FORD VA CONSTRUI UN NOU VEHICUL LA CRAIOVA – Compania investeste 300 milioane dolari

Gigantul american Ford anunta ca va investi 300 de milioane de dolari ca sa construiasca o noua masina la fabrica de la Craiova, din 2023. Modelul va avea si o versiune complet electrica, dar incepand cu anul 2024, care va fi de altfel primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit in Romania. Constructorul auto estimeaza totodata ca doua treimi din vanzarile de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, pana in 2030.

Redam integral comunicatul Ford:

Ford a confirmat astazi ca va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial usor in 2023, la uzina sa de la Craiova, inclusiv o versiune complet electrica a acestuia, ce va debuta in 2024. Acesta va fi primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit in Romania.

Uzina Ford Craiova este recunoscuta pentru competitivitate si flexibilitate in operatiunile sale de talie mondiala. Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial usor in Romania reflecta parteneriatele noastre fructuoase si continue cu furnizorii locali si comunitatea, precum si succesul intregii echipe Ford Craiova”, a declarat Stuart Rowley, presedintele Ford Europa.

Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastra fabrica din Europa unde se produc vehicule complet electrice. Investitia din Craiova vine in contextul celorlalte investitii anuntate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) si pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia si trimite un semnal clar in legatura cu promisiunea noastra de a le oferi clientilor din Europa vehicule comerciale cu zero emisii”.

In februarie, Ford si-a luat angajamentul ca intreaga sa gama de vehicule comerciale din Europa sa fie pregatita pentru zero emisii, complet electrica sau plug-in hybrid, pana in 2024. Se preconizeaza ca doua treimi din vanzarile de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, pana in 2030.

De asemenea, noul vehicul comercial usor va fi echipat cu unele dintre cele mai avansate motoare conventionale Ford pe benzina, precum si diesel, produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie. Transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited, tot in Marea Britanie.

Ford Craiova – centru de productie de talie mondiala

Investitia totala Ford in operatiunile sale de productie din Romania – incluzand si investitia anuntata astazi – se apropie de 2 miliarde de dolari, de la preluarea fabricii din Craiova, in 2008.

In ultimii ani s-au facut imbunatatiri semnificative la fabrica din Craiova; peste 600 de roboti au fost instalati pentru a imbunatati si eficientiza procesele de stantare, vopsire sau asamblare a caroseriilor si sasiurilor. Aproximativ 6.000 de persoane lucreaza pe liniile de asamblare de vehicule si motoare din Craiova.

Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost facut in octombrie 2019, odata cu lansarea productiei modelului Puma mild-hybrid. Anuntul de astazi marcheaza o noua etapa importanta, astfel ca Ford este primul producator auto care anunta productia unui vehicul complet electric in Romania. Pe langa Puma, Ford Craiova construieste in prezent si SUV-ul de mici dimensiuni, Ford EcoSport, dar si mult-premiatul motor EcoBoost de 1.0 litri.

Aceastanoua investitie in viitorul fabricii din Craiova demonstreaza, inca o data, speranta companiei Ford ca guvernul din Romania va asigura toate imbunatatirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de productie in regiune, inclusiv in ceea ce priveste infrastructura de transport, care este esentială”, a mai spus Rowley.

Data de incepere a producției noului vehicul, precum si detaliile suplimentare despre acesta urmeaza sa fie confirmate aproape de momentul lansarii.

Despre Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) este o companie globala cu sediul la Dearborn, Michigan. Compania proiecteaza, produce, comercializeaza si furnizeaza o gama completa de masini Ford, camioane, SUV-uri, vehicule electrificate si vehicule de lux Lincoln, furnizeaza servicii financiare prin Ford Motor Credit Company si preia pozitii de conducere in electrificare; solutii de mobilitate, inclusiv servicii de auto-conducere; si servicii conectate. Ford numara aproximativ 186.000 de angajati in întreaga lume. Pentru mai multe informații privind Ford, produsele sale globale sau Ford Motor Credit Company, accesați www.corporate.ford.com.

Ford Europa produce, comercializeaza si ofera service pentru vehiculele sub marca Ford pe 50 de piețe individuale si are aproximativ 43,000 de angajați la facilitatile proprii si asocierile in participatiune consolidate si aproximativ 58,000 cand sunt luate in considerare entitatile neconsolidate. In plus fata de Ford Motor Credit Company, operatiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Relatii cu Clientii și 14 unitati de productie (10 deținute integral si 4 asocieri in participatiune neconsolidate). Primele masini Ford au fost livrate in Europa in 1903, acelasi an in care a fost fondata Ford Motor Company. Productia europeana a inceput in 1911.”

Articolul precedentAUTOSTRDA PENTRU BICLISTI PE LOCUL AUTOSTRAZII MOLDOVA – PNRR, teapa pe care PNL-USR o vor da autostrazilor din Estul tarii? Marian Mina: „La nivelul Moldovei, se va implementa transportul ‘foarte verde’, adica se vor face piste pentru biciclisti si trasee pentru transport pedestru, respectiv ecvestru”
Articolul următorMAPN MODERNIZEAZA BAZA AERIANA DE LA FETESTI – Ministerul Apararii investeste 4 milioane lei in lucrari de infrastructura la baza aeriana din sudul tarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.