DACIA SPRING ACAPAREAZA PIATA VEHICULELOR ELECTRICE IN ROMANIA – Inmatricularile automobilelor electrice inregistreaza un nou record

Specialistii anunta ca inmatricularile de vehicule electrice din 2021 le-au depasit pe cele realizate din 2011 pana in 2019, inclusiv, estimand ca pana la finele anului se va ajunge la un total de peste 10.000 de unitati inmatriculate in total in Romania. De asemenea, octombrie este cea mai buna luna din an, cu peste 780 de noi inmatriculari.

In prezent, in Romania sunt 9.070 vehicule electrice, iar pana la sfarsitul anului specialistii se asteapta la depasirea pragului de 10.000 de unitati.

Autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrica fara incarcare din sursa externa) ajung sa detina, dupa primele zece luni din 2021, o cota de piata de 12,8%, dublu in comparatie cu acelaşi interval din anul trecut (6,6%).

De asemenea, inmatricularile de autoturisme au inregistrat un salt de 0,7%, in primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioada din 2020, iar maşinile electrificate au consemnat o creştere a vanzarilor de 94%, pe o cota de piata de 12,8%, arata datele Asociatiei Producatorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

LEKTRI.CO, unul dintre cei mai importanti jucatori in domeniul mobilitatii electrice din Romania, prezinta indexul de e-mobilitate pentru primele 10 luni ale acestui an.

In perioada ianuarie – octombrie 2021, s-au inregistrat 3.018 noi vehicule electrice, depasindu-se, astfel, totalul inmatricularilor realizate din 2011 pana in 2019 inclusiv.

In primele zece luni s-a raportat, de asemenea, o crestere de 52% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresteri majore (+70%) fiind inregistrate in lunile martie, aprilie, august si octombrie.

Totodata, octombrie este si cea mai buna luna din an, cu 783 de noi inmatriculari (dintre care 17 sunt autoutilitare LCV), precum si cea mai buna luna per total, fiind depasita doar de decembrie 2020, cu numai patru unitati.

Daca analizam datele din ultimul deceniu observam o crestere fulminanta a vanzarilor de vehicule electrice in ultimii doi ani, in ciuda pandemiei si a incetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astazi, respectiv incarcarea rapida si inteligenta. Perspectivele pe aceasta piata raman in continuare foarte promitatoare, datorita ritmului rapid al inovatiei din domeniu”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Dacia Spring este modelul electric cu cele mai multe inmatriculari in luna octombrie 2021 – 277 de unitati. Modelul romanesc a mai avut 65 de inmatriculari in luna iunie, ceea ce il plaseaza pe primul loc in topul vehiculelor electrice inmatriculate anul acesta, cu 342 de unitati.

Tot in octombrie s-a remarcat si Tesla Model 3, cu 64 de exemplare inmatriculate (cel mai mare numar lunar pentru un model Tesla), alaturi de Hyundai Kona, cu 56 de unitati, VW ID 3 cu 53 si Renault Zoe, respectiv VW E-UP cu cate 48. Noi intrate sunt modelele Hyundai Ioniq 5 – 4 unitati si Tesla Model Y – 2 unitati.

Segmentul high-end insumeaza in luna octombrie 37 de noi inmatriculari, respectiv: 10 Mercedes-Benz (7 EQC 400 4Matic si 3 EQV), 7 Porsche Taycan (din care 5 sunt 4S), 7 BMW IX3, 6 Ford Mustang Mach-E, 5 Audi E-Tron si 2 Jaguar I-Pace.

Per total, dintre cele 9.070 masini electrice din Romania, modelul francez Renault Zoe este lider cu 1.730 de bucati (19% din piata BEV din Romania). De mentionat ca, avand la activ doar doua luni cu inmatriculari, Dacia Spring a devenit deja lider pe anul curent, ceea ce inseamna ca pe termen mediu ar putea deveni un concurent al Zoe si in topul general.

Raportat la infrastructura de incarcare, daca luam in considerare doar incarcatoarele publice, fara restrictii, cele mai utilizate sunt cele de tip fast charger CCS/CHAdeMO si incarcatoarele rapide Type 2. Potrivit portalului Plugshare, in prezent sunt 1.924 incarcatoare publice de aceste tipuri, dintre care 362 sunt CCS/CHAdeMO iar Type2 avem 1.562. Totodata, numarul locatiilor publice de incarcare a ajuns la 951.

Datele despre inmatricularile vehiculelor electrice au fost preluate de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

LEKTRI.CO a fost infiintata in 2018 la Timisoara si numara in prezent 20 de angajati. LEKTRI.CO este un brand al grupului SafeFleet, cu activitati in industria mobilitatii si ofera solutii de incarcare a masinilor electrice pentru utilizatorii casnici, companii care doresc sa implementeze statii de incarcare pentru angajati si domeniile HORECA si retail. Statiile de incarcare LEKTRI.CO sunt utilizate in Romania, Serbia, Polonia, Germania, Franta si Italia.

Ca si in anul 2020, cand, deşi s-a inregistrat o scadere a achizitiilor de autoturisme in general, cele „verzi” au performat, in anul 2021, achizitiile din aceasta categorie aproape s-au dublat (+94%), comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acest context, este de remarcat creşterea importanta a autoturismelor plug-in hybrid (+233,6%)„, arata o analiza APIA.

Pe piata din Romania, la zece luni, topul pe marci al autoturismelor şi autovehiculelor comerciale este condus de Dacia (29.345 de unitati), urmata de Ford (9.528), Toyota (7.974), Volkswagen (7.918), Renault (7.727), Hyundai (7.478), Skoda (6.907), Mercedes-Benz (5.995), Suzuki (3.955) şi Peugeot (3.205).

Articolul precedentAIR FRANCE VA OPERA 122 DE ZBORURI SAPTAMANALE SPRE SUA – America si-a redeschis granitele pe 8 noiembrie. Romanii vor plati la 666 euro pentru un bilet de avion Bucuresti – New York
Articolul următorNAVROM, TRANZACTII DE 2,1 MILIOANE EURO – Compania de Navigatie Fluviala Romana isi ia o nava si o barja si face primul pas in dezvoltarea unei flote de nave rapide autopropulsate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.