Centura ocolitoare a municipiului Medias, de pe DN14 intra intr-o noua etapa. Cea a exproprierilor. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a lansat in dezbatere publica Hotararea de Guvern privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes naţional ”Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a statului si a listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national.
Potrivit Ministerului Transporturilor, pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivului de investitii ,, Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14’’ este necesara ocuparea unei suprafete de 307.568 mp teren, aferenta unui numar de 240 imobile proprietate privata, a unei suprafete de 61.677 mp, reprezentand 34 imobile proprietate publica a statului, precum si a unei suprafete de 31.885 mp, reprezentand 39 imobile proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national.
In Hotararea de Guvern supusa dezbaterii, sunt propuse astfel urmatoarele:
– aprobarea amplasamentului lucrarii de utilitate publica de interes national ,,Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, prevazut in anexa nr. 1, la prezenta hotarare, conform variantei finale a studiului de fezabilitate;
– aprobarea declansarii procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata, care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ,,Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, situate pe raza localitatii Medias din judetul Sibiu;
– aprobarea listei cuprinzand imobilele proprietate privata supuse exproprierii, proprietarii sau detinatorii acestora, asa cum rezulta din evidentele unitatilor administrativ – teritoriale, precum si sumele individuale estimate de catre expropriator, prevazuta in anexa nr. 2 la prezenta hotarare;
– aprobarea listei imobilelor proprietate publica a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ,,Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, situate pe raza localitatii Medias din judetul Sibiu, prevazuta in anexa nr. 3 la prezenta hotarare;
– aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ,,Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, situate pe raza localitatii Medias din judetul Sibiu, prevazuta in anexa nr. 4 la prezenta hotarare.
Suma totala, de 21.249, 5 mii lei, aferenta despagubirilor pentru imobilele proprietate privata, se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, subcapitolul 03 ”Transport rutier”, titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) Postaderare”, articolul 56.48 ”Programe finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027”.
Centura Medias este pe hartie de mai bine de un an, in decembrie 2023 fiind reaprobati indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii „Varianta ocolitoare a municipiului Medias, pe DN 14”, judetul Sibiu.
Drumul va avea o lungime de 8,7695 km. Traseul are viteza de proiectare de 50 – 80 km/h. Durata de executie a drumului este de 30 de luni.
Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 1.152.221.000 lei, din care constructii si montaj (inclusiv TVA) 955.397.000 lei.
In iulie 2024 a fost publicat in SEAP anuntul pentru atribuirea contractului de lucrari pentru proiectarea si executia Variantei ocolitoare a municipiului Medias, termenul limita pentru depunerea ofertelor fiind 28 august 2024.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (P.T.) 2021-2027, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
Documentatia tehnico-economica aferenta obiectivului de investitii a fost avizata in Consiliul Interministerial de Avizare Lucrari Publice de Interes National si Locuinte in data de 20 noiembrie 2023.
Realizarea investitiei va conduce la: dezvoltarea economica a zonei; imbunatatirea conditiilor social–economice si de mediu; imbunatatirea conditiilor de viata a locuitorilor; asigurarea infrastructurii rutiere necesare dezvoltarii economiei locale; crearea de oportunitati de ocupare a fortei de munca din zona; imbunatatirea calitatii mediului din zona de implementare a proiectului (reducerea nivelului de zgomot a vehiculelor aflate in circulatie); reducerea nivelului de expunere la poluarea aerului si sonora a oamenilor din zona.