Vanzarile de autorulote la nivel mondial au explodat in timpul pandemiei, stimulate de dorinta de aer liber si securitate a milioanelor de oameni tinuti in izolare, transmite AFP. Producatorii auto „duc o batalie” pentru a face fata cererii explozive si pentru a scoate la timp vehiculele pe piata.
In Europa, turistii opteaza pentru autorulotele amenajate, care in 2020 au inregistrat un record istoric de vanzari cu 234.000 de exemplare vandute (crestere de 12% in ritm anual), potrivit Federatiei europene de caravaning. Vanzarile de rulote au explodat si ele cu 160.000 de exemplare, adica crestere de 21%.
In SUA, cele mai raspandite sunt caravanele, care in luna martie au inregistrat un nou record de vanzari. In Australia, o alta mare tara iubitoare de camping, sunt inmatriculate in prezent peste 750.000 de vehicule de petrecere a timpului liber la 25 de milioane de locuitori.
„Este o investitie care merita efortul, daca luam in calcul biletele de avion si costul hotelurilor”, subliniaza Jean-Michel Sibois, un pensionar francez care tocmai si-a cumparat o autorulota in valoare de 50.000 de euro.
Amatorii de vacanta apreciaza in special flexibilitatea oferita de aceste case pe roti care le ofera posibilitatea de a face camping in mijlocul naturii, potrivit unui sondaj realizat in Franta pentru firma Ford, un constructor auto care mizeaza foarte mult pe acest segment. Cei mai tineri vad in autorulote posibilitatea unor vacante mai ieftine in timp ce varstnicii se simt in siguranta in perioade de pandemie.
In aceste conditii, in uzina franceza a grupului Pilote, in apropiere de Angers, sute de muncitori transforma furgonete Fiat si Renault in autorulote, prin adaugarea de paturi, instalatie electrica, bucatarie si WC.
„Avem foarte multe cereri, multi clienti care vor sa primeasca vehiculul inaintea verii. Piata de camping-cars este in crestere de mai multi ani insa coronavirusul a accelerat aceasta crestere”, explica Antoine Gueret, purtatorul de cuvant al grupului Pilote.
In SUA, carnetul de comenzi pentru luxoasele rulote de aluminiu ale firmei Airstream este plin pana in 2022.
„Cererea ne-a depasit cu mult estimarile. Peste 90% din tot ceea ce am trimis concesionarilor nostri s-a vandut deja”, sustine directorul general de la Airstream, Bob Wheeler.
Firma mama a Airstream, liderul mondial Thor Industries, se asteapta ca piata sa aiba o cerere foarte mare cel putin pana la finele lui 2021. Nu este deci de mirare ca in primul trimestrul al acestui an grupul american a raportat o cifra de afaceri record de 2,73 miliarde de dolari.
Expertii acestei firme estimeaza ca piata mondiala de rulote ar urma sa creasca cu 7% pe an pana in 2024, dupa ce in 2020 a ajuns la 42 de miliarde de dolari.