PAINE SI CIRC LA METROREX – Scandal de proportii intre greii de la transporturi. Cum se imparte painea in Consiliul de Administratie?

Paine si circ la Metrorex. Asa putem descrie ultima sedinta a Consiliului de Administratie (CA) al Metrorex, desfasurata vineri, 13 noiembrie 2020, online. Astfel, in timpul sedintei a izbucnit un scandal de proportii pe tema majorarii salariilor.

Cu 18% era propunerea “greilor” de a majora salariile, asa cum era prevazut si in noul Contract Colectiv de Munca incheiat de sindicalisti cu administratia companiei, in urma negocierilor cu sindicatele, majorarea cu 18% a salariilor celor 5.500 de angajati ai metroului bucurestean.

Marian Adrian Marin, seful CA este vinovatul de serviciu, deoarece el a fost cel care a aruncat vorbe grele spre conducerea executiva. Concret, Marin le-a reprosat faptul ca documentul solicitat a fost semnat de catre oameni care nu au pregatire juridica: “Nu corespunde punctul pe care Consiliul de Administratie l-a solicitat”.

Se pare ca acest argument a reprezentat scanteia care a generat intregul scandal, iar lupta s-a purtat pe mai multe fronturi si in mai multe tabere, pana la punctul in care s-a ajuns la acuzatii personale si la acuzatii de nepotism.

Un alt personaj la fel de important este Magdalena Niculescu, Secretar General Adjunct in Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC), care a intervenit in forta, atacandu-l vehement pe Gabriel Mocanu, Director General in MTIC.

Niculescu a insistat sa puncteze faptul ca raportul nu corespunde cerintelor CA, dar a recunoscut ca nu este nimic de facut: “Luam act de punctul de vedere al administratiei, mai mult n-avem ce sa facem. Mai mult, secretarul general adjunct i-a luat apararea sefului CA, lansand astfel un atac la adresa directorului general Gabriel Mocanu: “Inteleg ca nu sunteti jurist, dar atunci cand negociati CCM nu tineti cont de faptul ca nu sunteti jurist”.

De parca nu ar fi fost suficient, Ion Radoi (presedinte Unitatea – Sindicatul Liber Metrou), a sarit in apararea lui Mocanu: “Nu scrie nicaieri in lege ca cei care incheie Contractul Colectiv de Munca trebuie sa fie juristi. L-ati pus la zid pe directorul general”.

Finalul discutiilor a fos apoteotic. Discutiile au ramas undeva in aer sau ca-n gara, iar sindicalistii au parasit sedinta online, cu urmatoarele afirmatii catre greii care au condus discutiile: Va lasam sa va faceti afacerile.

Care este istoricul negocierilor?

Pe 27 octombrie, membrii Consiliului de Administratie al Metrorex au respins procesul verbal incheiat la sfarsitul lunii septembrie dupa negocierile cu sindicalistii din subteran pe tema Contractului Colectiv de Munca, pe motiv ca acesta “nu reflecta realitatea discutiilor purtate”.

Un document arata ca negociatorii Metrorex, cel mai probabil conducerea executiva a societatii, nu au adus la cunostinta CA rezultatul discutiilor inainte de a fi validate prin procesul verbal al negocierilor. Ca urmare, “membrii Consiliului de Administratie, intruniti in sedinta Consiliului de Administratie din data de 27.10.2020, nu sustin si nu isi asuma rezultatul negocierilor Contractului Colectiv de Munca pe anii 2020 / 2021, deja inregistrat la ITM”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.