POD PESTE DUNARE – Un nou pod peste Dunare va fi construit intre Giurgiu si Ruse. Licitatia pentru studiul de fezabilitate a fost publicata in SEAP

Proiectul privind constructia unui nou pod peste Dunare, parte a noului Coridor European Grecia-Bulgaria-Romania-Ucraina-Polonia, face un pas important. A fost publicata in SEAP (Serviciul Electronic de Achizitii Publice) documentatia de atribuire pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii unui nou pod peste Dunare intre Giurgiu (Romania) si Ruse (Bulgaria).

Termenul de depunere a ofertelor este 28 octombrie 2024.

Termenul de finalizare a studiului de fezabilitate aferent acestui proiect este de 24 luni, iar valoarea maxima estimata este de 71,9 milioane lei, fiind asigurata din fonduri europene nerambursabile, prin cadrul Mecanismul pentru Interconectarea Europei CEF2.

Printre principalele caracteristici solicitate proiectantului sunt:

  • solutie de conectivitate la nivel de autostrada;
  • posibila solutie de conectivitate la nivel de cale ferata, analizand realizarea conexiunii feroviare cu statia CF Giurgiu Nord si implicit cu CF102 Bucuresti – Giurgiu Nord si CF103 Videle – Giurgiu (parte componenta a Coridorului European de marfa nr. 7).

Acest pod peste Dunare (Giurgiu – Ruse II) reprezinta un element important in constructia noului coridor european de transport TEN-T Marea Baltica – Marea Neagra – Marea Egee, care va ocoli Carpatii prin nord – est pe teritoriul Romaniei si Ucrainei si va asigura conectivitatea intre Grecia – Bulgaria – Romania (via acest nou pod Giurgiu – Ruse) – Ucraina (via Cernauti, Lvov) – Polonia, cu legaturi catre Portul Constanta si Iasi – Chisinau – Odessa”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

TEN-T Marea Baltica – Marea Neagra – Marea Egee este unul dintre cele 5 coridoare de conectivitate rutiere definit in cadrul Programul Investitional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania (elaborat si aprobat in perioada 2020-2021) ca si Coridorul de Conectivitate nr. 2 Moldova, care asigura legatura pe axa nord – sud intre Moldova si Muntenia, dar si intre tarile estice europene, la nivel de tranzit continental pe o lungime de 570 km, prin urmatoarele drumuri de mare viteza:

  • Giurgiu – Bucuresti (in pregatire licitatie pentru elaborare SF)
  • Bucuresti – Ploiesti (Autostrada Bucurestiului A0- partial in executie, partial finalizata + Autostrada Bucuresti – Ploiesti A3-finalizata)
  • Ploiesti – Buzau (Autostrada Moldovei A7- in executie)
  • Buzau – Focsani (Autostrada Moldovei A7- in executie)
  • Focsani – Bacau (Autostrada Moldovei A7- in executie)
  • Bacau – Pascani (Autostrada Moldovei A7- in executie)
  • Pascani – Suceava (Autostrada Moldovei A7- in licitatie)
  • Suceava – Siret (Autostrada Moldovei A7 – in curs de finalizare SF)

Scopul construirii acestui nou pod peste Dunare consta in cresterea eficientei tehnico-economice a retelei de transport dintre Romania si Europa de Est, dar si restul tarilor mentionate mai sus, imbunatatind si conectivitatea atat la nivel regional, cat si la nivel European”, mai spune Scriosteanu.

Componenta feroviara ar putea fi utilizata si pentru o posibila cale ferata de mare viteza intre Grecia, Bulgaria si Romania, adauga el.

 

Articolul precedentCALEA FERATA BUCURESTI-TIMISOARA – Au fost depuse doua oferte la licitatia pentru modernizarea lotului cu tunelul Balota de 41 km, al doilea cel mai lung tunel feroviar din Romania
Articolul următorDRUM DE MARE VITEZA CRAIOVA-TARGU JIU – Lotul 6 dintre Targu Carbunesti si centura Targu Jiu intra in licitatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.