COMPANIILE DIN CHINA, EXCLUSE DE LA LICITATII – Vicepremierul Dan Barna face anuntul: „In loc sa facem lucrari de infrastructura, ne trezim ca avem furnizori care nu respecta standardele europene”

Vicepremierul Dan Barna a confirmat luni, 1 februarie 2021, ceea ce se zvonea la coltul usilor. In data de 27 ianuarie 2021, Executivul condus de premierul Florin Citu a adoptat memorandumul privind excluderea de la licitatiile pentru infrastructura – autostrazi si cai ferate a companiilor care nu provin din Uniunea Europeana sau din state cu care Romania nu are acorduri bilaterale sau multilaterale. Printre acestea s-ar afla si companiile chineze carora li se reproseaza calitatea proasta a lucrarilor prestate, dar si aplicarea unei practici de concurenta neloiala, data de faptul ca majoritatea companiilor chinezesti sunt sustinute in proiectele pe care le castiga in Romania de catre China.

De asemenea, in prima parte a zilei de 1 februarie 2021, premierul Florin Citu a declarat ca va aparea si ordonanta care sa prevada excluderea companiilor chineze de la masa licitatiilor pentru proiectele de constructie de autostrazi si cai ferate: „Trebuie sa fie o ordonanta de urgenta, veti avea informatia cand se va intampla”.

Potrivit precizarilor guvernarnantilor, memorandumul de excludere de la licitatiile pentru infrastructura a companiilor provenite din tari non-UE sau care nu au un acord cu UE care sa permita accesul la licitatiile de lucrari publice in domeniul infrastructurii a fost propus de ministrul Transporturilor Catalin Drula, si va fi concretizat intr-o ordonanta de urgenta care sa prevada modificarea Legii achizitiilor publice, conform dispozitiilor Comisiei Europene, privitoare la posibilitatea excluderii de la licitatii a companiilor care provin din state non-UE si care nu au un acord cu Uniunea Europeana in domeniul achizitiilor publice de lucrari de infrastructura.

Vorbim in acest caz despre comunicarea Comisiei Europene din 24 iulie 2019 C(2919) 5494 final privitoare la „Orientari privind accesul ofertantilor si al bunurilor din tarile terte pe piata achizitiilor publice din UE” in care se vorbeste despre accesul ofertantilor si alu bunurilor din tarile terte pe piata achizitiilor publice din UE, normele si acordurile specifice sectoarelor si proiectelor, ofertele anormal de scazute, dar si despre standardele de calitate.

In cuprinsul acestei Comunicari a CE se mentioneaza ca pot fi exclusi de la procedurile de achizitii din UE operatorii economici din tari terte care nu au acord cu UE.

In prezent, exista un Acord privind achizitiile publice semnat de Uniunea Europeana cu 19 state terte, insa China nu este semnatara.

Dan Barna: „Aceste companii, nerespectand standarde europene sa nu mai poata participa la licitatii”

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Parlament, vicepremierul Dan Barna (foto dreapta, alaturi de Dacian Ciolos) a subliniat ca intregul proces are loc pentru eliminarea companiilor care nu respecta standardele europene si care nu fac decat sa ingreuneze procesele de licitatie in infrastructura.

Interesant este ca memorandumul, desi se refuza a se afirma acest lucru, loveste direct in companiile chineze care, in ultimii ani, au castigat teren in domeniul infrastructurii castigand din ce in ce mai multe licitatii pe constructia de drumuri, iar pe cele pe care nu le-au castigat, le-au contestat in instante, prelungind termenul de proiectare si executie a proiectelor de infrastructura.

„Este un memorandum si este ideea unei reglementari care exista si in cateva alte state europene prin care la licitatii, in procedura aceasta de achizitii, companiile extracomunitare si cele cu care UE si Romania nu are acorduri bilaterale, pentru ca sunt foarte multe state, Japonia, Canada, Israel, cu care Romania are astfel de acorduri. Aceste companii, nerespectand standarde europene sa nu mai poata participa la licitatii tocmai in aceasta logica in care sa ne asiguram ca nu pornim un proces de licitiatie care apoi dureaza ani numerosi, in loc sa facem lucrari de infrastructura de care avem nevoie, sa ne trezim ca avem furnizori care nu respecta standardele europene. Este o procedura care exista si in alte state europene, a existat o consultare si cu Comisia, suntem in reglementare. Memorandumul stabilea doar cadrul prin care sa reglementam acest lucru.

