REGULI NOI PENTRU INSTITUTIILE DE STAT CARE VOR SA ISI CUMPERE O MASINA – Guvernul stabileste noi conditii din 2 august

Guvernul a adoptat OUG privind tintele de achizitii publice pentru vehicule nepoluante. Executivul a aprobat marti, 29 iunie, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante, in sprijinul unei mobilitati cu emisii scazute, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Acest act normativ transpune in legislatia romaneasca prevederile Directivei UE 2019/1161 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, defineste ”vehiculele nepoluante” si impune tinte privind achizitia acestora si termene clare de implementare tuturor autoritatilor contractante.

Astfel, incepand cu data de 2 august 2021, in procesul de achizitie publica sau achizitie sectoriala, autoritatile si entitatile contractante sunt obligate sa se asigure ca, la fiecare contract de achizitie pentru vehicule, este respectata ponderea aferenta vehiculelor nepoluante.

In prima faza, pana la 31 decembrie 2025, ponderea pentru vehicule usoare nepoluante este de 18,7%, iar pentru vehicule grele nepoluante este de 6% in cazul autoutilitarelor si de 24% in cazul autobuzelor pentru transport persoane.

In perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2030, ponderea pentru vehicule usoare nepoluante ramane la 18,7%, insa pentru vehiculele grele creste la 7% in cazul autoutilitarelor si la 33% in cazul autobuzelor.

Prevederile se aplica pentru toate tipurile de contracte de achizitii publice, fie ca vorbim despre cumparare, inchiriere sau leasing.

Redam mai jos integral comunicatul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor:

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, 29 iunie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante, in sprijinul unei mobilitati cu emisii scazute.

Actul normativ transpune in legislatia nationala prevederile Directivei UE 2019/1161 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, defineste ”vehiculele nepoluante” si impune tinte privind achizitia acestora si termene clare de implementare tuturor autoritatilor contractante.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat tranzitia catre ecomobilitate, iar o componenta esentiala a acestui proces este decarbonizarea sectorului de transport. Și pentru ca legislatia romaneasca, din acest domeniu, s-a dovedit ineficienta in a stimula achizitiile de vehicule nepoluante, in special din fondurile publice, venim cu reglementari noi care impun, in premiera, tinte clare pentru toate achizitiile publice de vehicule. Este un pas important care vine in completarea programelor de sustinere a achizitiilor de vehicule curate, cum este Rabla Plus, sau a programelor de finantare a infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice. Prin aprobarea acestei OUG ne indeplinim obiectivul de transpunere a directivei europene in termenul solicitat de Comisie si venim in sprijinul cetatenilor care isi doresc sa traiasca in orase fara poluare”, a declarat Barna TÁNCZOS, ministrul mediului, apelor si padurilor.

Astfel, vehiculele nepoluante sunt definite dupa cum urmeaza:

 • Vehicule usoare nepoluante – orice masina sau microbuz care indeplineste urmatoarele criterii:
  • Pana la 31 decembrie 2025 – cantitatea maxima a emisiilor de CO2 la teava de evacuare mai mici de 50 g/km, precum si cu emisiile de poluanti in conditii reale de conducere (RDE) mai mici de 80%;
  • De la 01 ianuarie 2026 – numai vehicule cu emisii zero.
 • Vehicule grele nepoluante – orice camion sau autobuz care utilizeaza unul dintre urmatorii combustibili alternativi:
  • Hidrogen;
  • Energie electrica;
  • Gaze naturale (GPL, GNC, LNG);
  • Biocombustibili lichizi;
  • Combustibili sintetici.

Conform actului normativ, incepand cu data de 2 august 2021, in procesul de achizitie publica sau achizitie sectoriala, autoritatile si entitatile contractante au obligatia de a se asigura ca, la fiecare contract de achizitie pentru vehicule, este respectata ponderea aferenta vehiculelor nepoluante. In prima faza, pana la 31 decembrie 2025, ponderea pentru vehicule usoare nepoluante este de 18,7%, iar pentru vehicule grele nepoluante este de 6% in cazul autoutilitarelor si de 24% in cazul autobuzelor pentru transport persoane. In intervalul 01 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2030, ponderea pentru vehicule usoare nepoluante ramane la 18,7%, insa pentru vehiculele grele creste la 7% in cazul autoutilitarelor si la 33% in cazul autobuzelor.

Prevederile se aplica pentru toate tipurile de contracte de achizitii publice, fie ca vorbim despre cumparare, inchiriere sau leasing. De asemenea, prevederile se aplica inclusiv societatilor cu capital privat care presteaza servicii publice (transport public de persoane, transport scolar, salubritate etc.).”

Articolul precedentBUNURILE CFR VOR FI SCOASE DIN FUNCTIUNE SAU VANDUTE – Cladiri degradate care risca sa se prabuseasca si linii de cale ferata nefolosite
Articolul următor12 OFERTE DEPUSE PENTRU REABILITAREA DN6 ALEXANDRIA – CRAIOVA, LOT 2 – Contract estimat la 300 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.