AEROPORTUL BRITANIC HEATHROW A FOLOSIT PENTRU PRIMA DATA COMBUSTIBIL DIN ULEI DE GATIT SI GRASIMI ANIMALE – Este de 2-4 ori mai scump decat combustibilul obisnuit

Aeroportul britanic Heathrow a folosit combustibil durabil pentru avioane pentru prima data ca parte a unui test inaintea summitului G7 din Marea Britanie.

Combustibilul, produs de compania finlandeza Neste si furnizat de traderul de petrol Vitol, este fabricat in intregime din deseuri regenerabile si durabile, cum ar fi uleiul de gatit si grasimile animale, au anuntat aeroportul si companiile, potrivit Reuters.

Combustibilul reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu pana la 80% in comparatie cu combustibilul obisnuit pentru aviatie.

Furnizarea combustibilului verde a inceput joi si va fi incorporata in alimentarea principala a combustibilului aeroportului. Volumul total va fi echivalentul a 10 zboruri pe distante scurte.

Suntem incantati ca Heathrow este primul aeroport important din Marea Britanie care incorporeaza cu succes combustibili de aviatie sustenabili„, a declarat John Holland-Kaye, CEO al Heathrow, in declaratie.

Acum este momentul pentru mai putine discutii si mai multe actiuni, iar ministrii ar trebui sa stabileasca un nivel in crestere pentru a amesteca SAF (combustibil de aviatie durabil) in combustibilul obisnuit si sa ofere stimulente stabile pe parcursul a 5-10 ani pentru a incuraja investitiile in productie, cu un obiectiv de 10% pana in 2030 si cel putin 50% pana in 2050”, a spus acesta.

Intr-o fisa informativa din aprilie, Asociatia Internationala pentru Transportul Aerian (IATA) a spus ca SAF a fost utilizat pana acum in 350.000 de zboruri si ca este de aproximativ 2-4 ori mai scump decat combustibilul obisnuit.

Tinta pe termen scurt este de a creste utilizarea SAF la 2% din cantitatea totala de combustibil consumata pana in 2025. La acest nivel, pretul SAF ar trebui sa inceapa sa se indrepte spre nivelul preturilor combustibililor fosili, permitand o folosire mai rapida si mai larga de catre companiile aeriene„, a spus IATA.

Vitol, cel mai mare comerciant independent de petrol din lume, este un furnizor de combustibil la Heathrow prin compania Vitol Aviation si se asteapta sa livreze mai mult combustibil regenerabil pentru avioane inaintea summitului climatic COP26 de la Glasgow de la sfarsitul acestui an, pentru a reduce emisiile participantilor.

Articolul precedentPREMIERA IN ROMANIA – A fost lansata la apa prima ambarcatiune 100% electrica, care curata apele Romaniei de gunoaie
Articolul următorVENITURI DE 23 MILIOANE LEI, INVESTITII DE 70 MILIOANE LEI – Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati pregateste investii masive pentru care estimeaza un profit de 1,6 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.