„AUTOSTRADA MUZEU” A LUAT-O LA VALE – Se surpa tronsonul Gilau-Nadaselu al Autostrazii Transilvania, executat de firmele lui Umbrarescu

Portiuni intregi de pe tronsonul Gilau-Nadaselu al Autostradazii Transilvania (A3) s-au surpat la doar trei ani de la inaugurare. Pe bucati lungi chiar si de zeci de metri, taluzul de pe margine a alunecat pana aproape de partea carosabila, ducand la vale inclusiv rigolele de scurgere a apei. Nu este pentru prima data cand apar astfel de probleme pe tronsonul executat de asocierea de firme Spedition UMB si Technostrade, companii infiintate de Dorinel Umbrarescu (foto), scrie presa locala.

„Autostrada muzeu” dintre Gilau si Nadaselu a avut nevoie de ani de zile pentru a fi inaugurata. Dupa ce lucarile au fost abandonate in 2012 si ulterior reluate, au fost finalizate cu greu in 2018.

De atunci, in zona au aparut mai multe probleme, inclusiv cu surparea. Si de aceasta data este vorba tot de surprari. Potrivit publicatiei locale Dejeanul, taluzul a luat-o la vale cu tot cu rigolele de scurgere, pe o distanta de mai multi kilometri, si in unele locuri, tone de bolovani care aveau rolul de a-l stabiliza. Surparea in dreptul kilometrului 52, pe sensul de mers de la Nadaselu la Gilau. Pentru ca au aparut denivelari si in asfalt, o banda de circulatie a fost inchisa, iar viteza de circulatie a fost limitata la 60 de kilometri pe ora.

Umbrarescu va trebui sa repare portiunile de autostrada afectate de alunecari de teren

Reprezentantii CNAIR spun ca alunecarile s-au produs din cauza cantitatilor insemnate de precipitatii din ultimele saptamani, dar mentioneaza ca autostrada se afla in perioada de garantie.

CNAIR a notificat antreprenorul pentru remedierea defectiunilor aparute, in cel mai scurt timp. Lucrarile vor fi executate pe cheltuiala acestuia”,au transmis reprezentantii companiei.

Reamintim ca lucrarile la sectorul Gilau-Nadaselu, care are o lungime de 8,7 km, au inceput in primavara anului 2014 si au fost finalizate in noiembrie 2017.

Lucrarile au fost executate de asocierea de firme Spedition UMB si Technostrade, companii infiintate de Dorinel Umbrarescu, unul dintre cei mai cunoscuti si mai prolifici constructori in ce priveste contractele cu statul, iar costul acestui tronson s-a ridicat la aproximativ 370 de milioane de lei. Portiunea de autostrada nu a fost inaugurata pana in 2018 deoarece, mai ramasese de realizat un pod peste raul Somes, langa Gilau, cu o lungime de peste 750 de metri. Acesta face legatura intre lotul Campia-Turzii – Gilau si Gilau-Nadaselu.

Tronsonul a fost botezat de soferi „Autostrada Muzeu”

Lotul de autostrada de la Gilau la Nadaselu a fost inaugurat in anul 2018, desi era finalizat in 2017. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca viaductul peste Somes de la Gilau a asteptat sase ani pentru a fi realizat. Tocmai lipsa acestui pod a impiedicat deschiderea circulatiei timp de doi ani, iar tronsonul a fost botezat de soferi „Autostrada Muzeu”. Tronsonul Gilau-Nadaselu, din judetul Cluj, a fost deschis circulatiei abia pe 28 septembrie 2018, dupa ce reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au facut receptia unui pod peste raul Somes care face legatura cu sectorul Campia Turzii – Gilau.

Podul, in lungime de 320 metri, face legatura intre Gilau si Nadaselu, Directorul general al CNAIR din acel moment, Narcis Neaga, a declarat la inaugurare ca lucrarile verificate au fost executate in bune conditii.

Receptia podului peste Somes a fost efectuata, totul este in regula, se semneaza procesul verbal de receptie, dupa care se va deschide circulatiei portiunea de autostrada Gilau – Nadaselu, considerata ‘autostrada muzeu’, care se valorifica. Aceasta este in conditii foarte bune, fiind una dintre cele mai frumoase din Romania. Pe Autostrada Transilvania se merge mai departe pe Nadaselu – Mihaiesti, unde documentatia pentru licitatia de proiectare si constructie va fi in octombrie pusa pe SEAP, de la Mihaiesti la Suplacu de Barcau in octombrie – noiembrie, iar de la Suplacu la Bors – castigatorii vor fi anuntati saptamana viitoare. Speram ca in primavara sa avem castigatorii de la Nadaselu pana la Suplacu, pe cele doua tronsoane, fiind o investitie de aproape un miliard de euro, foarte mare”, a spus Narcis Neaga la inaugurarea din septembrie 2018.

Articolul precedentCOMPANIA FANTOMA A DEVENIT OPERATIONALA – La 6 ani de la OUG 55/2016, CNIR incepe sa functioneze
Articolul următor100 DE METRI PANA LA LICITATIA PENTRU A7 PLOIESTI-BUZAU – Ministerul Transporturilor pregateste documentatia pentru constructia celor 63 de km de autostrada

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.