In primavara acestui an s-au facut pasi importanti pentru finalizarea proiectului tehnic al drumului expres Arad Oradea. Dupa realizarea auditului de siguranta rutiera la studiul de fezabilitate al drumului expres, saptamana trecuta au fost finalizate si verificate documentatiile necesare obtinerii Acordului de Mediu: Studiul de evaluare adecvat si Raportul de impact asupra mediului.
Documentatiile sunt in consultare publica pe site-ul ANPM. Cei interesati pot trimite observatii pana luna viitoare, data limita fiind 25 iunie 2023.
Sunt programate si 4 dezbateri publice in ultima saptamana din iunie in Oradea, Salonta, Arad si Chisineu Cris.
Lucrarile vor fi impartite in trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chisineu Cris si Chisineu Cris – Arad.
Valoarea totala estimata a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei (10.710.315.053,99 lei), inclusiv TVA. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene.
In cadrul studiilor de mediu au fost analizate efectele potentiale ale proiectului drumului expres asupra ariilor naturale din zona, asigurarea trecerii de o parte si de alta a noului drum a speciilor de fauna din arealul proiectului si s-au stabilit masurile de reducere a impactului lucrarilor.
Sunt studiate si efectele asupra sanatatii populatiei, biodiversitatii, apei, aerului si solului.
Traseul traverseaza zone deschise: terenuri agricole si pajisti.
Proiectul traverseaza cursul raurilor Crisul Alb si Crisul Negru, prin intermediul unor poduri. In zona Chisineu Cris, pentru a reduce impactul asupra habitatelor, a fost adoptata solutia mutarii traseului drumului si a nodului rutier in asa fel incat sa nu afecteze ariile naturale protejate din zona.
”Tinand seama de faptul ca traseul drumului expres Arad Oradea nu se suprapune peste siturile de interes comunitar Natura 2000, la sfarsitul lunii iunie, dupa finalizarea acestei ultime etape de consultare publica, putem obtine si avizul de mediu. In aceasta perioada, avand in vedere reconfigurarea traseului pe teritoriul judetului Arad in zona limitrofa orasului Chisineu Cris, realizam ultimele foraje pe noul amplasament si lucram la identificarea proprietarilor de terenuri de pe noul culoar de expropriere. In cursul lunii iulie ne propunem sa obtinem avizele necesare pentru adoptarea hotararilor de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici si pentru exproprierea terenurilor afectate de proiect”, spune Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
In aceste conditii, in luna august ar putea demara procedura de licitatie pentru selectarea constructorilor ce vor realiza cele 3 tronsoane in care este impartit drumul, afirma Bolojan.