S-A LANSAT APLICATIA GPS E-TRANSPORT – Aplicatia monitorizeaza transporturile rutiere ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri

Ministerul de Finante si ANAF au finalizat aplicatia e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri. Aplicatia a fost deja incarcata pe platformele Apple Store si Google Play si este in proces de avizare, urmand ca pana la cel tarziu 15 iulie 2024 sa fie operationala si sa poata fi descarcata de utilizatori.

In perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024 aplicatia este in perioada de testare a parametrilor tehnici.

Facem precizarea ca prevederile art. 13^1 lit. d) si e) din OUG nr. 41/2022 se vor aplica incepand cu data de 1 septembrie 2024”, anunta Ministerul de Finante.

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO eTransport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme.

Pentru aceste situatii, pe site-ul Ministerului de Finante, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesare.

In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este instalata aplicatia, dezvoltata de CNIF.

Operatorul de transport rutier are obligatia sa asigure transferul datelor de pozitionare a vehiculului de transport care fac obiectul declaratiei din sistem, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin RO e-Transport.

In cadrul sedintei de Guvern din 28 iunie 2024 s-a decis prin OUG 87/2024 amanarea aplicarii sanctiunilor prevazute de legislatia e-Transport pana la 1 ianaurie 2025, doar pentru operatorii economici autorizati potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (U.E.) nr. 952/2013.

Masura este necesara pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care efectueaza in mod curent transporturi internationale de bunuri.

Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale.

Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestioneaza, va avea o contributie importanta la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmarindu-se fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat”, mai arata ministerul.

In vederea informarii tuturor contribuabililor ce realizeaza transporturi nationale cu risc fiscal ridicat si transporturi internationale, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au elaborat Ghidul privind Sistemul national eTransport.

 

Articolul precedentLICITATIE PENTRU MERS CADENTAT – ARF a lansat licitatia de 16 milioane lei pentru achizitia serviciului de mers cadentat in jurul si intre marile orase din Romania
Articolul următorTAROM CUMPARA AVIOANE – Tarom cumpara doua avioane Boeing 737 MAX 8 de la chinezi. Avioanele vor fi livrate intre decembrie 2025 – ianuarie 2026

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.