TRAFICUL AERIAN DE PASAGERI E LA PAMANT – IATA: „Cererea internationala de pasageri in februarie a fost cu 88,7% sub februarie 2019”

Desi campania de vaccinare la nivel mondial impotriva virusului covid-19 avanseaza, lumea sta in continuare pe loc. In februarie 2021 a fost inregistrata o scaderea dramatica a numarului de pasageri in traficul aerian, cu 88,7% sub februarie 2019, an luat ca referinta ante-covid. Anuntul a fost facut de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA) care a precizat ca traficul de calatori a scazut in februarie 2021, atât in comparatie cu nivelurile pre-COVID (februarie 2019), cât si in luna imediata anterioara (ianuarie 2021).

IATA precizeaza ca a facut aceasta raportare intrucat comparatiile intre rezultatele lunare 2021 si 2020 sunt distorsionate de impactul extraordinar al COVID-19, cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel, astfel incat toate comparatiile se refera la februarie 2019, care a urmat un model normal al cererii.

Astfel, cererea totala pentru calatorii aeriene in februarie 2021 (masurata in venituri kilometri pasageri sau RPK) a scazut cu 74,7% comparativ cu februarie 2019: „Aceasta a fost mai grava decât scaderea de 72,2% inregistrata in ianuarie 2021 fata de acum doi ani”, precizeaza IATA.

In ce priveste cererea internationala de pasageri, conform datelor colectate de Agentia Internationala a Transportului Aerian, in februarie 2021 aceasta a fost cu 88,7% sub februarie 2019, fiind o noua scadere fata de scaderea de la 85,7% de la an la an inregistrata in ianuarie si cel mai slab rezultat de crestere din iulie 2020: „Performanta in toate regiunile s-a inrautatit comparativ cu ianuarie 2021. Cererea interna totala a scazut cu 51,0% fata de nivelurile dinaintea crizei (februarie 2019)”, puncteaza IATA.

In comparatie, in luna ianuarie a fost inregistarta o scadere de doar 47,8% fata de perioada din 2019, acest lucru „datorandu-se in mare parte slabiciunii calatoriilor in China, determinata de cererile guvernului ca cetatenii sa ramâna acasa in perioada de calatorie a Anului Nou Lunar”.

Februarie nu a aratat nicio indicatie de recuperare a cererii de calatorii aeriene internationale. De fapt, majoritatea indicatorilor au mers intr-o directie gresita, deoarece restrictiile de calatorie s-au inasprit in fata preocuparilor continue legate de noile variante de coronavirus. O exceptie importanta a fost piata interna australiana. O relaxare a restrictiilor privind zborul intern a dus la o calatorie semnificativ mai mare. Acest lucru ne spune ca oamenii nu si-au pierdut dorinta de a calatori. Vor zbura, cu conditia sa poata face acest lucru fara a face fata masurilor de carantina”, a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.