De Ziua Mediului, a fost lansata la apa prima ambarcatiune 100% electrica, proiectata sa curete apele Romaniei de gunoaie. Aceasta afost pusa in miscare intr-o actiune de ecologizare a lacului Tarlung – Sacele, din judetul Brasov. Ambarcatiunea a fost proiectata de o echipa din Romania, iar intregul ansamblu a fost realizat in tara noastra.
Ambarcatiunea a fost denumita Ebisu dupa zeul japonez considerat proiectorul apelor.
Este compusa dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3, acestea fiind unele dintre cele mai performante din lume. Se incarca direct de la panourile solare, ceea ce ii confera independenta deplina in procesul de colectare a deseurilor. Poate colecta deseuri de tip plastic, metal, sticla, textile, cu o latime de pana la 80 cm, care sunt sortate si ulterior merg spre reciclare.
Cu un motor de 18 kw si cu o baterie de 40kv, Ebisu se alatura ambarcatiunilor din lume cu rol de a colecta deseurilor din ape.
Ambarcatiunea face parte din programul „Actionam pentru Ape” (cu misiunea de a proteja apele din Romania de poluare), dezvoltat de Asociatia Act for Tomorrow, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Apele Romane si Kaufland Romania.
Andrei Cosuleanu, fondator al asociatiei Act for Tomorrow, afirma ca a proiectat aceasta ambarcatiune unica la nivel european, de la zero, 100% in Romania. Ambarcatiunea este electrica, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferentiaza de alte ambarcatiuni existente in Europa.
La randul sau,ministrul Mediului, apelor si padurilor, Barna Tanczos, prezent la eveniment, a declarat ca ambarcatiunea aduce inovatie in sprijinul protectiei mediului si este de mare ajutor in ecologizarea cu zero emisii a lacurilor.
Redam mai jos integral comunicatul Ministerului Mediului:
„Prima ambarcatiune 100% electrica, cu zero emisii, care colecteaza deseuri din apa a fost pusa in miscare, astazi, de Ziua Mediului, intr-o actiune de ecologizare a lacului Tarlung – Sacele, din judetul Brasov.
Alaturi de ministrul mediului, apelor si padurilor, Barna Tánczos, la eveniment a participat directorul general al Administratiei Nationale ”Apele Romane”, Laszlo Barabas, precum si reprezentanti ai asociatiei Act For Tomorrow si ai Kaufland Romania.
Anul acesta, tema aleasa pentru sarbatorirea Zilei Mondiale a Mediului este „Restaurarea ecosistemelor”.
”Romania ar avea nevoie de o zi a mediului in fiecare zi, pana cand toate deseurile ar ajunge la reciclare si nu in apele tarii, in paduri sau in alte zone naturale. Daca fiecare dintre noi am avea grija de fiecare deseu pe care il producem, mediul inconjurator ar fi cu mult mai aparat de efectele nocive ale plasticului si ale altor deseuri. Am lansat astazi in premiera in Romania si in Europa o ambarcatiune 100% electrica destinata colectarii deseurilor din apele Romaniei. Aceasta aduce inovatie in sprijinul protectiei mediului si este, fara indoiala, de mare ajutor in ecologizarea cu zero emisii a lacurilor. Schimbarea mentalitatilor este la fel de importanta ca tehnologia si doar cele doua ne vor duce spre orase si peisaje curate si placute ochiului”, a declarat ministrul Barna Tanczos.
La randul sau, directorul general al Administratiei Nationale ”Apele Romane”, Laszlo Barabas, a subliniat ca:
„Observam o crestere a prezentei deseurilor, in special macroplastice, in cursurile de apa, in lacuri naturale si de acumulare si in apele costiere si marine, iar acest lucru are un impact major asupra activitatii de management al apelor. Zilnic, echipele de la Apele Romane din toata tara actioneaza pentru a pastra apele curate. De asemenea, in ultimele trei luni, la nivel national, echipele de inspectori ai Apelor Romane au efectuat peste 2.000 de controale si au dat amenzi de peste 300.000 de mii de lei. Mai mult de jumatate din acestea au fost aplicate autoritatilor locale pentru salubrizare necorespunzatoare sau identificarea unor depozite de deseuri necontrolate in diverse localitati”.
Ambarcatiunea, denumita Ebisu, dupa zeul japonez considerat proiectorul apelor, este compusa dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea consta in incarcarea directa de la panourile solare, care ii confera independenta deplina in procesul de colectare a deseurilor. EBISU poate colecta deseuri de tip plastic, metal, sticla, textile, cu o latime de pana la 80 cm, care sunt sortate si ulterior merg spre reciclare.
„Am proiectat aceasta ambarcatiune unica la nivel European, de la zero, 100% in Romania. Ambarcatiunea este electrica, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferentiaza de alte ambarcatiuni existente in Europa. EBISU este un pas inainte in termeni de inovatie adusa in acest sector si contribuie substential la plasarea Romaniei pe harta tarilor europene ce se implica activ in lupta pentru un mediu mai curat si mai sanatos”, a concluzionat Andrei Cosuleanu, fondator Act for Tomorrow.
Actiunile de ecologizare vor continua pe parcursul intregului an 2021, fiind planificate cel putin 8 interventii rapide in zone cu acumulari semnificative de deseuri. Sunt vizate atat lacuri, cat si cursurile marilor rauri din Romania si afluentii acestora- Prut, Olt, Arges, Mures etc.
Info background ambarcatiune Ebisu
– EBISU are la baza un catamaran adaptat pentru colectarea deseurilor din apa
– Cu un motor de 18 kw si cu o baterie de 40kv, Ebisu se alatura ambarcatiunilor din lume cu rol de a colecta deseurilor din ape
– Ambarcatiunea a fost proiectata de o echipa din Romania, iar intregul ansamblu a fost realizat in tara noastra. Elementele de noutate sunt bateriile model Tesla 3, acestea fiind unele dintre cele mai performante din lume.
– Ambarcatiunea face parte din programul Actionam pentru Ape (cu misiunea de a proteja apele din Romania de poluare), dezvoltat de Asociatia Act for Tomorrow, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Apele Romane si Kaufland Romania.
Info background Acumularea Sacele
Acumularea Sacele are rol principal in alimentarea cu apa a municipiului Brasov, a orasului Sacele si a localitatilor limitrofe, cu un debit de 2.050 l/s. In acest moment, lucrarea asigura necesarul de apa pentru 600 mii de locuitori, care se confrunta de multi ani cu problema accesului la apa potabila.
Amplasamentul lucrarii se afla pe raul Tarlung, afluentul Raului Negru. Barajul este de pamant si din materiale localecu nucleu de argila, cu inaltimea de 50 de metri, lungimea la coronament fiind de 766 de metri. Acesta este cel mai mare lac de acumulare imprejmuit din tara, cu o suprafata de 145 de hectare.„