Este vorba despre capacitatea de ofertant in procedurile organizate de statul roman, unele cu fonduri europene pentru ca intr-adevar vorbim despre PNDL, infrastructura si dezvoltare, dar pot fi si bani nationali”.

Dacian Ciolos: „Este adresat companiilor europene si se vorbeste despre restrangeri de participare la licitatii a unor companii care nu sunt europene”

In completare, fostul premier, europarlamentarul Dacian Ciolos, alaturi de care Dan Barna a sustinut conferinta de presa a punctat:

Acest concept de autonomie strategica europeana a capatat tot mai multa consistenta, mai ales in ultimul an, cand a realizat faptul ca anumite tipuri de investitii, scapand unor companii europene, scapa si Uniunii Europeane, statelor din UE, care uneori au nevoie prioritar de anumite lucruri. Chiar daca aceasta idee de a putea limita anumite licitatii publice companiilor europene exista inainte, de acum inainte va capata tot mai multa consistenta. Prin acest memorandum, Guvernul Romaniei vrea sa se asigure ca respecta legislatia europeana atunci cand pentru anumite tipuri de lucruri, pentru anumite tipuri de contracte, Guvernul va considera util sa limiteze posibilitatea de a licita unor companii europene. Despre asta este vorba. Este adresat companiilor europene si se vorbeste despre restrangeri de participare la licitatii a unor companii care nu sunt europene pe anumite tipuri… Exista acorduri bilaterale intre UE si anumite state din lume si acolo unde exista astfel de acorduri care includ inclusiv investitii, evident ca acolo UE va respecta acordurile. Nu putem stii ce companii sunt… nu e o decizie impotriva unui stat membru, ci e vorba de o abordare europeana si pentru anumite tipuri de contracte este o abordare mai larga care sa iasa din context european.

Nu e vorba de un accept al comisiei. Acest mecanism exista in alte state membre, deci nu ar putea sa fie Comisia impotriva solicitarii Romanie cand a fost de acord pentru alte state membre. Aceasta corespondenta cu Comisia Europeana, pentru ca am discutat si cu domnul ministru Drula, este doar pentru a ne asigura ca formularea din acest memorandum si modul in care autoritatile din Romania vor aplica aceasta procedura sa corespunda cu practica europeana, pentru ca exista deja o experienta la alte state membre”.

Dan Barna: „Ne asiguram ca nu vom avea ofertanti care sa nu poata apoi sa indeplineasca standardele europene si sa fim pusi in situatia sa pierdem, sa anulam licitatii”

La finalul conferintei sustinute la Palatul Parlamentului, Dan Barna a fost rugam sa dea exemple de companii carora li se aplica acest momorandum, raspunzand insa evaziv cu precizarea ca „nu exista o lista cu state”:

Documentul nu contine astfel de date, este o informatie inexacta. Este vorba despre companiile extracomunitare sau din state cu care UE sau Romania nu are acorduri bilaterale sau multilaterale. Toate statele care sunt intr-o relatie comerciala de respectare de principii de piata libera cu Uniunea Europeana participa la respectivele licitatii. Este o reglementare prin care ne asiguram ca nu vom avea ofertanti care sa nu poata apoi sa indeplineasca standardele europene si sa fim pusi in situatia sa pierdem, sa anulam licitatii, intr-o perioada in care Romania are nevoie disperata de demararea lucrarilor de infrastructura. Nu exista o lista cu state si nu este directionat catre un stat sau altul”.

Articolul precedentOUG CARE „UMFLA” TARIFELE RCA – Transportatorii spun ca introducerea obligatorie a RCA cu decontare directa va duce la explozia preturilor
Articolul următorPROBLEME LA METROREX – Veniturile s-au prabusit, dar cheltuielile cu salariile au crescut in 2021 cu 200 milioane lei

1 COMENTARIU

  1. E o tampenie. Standardele europene sunt onligatorii prin documentatiile tehnice, in care se cer certificari si agremente tehnice. Le impui prin documentatia licitatiei. E simplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.