A fost aprobata Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul aerodromurilor, inclusiv sisteme de stocare a energiei. Anuntul a fost facut de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in calitate de organism delegat pentru fondurilor alocate Romaniei din Fondul pentru modernizare (FM) pentru eficienta energetica in sectorul transporturilor, Ordinul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nr. 3864/2024 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 1211/2.XII.2024 putand fi consultat AICI.
Proiectul a fost aprobat la circa o luna si jumatate de la data la care a fost lansata in dezbatere publica, in octombrie 2024, si prevede alocarea a 200 milioane euro, bani proveniti din Fondul pentru modernizare pentru perioada 2023-2028, cu un buget mediu anual de pana la 70 de milioane de euro pentru sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul aerodromurilor, inclusiv sisteme de stocare a energiei.
Ministerul Transporturilor precizeaza ca valoarea maxima a ajutorului acordat unui singur beneficiar nu poate depasi 30 de milioane de euro.
Schema este valabila pana la 31 iulie 2028, in conformitate cu reglementarile europene.
Pentru obtinerea fondurilor in vederea realizarii investitiilor pe aerodromuri pot aplica administratorii aerodromurilor civile certificate in Romania: „In cadrul acestei scheme pot aplica administratorii aerodromurilor civile certificate din Romania, care indeplinesc cerintele schemei, inclusiv demonstrarea capacitatii tehnice si financiare de implementare a proiectelor. (…) Proiectele eligibile trebuie sa fie demarate dupa solicitarea ajutorului, conform principiului „efectului stimulativ”. Schema poate acoperi pana la 100% din costurile eligibile, inclusiv pentru investitii in capacitati de productie si stocare, insa exclude costurile de operare, TVA si cheltuielile pentru pompe de caldura”.
Potrivit anuntului facut de Ministerul Transporturilor, obiectivul principal il reprezinta investitiile in productia de energie solara si sisteme de stocare a energiei realizate de administratorii aerodromurilor civile certificate din Romania, pentru a creste utilizarea „surselor regenerabile in mixul energetic national si de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera”.
In acest fel se va contribui la decongestionarea Sistemului Energetic National (SEN).
Ajutorul de stat se acorda in conformitate cu articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei Europene, document ce reglementeaza compatibilitatea anumitor ajutoare cu piata interna.
Schema de ajutor de stat se adreseaza proiectelor derulate pe aerodromuri civile certificate din Romania, ce vizeaza instalarea de capacitati de productie de energie solara si sisteme de stocare a energiei cu sau fara pompe de caldura: „Evaluarea proiectelor se face printr-o procedura de ofertare concurentiala, pe baza criteriilor de departajare precum: pretul cel mai mic solicitat/MW – pentru capacitati producere de energie solara; pretul cel mai mic solicitat/ MWh – pentru instalatii de stocare energie solara; instalare pompe de caldura”.