INCA UN TERMINAL LA AEROPORTUL DIN TIMISOARA – Ministerul Transporturilor a semnat contractul de 185 milioane lei pentru constructia Terminalului de Plecari Externe de laTimisoara. Proiectul va fi gata in 2023

Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii au semnat pe 29 iulie contractul de finantare pentru terminalul Plecari Curse Externe, in suma de 184,454 milioane lei. Terminalul va avea o suprafata desfasurata de 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri si bagaje, 7 lifturi de persoane si bagaje, 18 ghisee check-in, 6 posturi politie de frontiera.

Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii au semnat in 29.07.2021, contractul de finantare cu nr. 108/29.07.2021 pentru proiectul de investitii „Terminal Plecari Curse Externe”. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia”  prin construirea unui nou terminal care va acomoda in conditii functionale procesarea fluxurilor de pasageri si bagaje aferente plecarilor curselor externe la un nivel optim al serviciilor astfel incat sa fie create premisele infrastructurale pentru o crestere a traficului de pasageri pana la 3 milioane pax per an. Terminalul va avea o suprafata desfasurata de 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri si bagaje, 7 lifturi de persoane si bagaje, 18 ghisee check-in, 6 posturi politie de frontiera, 6 porti automate de scanare documente”, informeaza aeroportul.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 184,454 milioane lei, din care 93,60 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, 16,520 milioane lei sunt asigurate prin bugetul de stat, iar suma de 74,33 milioane lei se asigura din fonduri proprii.

Lucrarile de construire vor demara la inceputul anului viitor, dupa finalizarea procedurii de achizitie care va desemna castigatorul serviciilor de proiectare si de executie a lucrarilor de construire. Achizitia dotarilor si a altor elemente destinate bunei functionari a terminalului se vor realiza prin achizitii sectoriale independente”, mai precizeaza aeroportul.

Finalizarea proiectului de investitii este estimata la 31 decembrie 2023.

Proiectul de investitii „Terminal Plecari Curse Externe” a primit in aplicatia MySMIS codul 147396.

Proiectul este finantat prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritara 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil si eficient, Prioritatea de investitii 7c – Dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus si care au emisii reduse de carbon, inclusiv a cailor navigabile interioare si a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legaturilor multimodale si infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabila la nivel regional si local Obiectivul Specific 2.3. Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.

Aceasta nu este singura investitie majora de la Aeroportul Timisoara. Saptamana trecuta, dupa o amanare de cateva saptamani pentru ca nu a fost obtinuta la timp autorizatia de securitate la incendiu a fost dat in folosinta noul Terminal de Sosiri Curse Externe pe Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara.

Lucrarile la noul Terminal de Sosiri Externe au inceput in ianuarie 2019 si urmau sa fie gata in aprilie 2020. Valoarea investitiei se ridica la 30.349.000 lei, cu TVA, din care 13.273.000 lei reprezinta fonduri europene, 2.342.000 lei de la bugetul de stat si 14.733.000 lei din fonduri proprii ale aeroportului.

Constructia are o suprafata de 4.383 mp, are 10 filtre de control la intrarea in tara ale Politiei de Frontiera si un sistem optimizat de control vamal. Poate deservi pana la 540 de pasageri simultan, adica sa asigure formalitatile pentru 3 avioane deodata. De asemenea, sistemul performant face ca riscul pierderii ori ratacirii bagajelor sa fie minim.

Noul terminal de Sosiri Curse Externe de la Timisoara va permite o crestere a traficului aerian de persoane la aproximativ 3.000.000 de pasageri pe an. Terminalul este dotat cu 10 puncte de control ale politiei de frontiera, trei puncte de control vamal si o zona de procesare a bagajelor in suprafata de 200 metri patrati. Terminalul dispune si de alte facilitati si utilitati specifice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.