CONSILIUL CONCURENTEI, CU OCHII PE PIATA RCA – Chiritoiu „Vrem sa tinem preturile la RCA cat de joase, nu sa creasca povara la consumator”

Preturile politelor RCA ar putea creste, dupa ce decontarea directa va fi obligatorie, a declarat miercuri 3 februarie 2021 presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu (foto), intr-o conferinta de presa. Chiritoiu spune ca introducerea decontarii directe obligatorii ar transforma RCA intr-un fel de CASCO si ar putea rezolva anumite probleme din piata, insa temerile sunt legate de cat de mult vor creste preturile.

Ministerul Finantelor a facut public, saptamana trecuta, proiectul de ordonanta de urgenta ce vizeaza introducerea decontarii directe obligatorii intre asiguratorii de RCA.

Viciul pietei de RCA este acesta: eu cumpar ceva pentru altcineva. Eu cand cumpar ceva deschid ochii, dau banii pentru mine si ma gandesc la raportul calitate/pret – iau ceva mai ieftin si poate nu asa bun sau ceva mai scump dar mai bun. Necazul este ca la RCA nu decid pentru mine, ci decid pentru un tert si atunci evident ca nu ma mai intereseaza calitatea, ci ma uit numai la pret”, a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu: Introducerea decontarii directe obligatorii ar transforma RCA intr-un fel de CASCO

Acesta sustine ca introducerea decontarii directe obligatorii ar transforma RCA intr-un fel de CASCO, ar putea rezolva anumite probleme din piata, temerea fiind insa de cat de mult vor creste preturile.

Masura decontarii directe, care transforma RCA-ul intr-un fel de CASCO, a fost propusa si de noi in 2016, cand a fost criza precedenta a RCA-ului. Era Guvernul Ciolos si am dat o ordonanta de urgenta, noi impreuna cu ASF, si printre masuri a fost si introducerea decontarii directe. Acum ASF s-a gandit intr-adevar sa generalizeze aceasta decontare directa. Generalizarea aceasta este in putine tari. Sunt cateva in UE, nu sunt multe, dar exista. Am discutat cu ei inainte, anul trecut, Guvernul la acea vreme a considerat ca nu e oportun si a ramas ca vom da OUG dupa alegeri. ASF a venit acum cu acest OUG pe care il analizam si noi”, a spus Chiritoiu.

Seful Consiliului Concurentei se teme de o posibila crestere a preturilor

In acest moment, pretul cel mai mic este principalul criteriu de care tin cont romanii la incheierea unei asigurari RCA si acesta este si motivul pentru care City Insurance si Euroins au milioane de clienti (75% din total piata). In acelasi timp cele doua societati sunt si cele mai reclamate cand vine vorba sa acorde despagubiri in cazul unui accident. Pentru a rezolva aceste probleme, autoritatile propun introducerea decontarii directe obligatoriii, un serviciu care acum este optional si scump.

Decontarea directa este deja in legislatie si are un succes moderat. Ar avea avantajul ca il schimba pe consumator din logica de a vrea un produs foarte ieftin pentru ca e pentru altii. Consumatorul o sa fie mai atent si se va gandi ca el va beneficia de reparatie in caz ca e lovit si atunci e important sa fie un produs destul de ieftin dar sa fie si o retea buna de service-uri, sa se faca reparatiile promt. Deci calitatea si promptitudinea reparatiilor vor conta”, spune Chiritoiu.

Seful Consiliului Concurentei a explicat de ce ofertele de decontare directa sunt ceva mai scumpe. Aceasta pentru ca

De ce cred eu ca sunt mai scumpe? Pentru ca eu asigurator, tu esti asigurat la mine, te loveste cineva si trebuie sa plateasca asiguratorul lui, dar pana una alta eu scot banii din buzunarul meu pentru reparatii si apoi ma duc cu factura la asiguratorul celui care te-a lovit ca sa-mi recuperez banii si eu nu stiu sigur daca imi vom primi banii. (..) Deci trebuie creat un mecanism prin care sa dam incredere firmelor de asigurare ca isi vor recupera banii unii de la altii. Vrem sa tinem preturile la RCA cat de joase, nu sa creasca povara la consumatori”, a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Articolul precedentSTATUL SUNTEM NOI #USR – Suparat ca la Aeroporturi Bucuresti nu a fost numit “cine trebuia”, ministrul Transporturilor Catalin Drula a schimbat AGA, care imediat a schimbat tot CA si l-a uns director pe Cosmin Pestesan
Articolul următorAUTOSTRADA MOLDOVEI – CNAIR solicita acordul de mediu pentru autostrada Buzau-Focsani, evaluata la 3,9 miliarde lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.