AUTOSTRADA UNIRII A8 MAI ARE DOI PASI PANA LA LICITATIE – Proiectul de 5,3 miliarde euro pentru constructia celor 93,26 km ai traseului Autostrazii Unirii A8 Targu Neamt-Iasi-Ungheni a fost lansat in dezbatere

Se misca lucrurile cu pasi repezi in cazul Autostrazii Unirii A8 Targu Neamt-Iasi-Ungheni. Dupa ce in august 2024 Consiliul Tehnico Economic (CTE) al CNAIR a avizat studiul de fezabilitate al Autostrazii Unirii A8 Targu Neamt-Iasi-Ungheni, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a lansat in dezbatere publica Hotararea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii ,,Autostrada Targu Neamt – Iasi – Ungheni”, judetul Iasi.

Dupa ce proiectul de Hotarare de Guvern va fi aprobat, urmeaza elaborarea caietului de sarcini si lansarea licitiatiei. Valoarea totala estimata pentru constructia acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

Potrivit notei de fundamentare a Hotararii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii ,,Autostrada Targu Neamt – Iasi – Ungheni”, judetul Iasi, lungimea totala a traseului este de 93,269 km, impartiti in 4 tronsoane, insa lungime efectiva a Autostrazii Targu Neamt-Iasi-Ungheni este de 88,77 km:

Traseul a fost adoptat dupa efectuarea a doua etape de analiza multicriteriala a variantelor de traseu.

Lungimea totala a traseului este de 93,269 km, fiind structurat in 4 tronsoane:

Tronsonul 1 intre km 0+000 – km 31+500

Sectorul cuprins intre km 5+500 – 10+000 nu face parte din prezentul proiect, acesta fiind inclus in cadrul Autostrazii A7 Bacau – Pascani, fiind reprezentat de Nodul Rutier de la intersectia dintre cele doua autostrazi;

Tronsonul 2 intre km 31+500 – km 60+100;

Tronsonul 3 intre km 60+100 – km 77+800;

Tronsonul 4 intre km 77+800- km 93+269,87

Lungimea efectiva a Autostrazii “Targu Neamt – Iasi – Ungheni” este de 88.77 km”.

Proiectul prevede totodata constructia de:

101 poduri/pasaje,

14 tuneluri,

11 noduri rutiere,

4 spatii de servicii,

2 Centre de Intretinere si Coordonare (CIC)

6 parcari de scurta durata.

Autostrada Targu Neamt-Iasi-Ungheni se desfasora preponderent pe raza teritoriului judetului Iasi: Traseul autostrazii „Autostrada Targu Neamt – Iasi – Ungheni” se desfasoara pe teritoriul judetului Iasi, incepand din zona localitatii Motca, traseul se desfasoara catre Est spre Pascani, Targu Frumos, Podu Iloaiei, ocoleste pe la Nord-Vest Municipiul Iasi si se indreapta spre Ungheni, unde se face jonctiunea cu Podul peste Prut la Ungheni”.

Finantarea obiectivului de investitie se realizeaza din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021 – 2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Obiectivul de investitii „Autostrada Targu Neamt-Iasi-Ungheni” este parte integranta din Reteaua Europeana de Transport (TEN-T), reteaua extinsa si este prevazut in Master Planul General de Transport al Romaniei, regasindu-se in cadrul Capitolul III – proiecte noi (Comprehensive) identificate in MPGT – AUTOSTRAZI.
Autostrada face conexiunea intre Coridoarele PAN EUROPENE IV si IX si constituie o legatura directa si rapida a Moldovei cu Transilvania si Europa, prin sectoarele de autostrada construite deja sau aflate in diverse faze de implementare.

Articolul precedentDRUM NOU SPRE AEROPORTUL HENRI COANDA – Ministerul Transporturilor propune o ruta noua spre aeroport, prin comuna Tunari. Drumul va avea o lungime de 2,55 km, este localizat intre A0 si Aeroportul Henri Coanda si prevede o investitie de 110 milioane euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.