ROMAERO, TOT PE MINUS – Compania specializata in productie, servicii si cercetare-dezvoltare in domeniul aeronauticii a inregistrat pierderi de 55,7 milioane lei in 2020

Compania Romaero sta pe pierderi de mai multi ani. Potrivit unor documente publicate pe site-ul societatii, Romaero a inregistrat anul trecut un rezultat negativ de 55,7 milioane lei, de la pierderi de 51,3 milioane lei in anul anterior. Pierderile s-au adancit asadar cu aproape 9%, din 2019 pana in 2020, intre altele si din cauza pandemiei.

Compania vrea sa acopere aceasta pierdere din „profiturile viitoare”, dupa cum arata documentul.

Romaero este companie specializata in productie, servicii si cercetare-dezvoltare in domeniul aeronauticii pentru aeronave civile si militare de pasageri sau cargo.

Veniturile totale au scazut cu 4%, la 122,3 milioane lei in 2020, de la 127,5 milioane lei in 2019.

Cheltuielile totale au ramas aproximativ la fel, la 178 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul au fost de 81,37 milioane lei, mai mari cu 11%.

Factorii principali care au influentat nefavorabil rezultatul exercitiului financiar sunt: Demararea implementarii la sfarsitul lunii octombrie 2020 a masurilor planului de restructurare a obligatiilor bugetare conform OG nr. 6/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, a generat in continuare companiei cheltuieli cu accesoriile fiscale si cu costurile activelor excedentare; Aplicarea prevederilor HG 935/ 2019, precum si cele ale Contractului Colectiv de Munca si Contractului Individual de Munca au influentat cresterea cheltuielilor cu personalul cu circa 11%; Cresterea cheltuielilor cu amortizarea ca urmare a punerii in functiune a investitiilor efectuate in anul 2019 cu peste 11%„, arata documentul.

Potrivit acestuia, principala cheltuiala de exploatare ce greveaza rezultatul companiei fara a fi asociata activitatii curente o reprezinta costurile accesorii ale datoriilor bugetare istorice acumulate in ultimii zece ani. Valoarea acestor costuri accesorii a fost de circa 23,1 milioane lei in anul 2020.

Pentru redresarea societatii, actionariatul, prin administratorii desemnati, a adoptat si implementat in continuare masuri de restructurare a activitatii, axate preponderent pe servicii adresate operatorilor si proprietarilor de aeronave civile, eficientizarea fluxurilor de productie si cresterea competitivitatii in aria serviciilor prestate pentru clientii civili, fara a detine disponibilitati financiare pentru investitii in retehnologizarea, reabilitarea unitatilor de productie si de prestari servicii, eficientizarea energetica si relansarea activitatii societatii, realizand o crestere cu 1,89% a cifrei de afaceri in anul 2020 fata de cea realizata in anul 2019. Totusi, impactul masurilor adoptate la nivel global si national in scopul prevenirii raspandirii SARS-Cov-2 a afectat in anul 2020 major industria aeronautica si implicit Romaero, fapt ce a condus la diminuarea veniturilor operationale obtinute cu 11,38% fata de anul precedent„, se mai mentioneaza in document.

Romaero arata totodata ca a facut eforturi sa scada varsta medie a personalului angajat, de la 53 de ani in 2016 la aproape 46 de ani in 2020.

In anul 2020, principala investitie facuta de companie a constat in dotarea cu echipamente si ultilaje necesare capacitatilor de aparare, precum si capacitatilor aferente activitatilor de mentenanta pentru aeronave civile.

Romaero are o valoare de piata de 251,5 milioane lei si circa 900 de angajati.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Articolul precedentCUM ARATA TRANSPORTUL IN VIITOR – Turcia va folosi drone pentru livrarea marfurilor
Articolul următorLUCRARI DE MODERNIZARE A INFRASTRUCTURII FEROVIARE – CFR SA anunta modificari in circulatia trenurilor pe raza regionalelor Brasov si Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.