Cel mai asteptat obiectiv de infrastructura de la Timisoara, Centura de Sud, a fost deschisa circulatiei marti, in jurul orei 18.00.
Este vorba despre o varianta de ocolire (VO) a orasului asteptata de soferi de 15 ani. UMB a castigat in iunie 2023 contractul pentru finalizarea lucrarilor pe Centura Timisoara Sud, drum cu o lungime de 26 kilometri pe care Tirrena Scavi l-a lasat la 58% executie, in decembrie 2022 la rezilierea contractului. Termenul initial era iulie 2024.
”Se circula, de astazi, pe cei 26 de km ai Variantei Ocolitoare Timisoara Sud! Proiectul, construit cu fonduri europene, va aduce importante beneficii economice atat municipiului Timisoara, cat si intregii regiuni de vest a tarii”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Centura are indicativul VTM – Varianta Timisoara, cel care se va aplica si centurii existente si care se va extinde si la varianta de ocolire Timisoara Vest, aflata in procedura pentru desemnarea constructorului. VTM este drum national si este nevoie de achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania (rovinieta).
”Am deschis circulatia pe Varianta Ocolitoare (VO) Timisoara Sud (26 km)! De astazi traficul de tranzit pe directiile Moravita – A1 (Nadlac – Sibiu) va putea evita traversarea municipilului Timisoara. Constructia VO Timisoara Sud a costat 383,84 milioane lei fara TVA, suma asigurata prin fonduri europene”, spune, la randul sau, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu au castigat licitatia organizata de CNAIR dupa rezilierea contractului cu italienii de la Tirrena Scavi. In 27 iunie 2023 a fost semnat contractul pentru continuarea lucrarilor la Centura Timisoara Sud, iar acum soseaua a fost deschisa circulatiei.
Valoarea lucrarilor a fost de 383.844.478,02 lei, fara TVA, iar sursa de finantare este Programul Operational Transport aferent perioadei de programare bugetara a Uniunii Europene 2021 – 2027. Perioada de garantie va fi de 10 ani.
Pe Centura Timisoara Sud sunt 5 intersectii, 4 noduri rutiere, 2 parcari si 12 poduri si pasaje.
Centura Sud a municipiului Timisoara are o lungime de 26 km, asigura iesirea spre Serbia si va face legatura si cu centura de nord a orasului, cu iesire pe autostrada A1. Valoarea investitiei se ridica la 384 milioane de lei. Centura Timisoara Sud are o banda/sens si se va continua cu Centura Timisoara Vest cu 2 benzi/sens.
Momentan, aici, CNAIR nu poate semna contractul cu turcii de la Nurol. Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a admis contestatiile ARL Cluj si Precon.
Licitatia pentru Centura Timisoara Vest, sosea cu doua benzi pe sens si o lungime de 14 km, a fost lansata in februarie 2024, iar in mai au fost depuse cinci oferte. Pe 29 iulie 2024, CNAIR a anuntat desemnarea Nurol (Turcia) castigator al licitatiei cu oferta de 1,4 miliarde lei, iar ARL Cluj si Precon au inregistrat contestatiile la CNSC vineri, 9 august 2024, in termenul legal de 10 zile (cele 10 zile se calculeaza din ziua ulterioara desemnarii).
Varianta de Ocolire Timisoara Vest va face legatura intre actuala centura a municipiului (TimisoaraNord) si Varianta de Ocolire Timisoara Sud. Noul drum national va avea 4 benzi (cate doua pe sens), iar pe traseul lui vor fi construite inclusiv 4 noduri rutiere, doua pasaje si un pod:
– Nod rutier la intersectia cu DN69 (E671) si cu Drumul National Centura Timisoara (DNCT),
– Nod rutier la intersectia cu DN6,
– Nod rutier la intersectia cu DN59A,
– Nod rutier la intersectia cu Radiala Noua de Vest (C30).
– Pasaj peste DN59 si peste linia CF100 (750 m),
– Pasaj peste DN6 si linia CF133 (450 m),
– Pod peste raul Bega si peste rezervoarele de namol (450 m).
Constructia Variantei Ocolitoare Timisoara Vest are o valoare de 1,41 miliarde de lei (fara TVA), o durata de maximum 30 de luni (6 luni proiectare si 24 de luni executie) si va asigura legatura intre actuala centura a municipiului (Timisoara Nord) si Varianta de Ocolire Timisoara Sud.