PNRR REVINE! GHINEA PROMITE 434 KM DE AUTOSTRADA – Ministrul Cristian Ghinea s-a dus iar la Bruxelles pentru PNRR: “Finantarea a 434 de km de autostrada prin PNRR este un succes al negocierilor cu CE”

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, discuta intre 8-9 iulie la Bruxelles, ultimele detalii despre PNRR. Inaintea intalnirilor, Ghinea spune ca cei 434 de km de autostrada promisi prin PNRR reprezinta un succes al negocierilor.

Ministrul se va intalni, intre 8-9 iulie, cu Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene si cu echipele tehnice care lucreaza din partea Comisiei pe PNRR si pe viitoarele Programe Operationale. El afirma ca cele mai multe investitii propuse sunt agreate, iar vizita la Bruxelles are scopul de a agrea si reformele incluse in PNRR.

Ghinea recunoaste ca exista si unele puncte sensibile de discutat si unde mai exista diferente de opinie intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, acestea fiind reformele fiscale si energia. Ministrul da asigurari ca aspectele vor fi lamurite in aceste zile.

In plus, el spune ca finantarea a 434 de km de autostrada prin PNRR este ”un succes al negocierilor cu Comisia Europeana”, dar presupune ”un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor in aceasta faza, inainte de adoptarea oficiala a Planului”.

Cert este ca Romania trebuie sa elaboreze proiectele pentru banii din PNRR-ul de 29,2 miliarde de euro pana cel tarziu in 2023 si sa atraga toti banii pana in 2027. Componenta Transporturi a PNRR este evaluata la 8,5 miliarde de euro.

Romania va primi 14,2 miliarde de euro sub forma de granturi si 15 miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Banii care vor fi alocati de Uniunea European prin PNRR trebuie accesati pana cel tarziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finantate prin acest program trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2026. In caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni in octombrie.

Redam mai jos integral comunicatul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea se va afla in perioada 8-9 iulie la Bruxelles, unde va avea intalniri cu Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene si cu echipele tehnice care lucreaza din partea Comisiei pe PNRR si pe viitoarele Programe Operationale.

Aceasta vizita este parte din procesul de evaluare si completare a PNRR, prevazut de Articolul 19 din Regulament, care spune ca dupa depunerea oficiala, Comisia evalueaza planurile dupa 11 criterii si poate cere clarificari.

Pana in prezent, majoritatea componentelor si sub-componentelor din PNRR au ajuns la o forma agreata cu Comisia Europeana.

Comisia a apreciat, pe toata durata procesului de consultari si clarificari, informatiile transmise de echipa PNRR din cadrul MIPE, impreuna cu expertii tehnici din ministerele de linie.

Declaratiile ministrului Cristian Ghinea, despre stadiul actual al negocierilor si despre discutiile din cadrul vizitei:

„Avem multe lucruri remarcabile in PNRR deja agreate cu Comisia. Vom ramane cu o alocare semnificativa pentru rutier, la fel si pentru feroviar, ceea ce face ca Romania sa primeasca de departe cea mai mare alocare pentru transporturi, comparativ cu alte state. Finantarea a 434 de km de autostrada prin PNRR este un succes al negocierilor cu Comisia Europeana, dar in acelasi timp presupune un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor in aceasta faza, inainte de adoptarea oficiala a Planului.

Este un plan adaptat atat pentru nevoile Romaniei, cat si pentru prioritatile transformarilor economice de la nivel european. Spre exemplu, avem cel mai mare program de reducere a abandonului scolar, cu fonduri de jumatate de miliard de euro si cel mai mare program de impadurire. Reparam astfel problemele sistemice neglijate in ultimii 30 de ani: prin PNRR, vom tine copiii saraci la scoala si vom reface padurile Romaniei.

Totodata, avem investitii in economia viitorului, in digitalizare, in robotizarea administratiei, in industria de microelectronica si industria hidrogenului verde. Vor mai fi instrumente financiare de 1,25 miliarde euro, negociate cu Banca Europeana de Investitii, Fondul European de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, bani care vor veni imediat in economie, plus peste 500 milioane euro granturi pentru digitalizarea si tehnologizarea firmelor.

Procesul in care suntem angrenati cu Comisia este si unul de negociere. De facto, cele mai multe investitii propuse sunt agreate, scopul vizitei la Bruxelles este sa agream si reformele incluse in PNRR.

Comisia vrea sa se asigure ca avem stabilitate fiscala, ca vom putea mari pensiile in ritmul cresterii economice, a cerut in mai multe puncte detalii suplimentare si adoptarea mai rapida a anumitor legi. Pe unele dintre sugestii le-am acceptat, pe altele nu si in aceste zile vom negocia forma finala a reformelor.

Știu ca este un proces complicat, cer romanilor sa aiba incredere ca vom avea un PNRR ambitios, fezabil de implementat si echilibrat intre repararea problemelor istorice si abordarea oportunitatilor de viitor.

Reformele fiscale si energia sunt domeniile cu unele puncte sensibile de discutat si unde mai exista diferente de opinie intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Le vom lamuri in aceste zile.

Este o provocare unica faptul ca suntem singura tara din UE aflata in procedura de deficit excesiv (PSD ar trebui sa se ascunda de rusine din cauza asta).

Totusi, acest Guvern are ambitia de a lua toate imprumuturile disponibile, la dobanda mica si pe proiecte agreate cu Comisia. Aceste imprumuturi trebuie sa aiba loc intr-o proiectie bugetara deja foarte stransa din cauza procedurii de deficit excesiv si vom stabili in aceste zile, impreuna cu Comisia, calendarul fiscal detaliat. In aceasta ecuatie, va fi extrem de importanta cresterea veniturilor la buget si ne bazam pentru aceasta pe mai buna colectare care va fi sprijinita prin reformele de digitalizare a ANAF, cuprinse tot in PNRR.

Calendarul general de implementare a PNRR este cel anuntat deja. Suntem in interiorul acestei perioade de evaluare si negociere, iar in luna august Comisia nu lucreaza, urmand ca in septembrie sa avem decizia CE si sa pregatim actele delegate pentru implementare.

Multumesc echipei din Minister care a muncit multe zile pana seara tarziu si in weekend-uri, multumesc colegilor ministri si echipelor din ministerele de linie, care au lucrat fiecare pe componentele dedicate, ca sa ajungem aici.

98% din proces a fost parcurs. Avem un plan de tara.”

Articolul precedentPROGRESE LA PASAJUL DOMNESTI – Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scriosteanu: “S-a finalizat montarea grinzilor principale”. Noutati si de la Pasajul Berceni
Articolul următorSANTIERE PE CALEA FERATA – Lucrari de anvergura la CFR pentru cresterea la 120 km/h a vitezei de mers a trenurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.