FABRICA DE 4 MILIARDE DE DOLARI PENTRU PRODUCTIA DE BATERII DE MASINI ELECTRICE – Panasonic alege SUA pentru o investitie gigantica

Gigantul Panasonic Corp din Japonia a ales Kansas ca locatie pentru o mega-fabrica de 4 miliarde de dolari unde va produce baterii de vehicule electrice pentru Tesla si alti producatori de automobile. Pentru acest proiect, compania va primi cel mai mare pachet de stimulente finantate de contribuabili pe care statul l-a oferit unei afaceri private, scrie publicatia Japan Today.

Guvernatorul Laura Kelly si opt lideri de top ai Legislativului din Kansas au semnat un pachet de stimulente in valoare de 829 de milioane de dolari pe o perioada de 10 ani. Statul a creat un nou program pentru a oferi stimulente care ar putea ajunge la un miliard de dolari sau mai mult pentru cinci luni – ca urmare a proiectului Panasonic.

Oficialii de stat se asteapta ca noua fabrica sa aiba aproximativ 4.000 de muncitori, ceea ce ar face din Panasonic sa fie in „top 20” al angajatorilor privati in ceea ce priveste dimensiunea sa, a declarat secretarul pentru comert din Kansas, David Toland. Furnizorii si alte afaceri locale vor crea pana la 4.000 de noi locuri de munca si vor exista 16.500 de locuri de munca temporare in constructii.

Compania a anuntat ca va investi aproximativ 4 miliarde de dolari in fabrica din DeSoto, Kansas, un oras cu aproximativ 6.000 de locuitori si la 30 de mile (48 de kilometri) sud-vest de Kansas City, Missouri.

Orasul a incercat sa reamenajeze o fabrica de munitie a armatei abandonata de mult timp.

Dar americanul Jerry Moran, din Kansas, a sugerat, de asemenea, ca proiectul are o semnificatie nationala, deoarece reduce dependenta SUA fata de China pentru produsele fabricate.

Ne imbunatateste capacitatile de munca si ne creste securitatea nationala”, a spus Moran.

Casa Alba a caracterizat, de asemenea, proiectul ca parte a unui efort de a oferi SUA un lant de aprovizionare mai sigur.

Brian Deese, directorul Consiliului Economic National, a adaugat intr-o declaratie: „Viitorul transportului este electric”.

Anuntul vine in momentul in care statul Kansas beneficiaza de numerar si poate absorbi impactul financiar pe care pachetele de stimulente l-ar putea avea altfel asupra scolilor si programelor de stat.

Anuntul a pus capat a peste cinci luni de secretizare in care oficialii din Kansas au fost obligati sa semneze acorduri de confidentialitate pentru a afla detaliile planurilor Panasonic.

Autoritatile au aprobat noul program de stimulente in februarie, fara ca oficialii de stat sa dezvaluie vreodata cine va primi beneficiile.

Kelly si liderii legislativi s-au intalnit saptamana trecuta in secret timp de 45 de minute pentru a revizui detaliile pachetului de stimulente inainte de a-l aproba intr-o scurta sesiune publica. Nu au numit compania nici atunci, nici dupa acea intalnire.

Kansas a concurat cu statul Oklahoma. Tesla construieste o fabrica de vehicule electrice in Texas, iar ea si Panasonic opereaza impreuna o fabrica de baterii in Nevada.

Senatorul de stat Roger Thompson din Oklahoma, care a contribuit la crearea pachetului de stimulente de 700 de milioane de dolari al statului sau, a declarat ca a aflat zilele trecute ca statul Kansas a „castigat” proiectul.

Poate compania va construi o alta instalatie in Oklahoma, astfel incat statul Oklahoma ar putea fi inca in cursa”, a spus el.

Reprezentantii Panasonic, la anuntul de miercuri, au refuzat sa-l lase sa raspunda la intrebarile reporterilor, inclusiv la una despre daca Oklahoma ar putea fi locatia pentru inca o fabrica.

Am abordat acest proiect intr-un mod foarte profesionist, intr-un mod foarte colaborativ si am facut ceea ce trebuia sa facem pentru a asigura confidentialitatea companiei”, a spus Kelly reporterilor. „Asa functioneaza afacerile”.

Salarii de 50.000 dolari pe an

Oficialii din Kansas au precizat ca noua fabrica a Panasonic va plati salarii in medie 50.000 de dolari pe an, ceea ce ar depasi cu mult venitul mediu al Kansas pentru persoane care incaseaza mai putin de 32.000 de dolari anual.

Intre timp, aceeasi lege care infiinteaza noul program de stimulente din Kansas cere, de asemenea, statului sa-si reduca cotele de impozit pe profit cu jumatate de punct procentual pentru fiecare afacere mare incheiata, astfel incat toate intreprinderile sa beneficieze de sprijin financiar. Daca doua tranzactii se vor incheia, companiile ar economisi aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, iar rata maxima a statului ar scadea la 6% de la 7%.

De altfel, statul Kansas a pierdut alte proiecte mari, deoarece nu a putut oferi stimulente suficient de generoase.

Ohio la inceputul acestui an a oferit stimulente Intel Corp. in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari pentru a asigura constructia unei noi fabrici de cipuri de 20 de miliarde de dolari. Parlamentarii din Michigan au aprobat in decembrie 1 miliard de dolari in stimulente, doua treimi din acesta pentru General Motors, pentru fabricile de asamblare a bateriilor pentru vehicule electrice.

Dar Wisconsin a redus stimulentele pentru gigantul electronic Foxconn. Trebuia sa investeasca 10 miliarde de dolari acolo si sa creeze 13.000 de locuri de munca, dar acordul acum este pentru aproximativ 1.450 de locuri de munca cu o investitie de 672 de milioane de dolari pana in 2026.

Articolul precedent13 NOI NODURI RUTIERE PE AUTOSTRAZI – Explan castiga un contract de 5,5 milioane lei fara TVA
Articolul următorWIZZ AIR ANUNTA UN NUMAR RECORD DE PASAGERI – 4,34 milioane de calatori transportati in luna iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.