PROBLEME LA METROREX – Veniturile s-au prabusit, dar cheltuielile cu salariile au crescut in 2021 cu 200 milioane lei

Metrorex se afla intr-o situatie financiara si structurala de cheltuieli foarte dificila, anul trecut subventia de la bugetul de stat ajungand la 687 milioane de lei, a declarat duminica la Digi 24 ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula (foto). El a mentionat ca venitul mediu lunar la Metrorex este in jur de 10.000 de lei, dublu fata de acum 3-4 ani, in conditiile in care veniturile companiei s-au prabusit din cauza pandemiei.

Ministrul a mai spus ca subventia care s-a dus catre Metrorex reprezinta un procent important din bugetul Ministerului Transporturilor, desi compania inregistreaza pierderi uriase, desi justificate de pandemie.

Metrorex, din pacate, este intr-o situatie financiara si structurala de cheltuieli foarte dificila. A ajuns subventia de la bugetul de stat pentru aceasta companie, cred ca acum 5-6 luni, undeva la 250 de milioane de lei. Anul trecut s-au platit 687 de milioane de lei. Ca sa faceti o comparatie de marime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni, este undeva in zona a 6-7 miliarde, iar bugetul per ansamblu este de 14 miliarde. Deci, 10% sau mai mult din banii intregii tari, care sunt pentru toata reteaua, se duc catre subventionarea metroului din Bucuresti, iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari. S-au cerut chiar 1,1 miliarde de lei”, a spus Drula, la Digi 24.

1300 de noi angajari la Metrorex pe durata pandemiei

Ministrul Transporturilor a precizat ca in 2020, cand veniturile companiei s-au prabusit, salariile personalului au fost majorate cu 18% si s-au angajat 1.300 de persoane, din care 900 pentru a deservi Magistrala 5 de metrou.

Venitul mediu la Metrorex este in jur de 10.000 de lei, o dublare fata de acum 3-4 ani, prin 2017. S-au angajat 1.300 de oameni anul trecut, 900 dintre ei pentru linia M5, Drumul Taberei – Eroilor, care are o lungime de sase km. Discutia este de management: cum s-au luat aceste decizii si ce facem acum”, a sustinut ministrul.

El a atras atentia ca salariul mediu lunar la Metrorex este in jur de 10.000 de lei, o dublare comparativ cu 3-4 ani in urma. Mai mult decat atat, cheltuielile salariale pe 2021 sunt mai mari cu 200 de milioane de lei ca in 2020, ca urmare a masurilor luate anul trecut, dupa cresterile salariale de 18% potrivit Contractului Colectiv de Munca, aprobata si inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca, a aratat Drula.

Articolul precedentCOMPANIILE DIN CHINA, EXCLUSE DE LA LICITATII – Vicepremierul Dan Barna face anuntul: „In loc sa facem lucrari de infrastructura, ne trezim ca avem furnizori care nu respecta standardele europene”
Articolul următorCFR SE MODERNIZEAZA – Managementul companiei vrea mai multe vagoane compartimentate si locuri pentru biciclete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.