INVESTITII MASIVE LA AEROPORTUL DIN IASI – Va deveni al doilea aeroport din tara

Directorul Aeroportului din Iasi, Romeo Vatra, a semnat contractul pentru proiectul de extindere a aeroportului, in valoare de 72 milioane de euro. Iasiul va avea al doilea aeroport ca marime din tara, dupa Otopeni.

Lucrarile vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2023, urmand sa fie construit un terminal nou, de trei ori mai mare decat actualul, dar sa fie marita si parcarea din fata aerogarii.

Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iasi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adica un numar dublu fata de capacitatea pe care o au astazi terminalele T2 si T3.

Contractul beneficiaza de finantare europeana. 85% reprezinta contributia de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, 13% este contributia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

In 16 luni vom avea practic un aeroport nou. Investitia este una majora, iar Iasiul va avea cel mai mare terminal din tara, dupa Otopeni. Noul terminal va avea trei niveluri si o suprafata de 31.000 de metri patrati„, a afirmat Romeo Vatra.

Presiunea aparuta in ultimele luni este imensa si ca traficul de pasageri din aprilie se apropie de recordul inregistrat in august 2018, spune acesta.

Am avut 120.000 de pasageri in martie, iar in aprilie traficul s-a ridicat la 140.000, foarte aproape de recordul istoric din august 2018. Deja trebuie sa luam decizia ca unele chartere sa nu mai vina la Iasi la orele de varf, pentru ca nu mai putem procesa. Nu mai avem posibilitati tehnice cu actuala infrastructura„, a mai spus seful Aeroportului din Iasi.

La randul sau, seful Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe a afirmat ca este un angajament ferm al CJ ca aeroportul va fi modernizat, el precizand ca noua aerogara va deservi intreaga regiune a Moldovei, dar si Republica Moldova si zona Cernauti din Ucraina.

Contractul cu castigatorul licitatiei pentru construirea unui nou terminal de pasageri si a parcarii extinse va fi semnat in urmatoarele zile. Licitatia a fost adjudecata de compania STRABAG, in asociere cu alte 13 firme.

Va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter si etaj), sapte porti pentru plecari si trei porti pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirectionale. Trei dintre portile de la etaj sunt prevazute cu aviobridge-uri.

Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate in terminal vor fi de ultima generatie, cu un consum redus de energie.

Articolul precedentPODUL FABULOS DE LA BRAILA PRINDE ARIPI – Se monteaza tablierul. Este cel mai mare pod din Romania si al treilea din Europa
Articolul următorLUCRARI DE DRUMURI DE 607 MILIOANE LEI IN SECTORUL 6 – Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6 organizeaza o licitatie deschisa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.