PIATA AUTO SE PRABUSESTE – Romania a inregistrat cel mai dramatic declin al inmatricularilor din tarile UE

Piata auto din Uniunea Europeana (UE) a inregistrat un declin puternic in luna ianuarie 2021, cu un volum de inmatriculari mai mic cu 24% fata de ianuarie 2020. Romania a inregistrat cea mai mare scadere la nivel european, cu 51,9%, urmata de Spania cu 51,5% si de Slovacia, 50,6%, arata datele publicate de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Un numar de 824.835 autoturisme au fost inmatriculate in ianuarie 2021 in Europa, comparativ cu 1,13 milioane in ianuarie 2020, arata datele ACEA. Declinul pietei auto europene a fost determinat de inasprirea restrictiilor introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) si de incertitudinile economice globale.

In ianuarie, piata auto din Romania a inregistrat o scadere cu 51,90%, fiind inmatriculate doar 6.004 autoturisme, fata de 12.489 vehicule in perioada similara din 2020. Slovacia a raportat un declin de 50,60% luna trecuta.

Cele cinci mari piete europene au inregistrat scaderi majore in ianuarie, de la minus 51,5% in Spania, la 39,5% in Marea Britanie, 31,1% in Germania, 14% in Italia si 5,8% in Franta, arata datele ACEA.

Numarul inmatricularilor de autoturisme noi in Europa a scazut cu 24,3% in 2020, la 11,96 milioane, cel mai sever declin anual de cand se publica aceste date, in timp ce Romania a raportat un recul de 21,8%pentru anul trecut.

In Regatul Unit, declinul a fost de asemenea mare, aproape 40 de procente in minus, acesta fiind unul ditntre efectele Brexit.

Marea majoritate a pietelor europene s-a situat in zona medie, intre 20 si 40% scadere, aici fiind si cazul Germaniei, Belgiei si Olandei, in timp ce scaderil mai mici au fost inregistrate in Italia, Polonia si, mai ales, Franta, care a raportat doar 5,8% declin.

In ceea ce priveste statisticile privind constructorii si marcile, Dacia si Volvo sunt marcile care au avut cele mai mici pierderi, cu 10,9%, respectiv, 9,4%, comparativ cu 2020, in timp ce Mitsubishi (minus 63%), Jaguar (minus 51%), dar si multe din marcile noului grup Stellantis (Citroen, Opel, Landia, DS, Alfa Romeo), cu procente de peste 30% in minus, au contribuit la scaderile pe ansamblu ale pietei.

Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie si tarile din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

Articolul precedentRESTRUCTURARE LA TAROM – Compania aeriana intentioneaza sa disponibilizeze o jumatate dintre angajati
Articolul următorCOOPERARE ROMANIA-UNGARIA IN DOMENIUL INFRASTRUCTURII – Ministrul ungar al Afacerilor Externe, in vizita la Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.