STATISTICA SUMBRA DE LA RAR – Peste 45% dintre autovehiculele oprite in trafic in 2020 aveau deficiente tehnice majore

Registrul Auto Roman a verificat in trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul intregii tari. Potrivit unui comunicat de presa al RAR de miercuri, 3 martie 2021, in cadrul controalelor s-a constatat ca 45,61% dintre autovehicule aveau deficiente tehnice majore si/sau periculoase si au fost declarate neconforme.

Cele mai multe nereguli, conform RAR, au fost depistate la instalatia electrica de iluminare-semnalizare, dar si in privinta emisiilor poluante. Nereguli s-au descoperit si la punti, jante, anvelope si suspensie, parbriz, geamuri laterale, luneta. In aceleasi timp, controalele au relevat ca aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate aveau ITP fals, expirat sau anulat.

In consecinta, inspectorii RAR au aplicat in anul 2020 20.391 de sanctiuni, au retras 16.592 de certificate de inmatriculare, au imobilizat 147 vehicule si au anulat 269 ITP-uri.

Redam comunicatul RAR:

„Registrul Auto Roman a verificat in trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul intregii tari. In urma controalelor, inspectorii RAR au constatat ca 45,61% dintre acestea aveau deficiente tehnice majore si/sau periculoase si au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformitati au fost constatate la:

  • instalatia electrica de iluminare-semnalizare (27,7%);
  • emisiile poluante (21,1%);
  • punti, jante, anvelope si suspensie (12,9%);
  • parbriz, geamuri laterale, luneta (11,7%);

Neconformitati la sistemul de franare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi in 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. In urma masuratorilor efectuate s-a constatat depaşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat in trafic şi vehicule cu defectiuni periculoase la sistemele de franare, direcţie sau la punţi si fuzete. In cazul a 3.274 vehicule s-a considerat ca acestea prezinta pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica – ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfaşurate de RAR si Poliţia Rutiera, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sanctiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de inmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule si 269 ITP-uri au fost anulate.

*** Rezultatele controalelor desfasurate in trafic NU reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni. ***

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.