AVIOANE CRAIOVA ISI ALEGE NOUA CONDUCERE – Compania vrea sa isi dubleze capitalul social

Avioane Craiova, companie din industria nationala de aparare la care statul este actionar majoritar prin Ministerul Economiei, isi cauta o noua conducere, deoarece mandatul actualului board expira. In plus, compania vrea sa isi majoreze capitalul social de doua ori si jumatate. Subiectele vor fi supuse aprobarii in Adunarea Generala a Actionarilor din 29 iunie.

Astfel, pe ordinea de zi a convocatorului este trecuta: ”alegerea/realegerea membrilor provizorii ai Consiliului de Administratie al societatii Avioane Craiova SA, ca urmare a expirarii mandatelor actualilor administratori provizorii”.

Tot atunci va fi ales si presedintele Consiliului de Administratie al societatii.

In aceeasi sedinta va fi stabilita durata mandatelor administratorilor alesi, precum si indemnizatia bruta fixa lunara cuvenita.

In plus, compania vrea sa isi majoreze capitalul social cu 47,45 milioane lei, la 81,9 milioane lei.

Astfel, un alt subiect pe ordinea de zi este ”aprobarea majorarii capitalului social al societatii Avioane Craiova SA, intr-o singura etapa, fara prima de emisiune, cu un numar de 18.982.164 actiuni noi, nominative, ordinare, dematerializate, cu suma de 47.455.410 lei, de la nivelul actual al capitalului social de 34.454.262 lei, pana la nivelul maxim de 81.909.672 lei, fiind justificata de obligatia Avioane Craiova de a respecta prevederile art. 4, alin. (10) din OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale si in conformitate cu prevederile art. 264 din Codul de Procedura Fiscala”.

Pretul de emisiune pentru o actiune nou emisa subscrisa in cadrul exercitarii dreptului de preferinta va fi de 2,50 lei/actiune.

De altfel, potrivit unui proiect recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, creantele Avioane Craiova, reprezentand obligatii fiscale principale de 45,48 milioane lei, urmau sa fie convertite in actiuni. Datoriile pe care le inregistreaza compania sunt generate de cheltuielile pentru mentinerea si conservarea capacitatilor de productie pentru aparare in conformitate cu dispozitiile tuturor actelor normative incidente.

Societatea Avioane Craiova, la care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului detine 95,84% din actiuni, dispune de capacitati de productie pentru modernizarea aeronavelor IAR 99 din dotarea Ministerului Apararii Nationale.

Conversia in actiuni a obligatiilor fiscale la operatorul economic din industria nationala de aparare se realizeaza prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului tocmai prin majorarea capitalului social pentru actiunile emise in favoarea statului de operatorul economic mentionat si inregistrarea operatiunii de majorare a capitalului social la Oficiul Registrului Comertului.

In scopul revitalizarii si evitarii deschiderii procedurii insolventei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici isi pot restructura obligatiile bugetare principale restante si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala, precum si obligatiile bugetare accesorii, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare”, arata un proiect de Hotarare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Masura are ca efect ”stingerea obligatiilor fiscale si posibilitatea ca acest operator economic sa-si poata desfasura activitatea ca unitate economica viabila, sa asigure un management performant si sa atraga fonduri pentru investitii necesare retehnologizarii si modernizarii in vederea realizarii de produse/servicii necesare FSNA (Fortele Sistemului National de Aparare), la standarde NATO si UE, in vederea apararii intereselor esentiale de securitate”.

In acel document se arata totodata ca mentinerea obligatiilor fiscale, a penalitatilor si majorarilor de intarziere diminueaza posibilitatile de redresare ale companiei de stat, ”creeaza vulnerabilitati fortelor sistemului national de aparare privind siguranta aprovizionarii cu armament, munitii, echipamente si tehnica de lupta, cu consecinte grave asupra capacitatii de aparare a tarii si protejarii in timp real a intereselor esentiale ale sigurantei statului”.

Compania Avioane Craiova a avut in 2020 o cifra neta de afaceri de 20,66 milioane lei si o pierdere de 6,6 milioane lei. Societatea are 265 de angajati.

Articolul precedentCEL MAI MARE PRODUCATOR AUTO REVOLUTIONEAZA INDUSTRIA – Toyota vrea sa construiasca fabrici neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon pana in 2035
Articolul următorPROIECT FEROVIAR GIGANT, DE 1,3 MILIARDE EURO – Un consortiu condus de Alstom va realiza ”Tren Maya”, un proiect feroviar interurban de mari dimensiuni, in lungime de 1.525 de kilometri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.