PRACTICI NECONCURENTIALE SANCTIONATE – Amenzi de 7 milioane de lei pentru transportatori si constructori in 2020

Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi de peste 400,2 milioane de lei (82,7 milioane de euro), a anuntat miercuri, 3 februarie 2021, presedintele Autoritatii, Bogdan Chiritoiu intr-o conferinta de presa. Piata transporturilor si cea a constructiilor a fost vizata de cateva investigatii ale autoritatii, care s-au finalizat cu amenzi de 5 milioane lei, in cazul a 18 companii cu activitate in domeniul transportului de persoane si de 2,2 milioane de lei in cazul a cinci companii care s-au inteles intre ele pentru pentru trucarea licitatiei privind reabilitarea strazilor din Municipiul Pitesti.

Astfel, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si 18 companii active pe piata transportului de persoane (nu toate sunt membre COTAR), au fost sanctionate cu amenzi de 5 milioane lei (un milion euro) pentru intelegere in vederea limitarii/suspendarii transportului rutier public de persoane dintre Bucuresti si localitatile judetului Ilfov, precizeaza reprezentantii Consiliului Concurentei intr-un comunicat.

Tot anul trecut au fost sanctionate cinci companii din domeniul constructiilor care s-au asociat pentru a participa cu o oferta comuna la procedura de achizitie publica, impartita in cinci loturi, pentru reabilitarea strazilor din Pitesti. Amenda aplicata de autoritate in acest caz a fost de 2.237.094 lei (aprox. 468.000 euro).

Aceasta a fost singura oferta depusa in cadrul licitatiei. In cadrul investigatiei, Autoritatea de concurenta a constatat faptul ca, sub aparenta de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au inteles sa nu se concureze intre ele si sa imparta contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii, detalia Consiliul Concurentei intr-un comunicat din septembrie 2020.

Spre deosebire de alti ani, peste 40% din valoarea totala a amenzilor a fost recunoscuta de companii, ceea ce inseamna ca unele companii si-au recunoscut faptele si au primit reduceri de amenzi si ne asteptam astfel sa nu fie multe contestate in instanta”, a declarat, miercuri, 3 februarie 2021 Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii.

Spre exemplu, trei dintre companiile implicate in licitatia de la Pitesti, respectiv Constructii Drumuri si Lucrari de Arta S.R.L., General Trust Arges S.R.L. si Selca S.A. au recunoscut incalcarea Legii concurentei, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

In 2020 au fost declansate alte 13 investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei, cu 40% mai mult decat in 2019. In total, la sfarsitul anului 2020, Consiliul Concurentei avea in derulare 33 de investigatii privind posibila incalcare a Legii concurentei, din care peste jumatate vizeaza intelegeri de tip cartel.

Articolul precedentREGULI NOI DE TRANZIT IN UNGARIA – Ce trebuie sa faca transportatorii romani pentru a nu fi amendati pe teritoriul Ungariei
Articolul următorLICITATIE PENTRU PASAJE IN SINAIA – Proiect de peste 3,6 milioane euro pentru constructia unor pasaje pietonale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.