BANI EUROPENI PENTRU DRUMUL MANASTIRILOR – 38 km de drum judetean din judetul Alba se reabiliteaza cu 42 milioane euro

Consiliul Judetean Alba a accesat un proiect european pentru reabilitarea si modernizarea drumului judetean 750 C, cu o lungime de peste 38 km, din localitatea Salciua, prin Ponor, Rimet si Valea Manastirii, pana la Teius.

A fost astfel semnat contractul de finantare in valoare de 42 milioane euro prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2024 pentru reabilitarea si modernizarea drumului judetean 750 C, care pleaca de la Salciua si, prin Ponor, Ramet si Valea Manastirii, ajunge la Teius –  Drumul Manastirilor – Drumul Sihastriilor, informeaza Consiliul Judetean Alba.

Odata cu finalizarea drumului renasterii Muntilor Apuseni – Transapuseana, o investitie pentru comunitate, un drum al privelistilor fascinante, o experienta unica pentru fiecare calator, vom oferi noi perspective de dezvoltare a zonei: Drumul Manastirilor – Drumul Sihastriilor. Drumul care faciliteaza accesul locuitorilor zonei la modernitate, traverseaza teritorii de o frumusete aparte, unde natura si oamenii convietuiesc armonios, satele si-au pastrat specificul local iar traditiile si credinta sunt transmise, cu smerenie sfanta, generatiilor viitoare, redand, astfel, pelerinilor, peste 38 de km de drum al linistii si frumusetii naturii. Aceste locuri, detinatoare ale unui bogat patrimoniu material si imaterial, constand in costume populare, obiceiuri stramosesti, in gospodariile traditionale, sunt si detinatoare ale unui valoros patrimoniu religios, unele dintre cele mai frumoase si importante biserici si manastiri din intreaga Transilvanie regasindu-se aici”, mentioneaza CJ Alba.

La Sub Piatra – Salciua, pe vatra unui vechi asezamant manastiresc, a fost reinfiintat, in anul 1991, Schitul Sub Piatra. Conform inscriptiei incrustate deasupra usii de la intrare, Biserica de lemn a schitului, monument istoric, a fost ridicata in anul 1797, dar traditia spune ca fost construita pe locul unei biserici si mai vechi, care ar fi fost distrusa in timpul represiunii generalului Bukow.

La Ponor, pe versantul unui munte, se afla doua manastiri edificate recent, una dintre ele, de monahi, fiind supranumita ”Athosul romanesc”, iar cealalta este o manastire de maici, randuiala vietii monahale fiind mai aspra in cazul ambelor lacasuri de inchinare.

Manastirea Ramet a fost ridicata de calugari, inclusiv numele locului, Ramet, insemnand eremiti sau pustnici retrasi aici pentru a duce o viata de rugaciune si inchinare, reperul cel mai relevant cu privire la vechimea bisericii fiind oferit de inscriptia care il aminteste pe arhiepiscopul Ghelasie si datata la 1376.

Aceste manastiri sunt locuri binecuvantate, care inalta si zidesc inimile, sunt lacasuri care impresioneaza prin frumusete si smerenie, prin grija purtata patrimoniului, dar, mai ales, prin hotararea si determinarea cu care au infruntat dificultati si impotriviri, raspandind lumina credintei noastre crestine si transformand drumul judetean 750 C intr-un Drum al Manastirilor, al Sihastriilor care asigura nu doar conectivitatea oamenilor ci mai ales a sufletelor”, subliniaza Consiliul Judetean Alba.

 

 

Articolul precedentINELUL METROPOLITAN ORADEA – Circulatia se va deschide provizoriu din a doua jumatate a lunii noiembrie
Articolul următorPODUL DE LA BRAILA – Pe 8 octombrie se asterne primul strat de mixtura bituminoasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.