolarzi.

Obiectivul principal urmarit de CN APM SA Constanta este cresterea traficului portuar prin dezvoltarea infrastructurii, astfel, odata cu finalizarea acestei investitii va creste atractivitatea portului Constanta in comparatie cu celelalte porturi din bazinul Marii Negre.

Proiectul „Implementarea unei dane specializate intr-o zona cu adancimi mari – Dana 80” este cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Infrastructura Mare POIM 2014-2020, Axa Prioritara 1 – Imbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a transportului cu metroul – Obiectivul Specific 1.3 Cresterea gradului de utilizare a cailor navigabile si a porturilor situate pe reteaua TEN-T centrala.

Valoarea contractului de finantare este de 25.778.122 lei (cu TVA), din care: 85% rata de finantare UE si 15% contributie de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.