TAROM VREA UN IMPRUMUT DE 20 MILIOANE DE EURO – Conducerea operatorului aerian negociaza conditiile de contractare

Directorului general al Tarom a fost mandatat sa negocieze conditiile de contractare a unui credit de 19,33 milioane de euro pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemia Covid-19. Actionarii operatorului national aerian au aprobat, in noiembrie 2020, cu majoritate de voturi, contractarea acestui imprumut, care beneficiaza de o garantie din partea Comisiei Europene.

Suma imprumutata va fi garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice.

Tarom a avut rezultate financiare dezastruoase in anul pandemiei si are pe masa un plan de restructurare care face parte din programul de ajutor de stat de 190 milioane de euro obtinut anul trecut, pentru a compensa pierderile cauzate de pandemie. Planul prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajati, inchiderea a 11 agentii externe, restructurarea urmand sa se deruleze in urmatorii doi ani.

Pentru a compensa pierderile, Comisia Europeana a aprobat anul trecut o garantie pentru imprumuturi de pana la aproximativ 19,3 milioane de euro (aproximativ 94 de milioane de lei) in favoarea companiei aeriene de stat din Romania.

Prin aceasta masura se urmareste despagubirea companiei aeriene pentru pierderile cauzate in mod direct de pandemia de coronavirus si de restrictiile de calatorie impuse de Romania si de alte tari de destinatie pentru a limita raspandirea virusului in perioada cuprinsa intre 16 martie 2020 si 30 iunie 2020”, au precizat reprezentantii Comisiei Europene.

Aceste restrictii au fortat Tarom sa anuleze majoritatea zborurilor sale regulate si a cauzat pierderi majore in ceea ce priveste cifra de afaceri.

O societate de audit extern independenta se va asigura ca ajutorul nu depaseste valoarea prejudiciului suferit in perioada cuprinsa intre 16 martie si 30 iunie 2020. In urma auditului, orice sprijin public primit de TAROM in plus fata de prejudiciul efectiv suferit va trebui returnat Romaniei. Prin urmare, riscul de supracompensare este exclus.

Actionarii Tarom au aprobat, in noiembrie 2020, cu majoritate de voturi, contractarea unui imprumut pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19, in valoare de 19,33 milioane de euro (contravaloarea in lei) si mandatarea directorului general al TAROM pentru negocierea si semnarea contractului de imprumut. Acesta va lua in considerare oferta bancii cea mai avantajoasa din punct de vedere economic si cea mai putin restrictiva din punct de vedere al conditiilor de imprumut, si va semna garantia de stat care se va emite de catre Ministerul Finantelor Publice.

Articolul precedentPROTEST LA TRANSPORTURI – Sindicalistii din CFR acuza subfinantarea infrastructurii feroviare in ziua in care parlamentarii pregatesc amendamente la buget
Articolul următorPROIECT AMBITIOS – CCIR despre Autostrada Dunare – Marea Egee: Este o oportunitate pe care Romania nu trebuie sa o rateze

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.