PROTESTE IN FATA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR – Sindicalistii Metrorex picheteaza sediul Ministerului Transporturilor si contesta mandatul lui Catalin Drula in fruntea institutiei

Mandatul lui „Drulica” – asa cum l-a numit liderul sindicatului Liber Metrorex Ion Radoi pe ministrul Transporturilor Catalin Drula – nu va fi deloc unul confortabil in fruntea ministerului. Reprezentantii din metrou, nemultumiti de declaratiile si luarile de pozitii ale ministrului Drula referitoare la compania Metrorex, au iesit miercuri, 10 februarie 2021, cu zecile in strada. Si avertiseaza ca vor iesi si in zilele urmatoare!

Manifestatia reprezentatilor de la metrou s-a desfasurat in fata sediului Ministerului Transporturilor, protestul fiind organizat de sindicatul Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) la o zi dupa sustinerea declaratiei de presa in care a criticat masurile ministrului Catalin Drula. Pentru actiunile de protest au fost obtinute autorizatii de la Primaria Municipiului Bucuresti, cat si de la Jandarmeria Romana.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum:

-Drula daca nu ne lasi, o sa ardem ca la Bals si nu ai niciun motiv sa ne arzi ca-n Colectiv!

-Domnul Drula e letal, nu discuta social!

-Romania e satula de ministrii precum Drula.

-Drula tu te dai complex, dar noi stim ce esti in dex.

-Metroul e casa noastra, nu e jucaria voastra.

Conform precizarilor liderului USLM, Ion Radoi, protestele au la baza urmatoarele puncte:

1) Refuzul ministrului Drula de a modifica HG nr 482/1999 prin armonizarea acesteia cu noile reglementari aparute in diferite acte normative, precum si intentia acestui vremelnic ministru de a elabora un proiect de lege privind organizarea, functionarea si dezvoltarea transportului public cu metroul, desi in Romania nu exista decat metroul bucurestean. Aceasta lege insa deschide ministrului Drula calea legala pentru privatizarea unor activitati.

2) Intentia ministrului Drula de a aplica la Metrorex masuri concrete de restructurare, fara a tine cont de deficitul de personal existent si de faptul ca Metrorex este o unitate strategica de interes national.

3) Faptul ca actualul Consiliu de Administratie provizoriu, mentinut in functie de ministrul Drula, nu sustine si nu isi asuma rezultatul negocierilor colective de la metrou, desi acestea s-au desfasurat si incheiat in baza mandatului dat de acelasi Consiliu de Administratie provizoriu.

4) Neaplicarea celor stabilite in urma negocierii CCM 2020/2021 tuturor salariatilor societatii, contrar prevederilor Legii nr 62/2011 si Codului Muncii.

5) Neacordarea bonusurilor prevazute in CCM desi din punct de vedere bugetar acestea puteau fi suportate.

6) Lipsa de reactie a ministrului Drula fata de situatia conflictuala existenta la nivel de Metrorex Sa, datorita prestatiei actualului Consiliu de Administratie provizoriu, precum si faptul ca ministrul Drula refuza in mod constant sa aiba o discutie cu reprezentantii sindicatului de metrou.

Amintim ca in urma cu o saptamana ministrul Transporturilor Catalin Drula a trimis Corpul de Control la Metrorex, dorind sa afle de ce in plina pandemie au fost majorate salariile angajatilor de la metrou.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook de luni, 8 februarie 2021, Catalin Drula anunta ca verificarile facute pana in acest moment de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor au relevat ca in urma negocierilor salariul mediu brut lunar al unui angajat a fost majorat de la 9.901 lei (in 2020) la 12.739 lei in 2021. Atentie, majorarea s-a produs in conditiile in care, sublinia inca de saptamana trecuta ministrul Drula, numarul calatorilor a scazut din cauza lockdown-ului generat de pandemia de covid-19.

In aceeasi postare de pe Facebook, Catalin Drula lanseaza un atac direct la adresa liderului de sindicat Metrorex, Ion Radoi, sustinand ca iesirile publice ale acestuia nu au legatura cu „cifrele sau cu binele oamenilor”, ci cu „afacerile, privilegiile si beneficiile sindicatului”. Mai exact cu dispozitiile privitoare la controlul efectuat in aceasta perioada si care vizeaza inclusiv contractele incheiate de sindicatul Metrorex – Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Redam cateva imagini de la protestul reprezentatilor de la metrou:

Articolul precedentPREMIERA IN ROMANA – Prima comuna cu metrou
Articolul următorMODERNIZAREA TRANSPORTULUI PUBLIC IN JUDETUL CLUJ – Licitatie de 2.55 milioane Euro pentru achizitia de autobuze hibrid in Campia Turzii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.