Toate lucrarile de infrastructura din judetul Bihor au intampinat probleme cu constructorii in anul 2023, din cauza ca nu au avut suficienta forta de munca, spune Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor. Acesta dezvaluie ca la constructia Centurii Biharia, autoritatile sunt blocate pentru ca s-au descoperit sase situri arheologice.
„A fost un an cu cele mai mari dificultati. La toate proiectele am avut complicatii. Am avut probleme juridice cu lucrari blocate, cu intarzieri, probleme la achizitii, am avut contestatii care au prelungit semnarea contractelor. Sunt chestiuni pe care nu le poti controla. Am avut probleme in executie peste tot. La Centura Biharia, de exemplu, suntem blocati pentru ca s-au descoperit sase situri arheologice. De asemenea, am avut probleme cu constructorii la toate lucrarile, pentru ca nu au suficienta forta de munca. Dar cu toate aceste greutati inevitabile, proiectele au mers inainte si, aflate in diferite stadii, noi spunem ca a fost un an bun pentru derularea lor. Volumul de investitii de anul acesta de la Aeroport a fost cat toate investitiile Consiliului Judetean Bihor din intregul mandat trecut”, a precizat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Lucrarile la Centura Biharia au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2023. Centura Biharia este compusa din doua tronsoane, care vor avea o lungime totala de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisa, drumul care ocoleste localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul ce va lega localitatea Paleu de noua centura.
”Ne propunem ca pana la sfarsitul anului viitor lucrarile la centura Biharia sa fie terminate. Lucrarile sunt finantate 50% din fonduri europene si 50% din bugetul Consiliului Judetean Bihor”, spunea Bolojan in luna noiembrie.
Finalizarea acestei centuri va asigura fluenta circulatiei la iesirea spre Marghita si Satu Mare, va scadea numarul de accidente pe DN19 si va reduce poluarea in localitatea Biharia.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Mircea Malan, a semnat pe 28 septembrie 2023 contractul de executie a lucrarilor la Centura Biharia, cu reprezentantul asocierii care a castigat licitatia, Dumexim si Consorzio Stabile EBG Group.
Valoarea contractului este de 55.767.745,17 lei, fara TVA.
Anul 2023 se incheie cu investitii publice record derulate de Consiliul Judetean Bihor in ultimii 30 de ani de administratie judeteana, cu proiecte de peste 200 de milioane de euro, anunta Bolojan.
Fondurile proprii, fondurile europene si guvernamentale au fost investite in infrastructura rutiera, prin reabilitarea si construirea unor drumuri noi, in modernizarea si dezvoltarea aeroportului, in curatenia din intregul judet si in crearea unei infrastructuri pentru educatie, sanatate si mediul de afaceri. Doar la Aeroportul Oradea au fost realizate anul acesta investitii de aproximativ 70 de milioane de euro (extinderea terminalului, dotari, prelungirea pistei etc).
Presedintele Consiliului Judetean Bihor,Ilie Bolojan, si cei doi vicepresedinti, Calin Gal si Mircea Malan, au evidentiat realizarile din acest an, dificultatile in implementarea proiectelor, oportunitatile de finantare fructificate si au impartasit viziunea pentru urmatoarea perioada.
„Noi am facut pentru 2023 un buget in care am anticipat lunile in care nu vom incasa anumite sume pana la semnarea contractelor de finantare. A fost una dintre cele mai grele perioade pe care eu le-am intalnit in ultimii ani in zona financiar-fiscala. Anul viitor vom mentine aceeasi linie, partea de dezvoltare va fi la un nivel ridicat. Ne pregatim pentru un an de foc”, spune vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Calin Gal.
Presedintele Consiliului Judetean, Ilie Bolojan, a subliniat ca in anul 2023 au fost valorificate toate oportunitatile de finantare cu fonduri europene (exemple: modernizarea si digitalizarea Bibliotecii Judetene, proiectul retelei de trenuri metropolitane, reabilitarea fostei Policlinici Mari, centurile din zona metropolitana a Municipiului Oradea si din judet, pasaje rutiere si pietonale in Oradea, Drumul Expres Arad – Oradea etc) si guvernamentale (exemplu: Inelul Rutier Metropolitan).
Acesta a evidentiat parteneriatele strategice cu alte institutii publice, multe proiecte fiind rezultatul colaborarii cu Primaria Municipiului Oradea, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primariile din judet, Primaria Arad si Consiliul Judetean Arad.
Anul a fost marcat si de stabilizarea activitatii institutiilor de cultura dupa restrictiile impuse de pandemie. De asemenea, Consiliul Judetean Bihor spune ca a functionat eficient cu un personal redus.
In 2023, Consiliul Judetean a sustinut si implementat initiative cu un impact semnificativ in diferite domenii precum sanatate, prin infiintarea unui consortiu de spitale si colaborarea cu medicii de familie, educatie, cu accent pus pe invatamantul profesional la Campusul Scolar din Oradea, sprijinirea introducerii si extinderii retelelor de gaze naturale in judet si promovarea traditiilor si a producatorilor locali.
„In anul care tocmai se incheie, Consiliul Judetean Bihor a aratat preocupare fata de toate componentele comunitatii bihorene, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, de afaceri si curatenie. Ne-am adresat si dimensiunii cultural-artistice prin proiecte concrete la care am lucrat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, primariile, bisericile, mediul de afaceri, presa si bihorenii. Ma refer la „Luna Curateniei”, la „Lumina din Lumina” de Paste, la „Bihorul Colinda”, evenimentele dedicate doamnei Florica Bradu si alte proiecte de acest fel”, a subliniat Mircea Malan, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor.
Una dintre provocarile anului 2024 este operationalizarea proiectelor aflate intr-o faza avansata de executie, cu accent pe Parcul Stiintific si Tehnologic si Campusul Scolar pentru invatamant dual din Oradea. Ambele sunt proiecte-pilot si presupun o implicare activa a companiilor din judet si a Universitatii din Oradea. In cazul Campusului, majoritatea profesorilor vor proveni din sectorul privat. Punerea in functiune a sistemului de telemedicina in judet reprezinta un alt obiectiv al anului 2024.
Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, a conchis: „2024 va fi un an financiar complicat, dublat de situatia electorala. Estimez un volum de investitii de aproximativ 800 de milioane de lei. Proiectele sunt pregatite si va urma semnarea mai multor contracte de finantare. Ne propunem sa mentinem capacitatea Consiliului de a derula proiectele si sa asiguram o continuitate a viziunii de dezvoltare. Ciclurile de dezvoltare nu sunt de doar patru ani, uneori pot fi de 15-20 de ani.”