CAPITALA ARE TRAMVAIE IN 2022 – Nicusor Dan asteapta unda verde de la ANAP pentru semnarea contractului cu Astra Arad

Primarul General al Capitalei Nicusor Dan a sustinut luni, 15 martie 2021, o conferinta de presa in care a vorbit despre situatia tramvaielor din Bucuresti. Conform declaratiilor lui Dan, cel mai probabil in vara anului viitor Capitala va fi dotata cu noi tramvaie, cumparata in baza contractului de achizitie semnat de Primaria Capitalei cu Astra Arad.

Am facut niste pasi inainte, avem banii, avem fondurile europene, avem contract semnat pe fonduri europene, avem contract de cofinantare semnat cu BCR. Problema este ca din vina fostei administratii contractul nu s-a semnat in 2019 cand ar fi trebuit, s-a atribut acelei firme turcesti, a fost un litigiu la CNSC, apoi la Curtea de Apel Bucuresti. Am pierdut timpul si preturile au sarit, a declarat Nicusor Dan in timp conferintei.

Conform clarificarilor sale, in acest moment Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) lucreaza la o serie de clarificari ale contractului de achizitie, urmand sa dea unda verde semnarii contractului cu Astra Arad:

Au fost doua clarificari pe care Astra Arad le-a solicitat ANAP-ului pentru modificarea contractului de achizitie. Suntem in curs cu a treia clarificare si in masura in care ANAP ne da unda verde, sunt destul de optimist ca vom putea semna contractul cu Astra. Daca fosta administratie nu s-ar fi incapatanat sa dea nelegal contractul firmei din Turcia, in momentul asta aveam noi tramvaie in Bucuresti care ar fi inceput sa circule. Asa, probabil o sa avem in vara anului viitor”, a declarat Nicusor Dan.

Amintim ca Primaria Capitalei a desemnat castigatorul licitatiei pentru achizitia a 100 de tramvaie in Bucuresti in septembrie 2020 asocierea Astra Vagoane Calatori – CRRC Qingdao Sifang indeplinind conditiile impuse de autoritatea publica in cadrul lictiatiei.

Printre cerintele principale ale Primariei Capitalei se regasea necesitatea ca tramvaiele sa aiba 36 de metri, podeaua coborata integral si cinci usi duble. In cadrul contractului au fost incluse totodata si piesele de schimb, consumabilele, serviciile de intretinere, de punere in functiune, dar si asigurarea reparatiilor pe perioada garantiei.

Odata ce vor fi date in folosinta, cele 100 de tramvaie ar urma sa circule pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 si 55.

Nicusor creste pretul la transportul in comun dupa ce face curatenie in mijloacele de transport

In aceeasi conferinta, intrebat daca va majora pretul calatoriei pentru transportul in comun, Nicusor Dan a punctat ca pana cand nu se va face „curatenie in mijloacele de transport in comun si acestea sa aiba un orar respectat” nu se pune problema modificarii tarifare.

Este o decizie care apartine Consiliului General. Eu imi doresc sa incepem prin doua lucruri: sa existe curatenie in mijloacele de transport in comun si acestea sa aiba un orar respectat. In momentul de fata avem un orar pe care teoretic ar trebui sa il respecte, avem un soft care ne spune in orice moment orice autobuz, troleibuz sau tramvai este in avans de cateva minute. A lipsit acest organism care sa controleze devansurile si intarzierile mijloacele de transport. O sa incepem saptamana asta negocierile intre Primarie, ADI si STB pentru contractul de delegare in care vreau sa introducem sanctiuni si bonificatii pentru respectarea acestui orar. Vreau ca gradul de satisfactie sa creasca si in momentul in care va creste, putem sa discutam si de o modificare tarifara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.